Najbolj množična športnorekreativna prireditev pri nas je spet potrdila svoj sloves, saj sta na pohodu po poti okoli Ljubljane in na Teku trojk v treh dneh sodelovala kar 37.002 udeleženca vseh starosti in rekreativnih sposobnosti. Foto: BoBo
Najbolj množična športnorekreativna prireditev pri nas je spet potrdila svoj sloves, saj sta na pohodu po poti okoli Ljubljane in na Teku trojk v treh dneh sodelovala kar 37.002 udeleženca vseh starosti in rekreativnih sposobnosti. Foto: BoBo

Tek trojk s ciljem na Kongresnem trgu je tradicionalen del spomina na osvoboditev Ljubljane. Skupaj je teklo 3654 tekačev in tekačic, ki so v članski konkurenci tekli na dveh razdaljah. V teku na 29 km so zmagali Modri dirkači. Grega Šetrajčič, Andrej Mikelj in Matic Modic so progo zmogli v času ure, 51 minut in sedmih sekund.

Med tekmovalkami, ime ekipe so si nadele po svojih imenih, so bile najhitrejše Maša Jamnik, Barbara Klinar in Lena Repinc (2:27:11).

Med mešanimi ekipami so bili najboljši Mizuno elitni rekreativci. V sestavi Katja Juhart, Jakob Korenč in Damjan Repar so potrebovali do cilja dve uri, 13 minut in deset sekund.

Najmanjša prednost v mešani konkurenci

Med tekači so bili na najdaljši razdalji za Modrimi dirkači drugi SelectBox. Matej Šturm, Vito Kunstek in Blaž Orešnik so zaostali za dobre štiri minute (1:55:20), tretja je bila ekipa Tum v sestavi Tadej Osvald, Uroš Avguštinčič in Matej Letojne (1:56:44).

Urbane tekačice Jasmina Kozina, Jasna Platovšek in Mateja Adrović so bile druge z zaostankom dobrih šestih minut za zmagovalkami (2:33:18). Tretja je bila ekipa ZvitoREPke v postavi Rebeka Petrovčič, Ela Jenčič, Petra Forjanič (2:34:23).

Minuto in sekundo za zmagovalci v mešani konkurenci je bila druga ekipa Trisport s Tomažem Pilihom, Tatjano Kompan in Janom Lipovškom (2:14:11), tretji pa člani RSCoachings Rok Svetko, Tomaž Koprivec in Katja Martinšek (2:18:15).

66. Pot ob žici privabila na tisoče udeležencev

Kdo so bili najboljši na 12,5 km?

Na krajši, 12,5 km dolgi preizkušnji je bila prva trojka Mizuna Slovenije v zasedbi Domen Hafner, Matej Kralj in Jan Kokalj. Slednji je večkratni državni reprezentant v krosih in tekih na razdaljah na stadionih.

Ekipa GoFaKr je bila prva med atletinjami z Nejo Kršinar, ki ima drugi slovenski maratonski izid v zgodovini, Niko Fajfar in Špelo Gonzo (49:09).

Modri dirkači so slavili zmago tudi v mešani sestavi na tej razdalji, v 48:43 minute so progo pretekli Anže Obreza, Jakob Mulej in Katarina Pišotek.

Ključni sodelovanje in tovarištvo

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter niti ne primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno pri teku trojk je namreč sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojice. Trojka mora celotno traso od starta do cilja preteči skupaj, pomagajo pa si lahko samo člani iste trojke.

Največ udeležencev se zbere na pohodu okoli Ljubljane. Ta poteka vsako leto od četrtka do sobote okrog 9. maja, ko Ljubljana praznuje svojo osvoboditev leta 1945, Evropa pa slavi konec druge svetovne vojne.

V četrtek so del poti prehodili otroci iz ljubljanskih vrtcev (bilo jih je 6865), v petek so bili na poti osnovnošolci in dijaki (11.710), danes pa je žige zbiralo 14.773 rekreativnih sprehajalcev in pohodnikov.

Na Pot ob žici 37.000 pohodnikov in tekačev