"Okolje si zasluži tudi kulinarično posebnost, priložnost pa vidimo ravno v drobnjakovih štrukljih. Želimo si vpisa na Unescov seznam nesnovne dediščine. Želimo si tudi, da ti štruklji zavzamejo reprezentativno mesto na meniju naših gostincev, kar pomeni, da turist, ki obišče Poljansko dolino, lahko poskusi lokalno specialiteto. Zato se nam zdi zelo pomembno, da štrukljem damo posebno vrednost, da poskrbimo, da postanejo širše prepoznavni," je za Radio Slovenija povedala Martina Ambrožič Tušar, vodja Kavarne Visoko.

Petra Potočnik s Kmetije Šupc v Hotavljah je za Radio Slovenija razkrila, kaj je posebnost štrukljev: "Posebnost štrukeljcev je, da uporabim sestavine izključno iz Poljanske doline, lokalne, z domačih kmetij. Veliko dobre volje je v štrukelj vložene, to se dela z nekim odnosom do hrane, s srčnostjo, in mislim, da je uspeh zagotovljen."

Drobnjakovi štruklji se v Poljanski dolini pojavljajo v različnih oblikah in z različnimi dodatki. Posebnost je drobnjak, ki ga je v Poljanski dolini na pretek. Začimba, podobna čebuli, mora biti ravno prav nasekljana: "Mora biti lepo nasekljan, čim lepše je, lepši je štrukelj." Kako pa lahko štruklje jemo? "Najbolj poznamo štrukeljce na župi oziroma na vodi, lahko jih damo kot prilogo k pečenki, kot jušno zakuho v govejo juho, lahko jih ješ kot sladko, lahko v štrukeljček zaviješ skuto, da jih obogatiš ... Je polnovredno živilo in je lahko brez vseh težav samostojna jed," je še povedala mojstrica priprave štrukljev.

Uvodni dogodek bo današnja okrogla miza z naslovom Drobnjakovi štruklji – pristen okus Poljanske doline, na kateri bodo o drobnjakovih štrukljih spregovorili strokovnjaki s področja etnologije, kulinarike, gostinstva in turizma.

Ob županu Občine Gorenja vas - Poljane Milanu Čadežu in vodji Kavarne Visoko Martini Ambrožič Tušar bodo sodelovali tudi etnolog Janez Bogataj in predstavniki Hiše kulinarike Jezeršek, Gostilne Lipan ter Kmetije Šupc.

Predstavili bodo kulinarično dediščino in etnologijo in spregovorili o možnostih ter postopkih za vpis jedi na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z zaščitenim geografskim poreklom. Beseda bo tekla tudi o pomenu ohranjanja kulinarične dediščine in oživitve jedi v lokalnem okolju ter njeni pravilni pripravi, serviranju in poimenovanju.

Ob koncu okrogle mize bodo prikazali tudi pripravo drobnjakovih štrukljev na juhi. Ti bodo v mesecu drobnjakovih štrukljev, s katerim želijo jedi dati večjo veljavo in prepoznavnost ter oživljati in razvijati tradicionalno lokalno kulinariko, na meniju Kavarne Visoko vsako soboto in nedeljo med 10. in 18. uro.

Posebno pozornost drobnjakovim štrukljev na dvorcu Visoko namenjajo že nekaj let. Kot pojasnjujejo, so drobnjakovi štruklji v juhi oziroma po domače na župi pristna domača jed na žlico, ki prebudi nostalgijo in spomine na kuhinjo naših babic, ponekod na Poljanskem in Žirovskem pa jih kot glavno, samostojno jed pripravljajo še danes.

"Včasih kdo reče, zakaj drobnjakovi štruklji, zakaj drobnjak. Že v Kuharici (Pavleta Hafnerja, op. a.) sta omenjeni dve drobnjakovi omaki in glede na to, da smo pripravili že kar nekaj delavnic o drobnjakovih štrukljih, smo z udeleženci na teh delavnicah pridobili informacijo, kako so ti drobnjakovi štruklji še kako živi in prisotni na jedilnikih pri družinah v Poljanski dolini," je za Radio Slovenija povedala Martina Ambrožič Tušar.

Kulinarični mesec skupaj pripravljata Občina Gorenja vas - Poljane in zavod Poljanska dolina.

Mesec drobnjakovih štrukljev na žup in Okusi Škofjeloškega