Na steni Bachovega arhiva v Leipzigu visita sliki Johanna Sebastiana Bacha (levo) in njegovega očeta Johanna Ambrosiusa Bacha, ki ju je najverjetneje naslikal Von Johann David Herlicius. Foto: EPA
Na steni Bachovega arhiva v Leipzigu visita sliki Johanna Sebastiana Bacha (levo) in njegovega očeta Johanna Ambrosiusa Bacha, ki ju je najverjetneje naslikal Von Johann David Herlicius. Foto: EPA
Johann Friedrich Doles
Johann Friedrich Doles (1715-1797) je eden od Bachovih učencev, čigar notne rokopise bodo tudi digitalizirali. Foto: Wikipedia

Rokopisi prihajajo iz zbirke šlezijskega ljubitelja glasbe Manfreda Gorkeja (1897-1956), ki jo je leta 1935 kupilo mesto Leipzig in jo nato leta 1952 predalo Bachovemu arhivu v hrambo.

Med najdragocenejše Bachove rokopise, ki bodo digitalizirani, spada Mühlhäuser Hochzeitsquodlibet (poročni venček pesmi), so v petek sporočili iz arhiva. Načrtuje se, da bodo digitalizacijo zbirke zaključili do konca letošnjega leta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Do digitalnega Bachovega arhiva lahko dostopate na tej povezavi.


Tudi dela Bachovega podmladka

Drugi rokopisi iz zbirke izvirajo med drugim iz cerkva okoli Leipziga, med katerimi najdemo tudi več izvirnih rokopisov nekaterih Bachovih učencev. Digitalizacije bodo tako deležni tudi lastnoročni zapisi koralov skladatelja Johanna Friedricha Dolesa (1715-1797), ki je bil prav tako učenec enega izmed najboljših skladateljev vseh časov, kakor se pogosto označuje Bacha.

Iz arhiva so sporočili, da bo za potrebe muzikološkega raziskovanja poleg notnih zapisov digitaliziranih tudi več besedilnih dokumentov glasbene zgodovine nemških dežel Saške in Turingije, med njimi so na primer tudi arhivski dokumenti dvorne kapele v Bachovem rodnem Eisenachu iz časa baroka.

Potomec glasbene rodbine
Johann Sebastian Bach (1685-1570) je izhajal iz glasbene rodbine, v kateri so bili skoraj vsi skladatelji ali organisti - njegov oče Johann Ambrosius Bach je bil dvorni in mestni glasbenik. J. S. Bach velja za enega največjih skladateljev vseh časov, a je v času življenja bolj slovel po svojih orgelskih veščinah. Njegova dela so navdihovala mnoge evropske skladatelje od Mozarta do Schönberga.