Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tako organizatorji kot vinarji so nestrpno čakali na vrnitev prireditve, ki ljudem približuje to butično vrsto vin.

Pri oranžnih oz. maceriranih vinih gre za bela vina (idealno sonaravno pridelana) s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom, veliko privržencev tega sloga pa prisega na zgolj nujne posege vinarja. To je vse bolj uveljavljajoč se slog pridelave, ki temelji na avtorskem pristopu z razumevanjem in spoštovanjem narave in naravnih procesov, so zapisali organizatorji.

Eden od gostiteljev prireditve Matej Zaro je priznal, da so tako organizatorji kot pridelovalci z evforijo in nestrpnostjo čakali na vrnitev festivala v svoji klasični, predkoronski obliki. Ob tem je spomnil, da so podoben festival na začetku meseca izvedli že v Veroni v Italiji v sklopu prireditve Vinitaly, ki je pokazala, da je sejemska dejavnost po pandemiji znova v polnem teku.

Zaro je spomnil, da je festival nastal z namenom predstavitve vinarjev z enako miselnostjo sonaravnega, ekološkega oz. biodinamičnega dela v vinogradu.

Ob festivalu premiera filma Call It Amber

Danes oranžna vina sicer predstavljajo le enega do dva odstotka celotne produkcije vina in so torej "še vedno nišni segment, ki pa se je prebil v visoko kulinariko". Zaradi svoje butičnosti in ekskluzivnosti so oranžna vina vse bolj zaželena in iskana, prav regija od Alp do Jadrana pa je svetovno znana po svojih oranžnih vinih.

Že v četrtek so v Gledališču Koper premierno predstavili dokumentarni filma Call it Amber, ki ga je ekipa Studia Alp iz Maribora posnela na številnih lokacijah, med drugim v Gruziji, Sloveniji in Italiji, ter prinaša vpogled v starodavno vinsko tradicijo in kulturo ter njun vnovični vznik v zadnjega četrt stoletja.

V filmu, s katerim ustvarjalci ciljajo na tuji trg, med drugim nastopijo nekateri pionirji t. i. oranžnih vin, kot so denimo Joško Gravner, Valter Mlečnik in sin pokojnega Stanka Radikona Sašo.

Na festivalu oranžnih vin letos 62 vinarjev