Zaradi omejenega števila prostih razpisanih mest za izobraževanja je prijavljanje na tečaje marsikje povzročilo težave in slabo voljo. Foto: BoBo
Zaradi omejenega števila prostih razpisanih mest za izobraževanja je prijavljanje na tečaje marsikje povzročilo težave in slabo voljo. Foto: BoBo

Da pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je marca pripravila prejšnja vlada, je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh naznanila junija. Pri tem je večkrat javno izrazila kritike na račun veljavnega zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Med drugim ocenjuje, da je trenutni zakon, na podlagi katerega lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje od 15. junija izkoristijo digitalne bone za nakup računalniške opreme, po opravljenem brezplačnem izobraževanju pa bodo pozneje na voljo tudi starejšim od 55 let, diskriminatoren. Poleg tega zakon zagotavlja denar za izvedbo tečajev za 5000 starejših, kar se ji zdi veliko premalo.

"Medresorska delovna skupina aktivno in zavzeto dela na pripravi novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Ocenjujemo, da bi bila lahko vsebinsko ta pripravljena septembra – seveda pa temu sledijo roki za javno obravnavo, medresorsko usklajevanje, postopkovno obravnavo in sprejem," so pojasnili na službi vlade za digitalno preobrazbo.

Na začetku meseca je vladna služba objavila seznam izvajalcev izobraževanj za starejše, izvajalci pa so nato začeli zbirati prijave. "Mesta, ki so jih izbrani izvajalci že razpisali, so se dejansko hitro zapolnila," so pojasnili na vladni službi. Po podatkih spletne strani o digitalnih bonih so trenutno zapolnjena vsa mesta pri 12 izmed 19 izvajalcev. Na vladni službi so ob tem poudarili, da nekateri izvajalci prijave zbirajo v teh dneh. Zasedeni so tako na ljudskih univerzah Ptuj, Krško, Ajdovščina, Murska Sobota, Velenje in Sežana, v Fundaciji Prizma, A. L. P. Peca, B&B, ZIK Črnomelj, OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica ter ZLU-ju.

Nepravilnosti pri enem od izvajalcev tečajev

Z vladne službe za digitalno preobrazbo so sporočili, da so pri enem od izvajalcev izobraževanj, podjetju Smart Naris, zaznali nekatere nepravilnosti. "Zato bomo še danes pozvali Slovenski regionalnorazvojni sklad kot skrbnika pogodb z izvajalci, da nemudoma začne postopek ugotavljanja morebitne kršitve pogodbe in skladno z ugotovitvami izvede morebiten odstop sodelovanja," so zapisali.

"Zavedamo se nastale situacije in jo obžalujemo. Zagotavljamo, da bo izkušnja ob prihodnjih izobraževanjih na področju digitalnih kompetenc do državljanov prijaznejša, tako z vidika informiranja, načina prijav in same izvedbe," so v kabinetu ministrice Emilije Stojmenove Duh povzeli njene besede.

Na vpisnih mestih ponekod nezadovoljstvo, celo grožnje in prerivanje

Zaradi omejenega števila prostih razpisanih mest za izobraževanja je prijavljanje na tečaje marsikje povzročilo težave in slabo voljo. Iz družbe B&B, ki bo izobraževanja izvajala na območju Kranja, Cerkelj na Gorenjskem, Škofje Loke in Radovljice, so pred časom sporočili, da je zaradi izredno velikega zanimanja za prijavo in omejenega števila razpisanih mest veliko nezadovoljstva, nekateri, ki so ostali brez možnosti prijave, pa njihovim sodelavcem celo grozijo. Po poročanju nekaterih medijev je v zadnjih dneh na nekaterih vpisnih mestih po državi nastala velika gneča, zaradi malo prostih mest pa so se kandidati tudi prerivali.

Sorodna novica Stojmenova Duh napovedala spremembo zakona, ki zagotavlja digitalne bone

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca letos. Udeležba na tem izobraževanju bo pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Po zadnjih podatkih je bilo do 18. avgusta do 11. ure unovčenih 99.594 digitalnih bonov v skupni vrednosti 14,05 milijona evrov. Skupaj dodeljen znesek za digitalne bone je 33,29 milijona evrov.