Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Cilj je z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremiti vsaj 80 odstotkov odraslih. S tem namenom zakon med drugim prinaša vrednostne bone za nakup računalniške opreme.

Med poglavitnimi rešitvami zakona je pridobivanje digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki se bodo izvajali in subvencionirali prek javnih razpisov, predvideni pa so tudi subvencije za pridobitev pedagoških znanj za učitelje, nakup digitalnega učnega gradiva in vzpostavitev klicnih centrov za pomoč prebivalcem.

Prav tako se bodo na podlagi zakona organizirale promocijske kampanje, pri čemer naj bi bila prva namenjena ozaveščanju o zaščiti pred spletnimi napadi in prevarami.

Digitalni boni bodo vpisani v informacijskem sistemu Finančne uprave RS kot dobroimetje v korist upravičenca. Bone, katerih vrednost bo lahko vlada določila v vrednosti od 100 do 200 evrov, bodo prejele ciljne skupine prebivalcev, uporabiti pa jih bo mogoče za nakup nove, obnovljene in rabljene računalniške opreme pri ponudnikih s sedežem v Sloveniji.

Ob tem zakon že določa podrobnosti glede digitalnih bonov za leto 2022. Vredni bodo 150 evrov in jih bodo lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti porabili za nakup računalniške opreme, starejši od 55 let pa za udeležbo na subvencioniranih tečajih s področja osnovnih digitalnih veščin.

V naslednjih letih je pričakovati, da se bo nabor upravičencev do digitalnih bonov širil – to možnost namreč pušča zakon odprto.

DZ je zakon sprejel konec februarja. Nekateri poslanci opozicije so v parlamentarnem postopku vladi očitali, da si z novimi boni tik pred parlamentarnimi volitvami kupuje glasove volivcev, a je minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič to zavrnil. Prve bone bo mogoče uporabiti 15. junija, torej ne gre za predvolilne bombončke, je dejal in zagotovil, da gre za zelo premišljen in dolgo načrtovan ukrep.