ZZZS ima višje prihodke, a jih ne more porabiti v korist bolnikov in za krajšanje čakalnih vrst
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) letos razpolaga z višjimi prihodki, ki bi jih lahko porabili v korist bolnikov, vendar jim to onemogoča odlok DZ-ja, ki določa najvišji mogoči obseg ...
Porabo jim onemogoča odlok DZ-ja
Objavljeno: 11. julij 2018 ob 18:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

čakalnica
Za celotno odpravo čakalnih vrst bi po oceni ZZZS-ja potrebovali nekaj več kot 100 milijonov evrov, pri čemer bi 35 milijonov predstavljalo tretjino tega zneska in bi pomembno prispevalo k skrajševanju vrst, kjer je problem najbolj pereč. Foto: BoBo
VIDEO
Presežek v zdravstveni bl...

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) letos razpolaga z višjimi prihodki, ki bi jih lahko porabili v korist bolnikov, vendar jim to onemogoča odlok DZ-ja, ki določa najvišji mogoči obseg izdatkov zdravstvene blagajne v letošnjem letu.

Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je pojasnil, da se uresničujejo napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da bodo prihodki ZZZS-ja letos višji, kot so jih načrtovali s finančnim načrtom. Če se bo trenutno gibanje nadaljevalo, bo ZZZS letos razpolagal s 35 milijoni evrov več, kot so pričakovali.

A da bi lahko porabili ta sredstva, morajo spremeniti odlok DZ-ja, ki določa najvišji mogoči obseg izdatkov zdravstvene blagajne v letošnjem letu. Tako je upravni odbor in tudi skupščina že pozvala vlado, naj čim prej pošlje zahtevo za spremembo odloka, a prejeli so odgovor, da bo ministrstvo o tem razmislilo po polletnem poročilu o poslovanju ZZZS-ja in septembrski novi napovedi Umarja, je pojasnila predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Tatjana Čerin.

"Imamo denar, a ga ne moremo porabiti"
Čerinova in Sušelj sta opozorila, da to onemogoča smotrno porabo sredstev v korist bolnikov in za krajšanje čakalnih vrst. Kot je dejal Sušelj, bi za celotno odpravo čakalnih vrst po oceni ZZZS-ja potrebovali nekaj več kot 100 milijonov evrov, pri čemer bi torej 35 milijonov predstavljajo tretjino tega zneska in bi pomembno prispevalo k skrajševanju vrst, kjer je problem najbolj pereč.

"Na žalost smo v situaciji, ko imamo denar, a ga ne moremo porabiti. Pri tem pa bodo najkrajšo potegnili bolniki," je opozoril in dodal, da bo upravni odbor ZZZS-ja polletno poročilo o poslovanju obravnaval 8. avgusta, nove napovedi Umarja pa je pričakovati konec septembra. Zato se lahko zgodi, da teh dodatnih 35 milijonov evrov, kolikor se jih bo steklo v zdravstveno blagajno, letos sploh ne bo prišlo v zdravstveni sistem, torej do bolnikov in zavarovancev, ki vplačujejo premije.

"Interes politike, vlade in DZ-ja bi moral biti, da ta sredstva, ki obstajajo, namenijo za to, za kar so zbrana," je poudarila Čerinova in napovedala, da bodo poskušali malo lobirati pri novih poslanskih skupinah, da bi do tega prišlo.

Za določene skupine bele zalivke na stroške ZZZS-ja
Sicer pa bo zdravstvena blagajna po novem v celoti krila bele zalivke otrokom do 15. leta, nosečnicam in doječim materam. ZZZS bo tako v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih glede uporabe belih zalivk, je povedal Sušelj.

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela.

ZZZS s tem sledi evropski uredbi, ki se je začela uporabljati 1. julija letos. Omenjena evropska uredba pa državam tudi nalaga, naj do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. A nosilec tega je ministrstvo za zdravje, je dejal Sušelj.

Sa. J.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Zoro27
# 11.07.2018 ob 20:00
Aha, se pravi da je spet problem v... poslancih.
Katerih? Tistih, ki nas bi radi naplahtali, da bodo zdaj zares zmanjšali čakalne vrste. S 100 milijoni iz proračuna.
Zakaj le, če denar je.
Zaključek?
Da bi nekaj od teh 100 milijonov kapnilo nekomu v žep.
grumpycat
# 11.07.2018 ob 20:16
Zzzs vsako leto posluje pozitivno, tudi v vseh letih krize. To veliko pove. In ZZZS bolj kot po pravilu kam je denar treba tociti, ga toci po principu komu. To je jasno vsakomur, ki je pogledal kako je bil lani odobren dodaten program. Bolnica, ki osnovnega programa za op. halux valgus ni mogla speljati, je dobila dodaten program za halux valgus. Bi bilo smesno, ce ne bi v drugih cakalnih vrstah ljudje umirali cakajoc na diagnostiko in zdravljenje. Ampak nikoli, res nikoli, mediji in drzavljani, svoje puscice ne usmerite v ZZZS. Ki ima monopol nad nasim denarjem. Ki je odgovorna za cakalne dobe. Ki tala denar po vezah in poznanstvih. Kjer vodstvo ne ve kaj zares placuje. Kjer je birokratom vseeno ce mocno preplacujejo material. Kjer ni v ospredju bolnik, ampak status quo. Ne mislite, da bo teh 35 miljonov kaj drugace porabljenih. Ce bo DZ omogocil porabo teh sredstev (kako bizarno, da nas denar ne more za nase potrebe), bodo ta sredstva sla tistim, ki imajo veze na ZZZS. Ne mislite, da boste zaradi tega cakali na UZ srca kak mesec manj (sedaj 6-9mesecev), boste pa na kolonoskopije in ortopedske operacije. Pa najvecja koncesionarja v drzavi bosta zagotovo dobila dodaten program. Ker sta politicno mocna. Ni vazno, ce sta tudi dobra.
dongo
# 11.07.2018 ob 19:32
Butale. Miljavžent nekih predpisov, zakonov in ostalega šavja, ki so nam bolj v škodo kot korist, ampak držati se jih moramo pa tudi če nas zadušijo.
lončekkuhaj
# 11.07.2018 ob 19:24
A v tem primeru pa ne bi spremenili zakona kakor za tujega zdravnika?
Franc Jožef I.
# 11.07.2018 ob 18:44
Burleska.
pobrisan
# 12.07.2018 ob 08:14
democenzus

ce bi bila zelja po zmanjsanju cakalnih vrst, bi npr. rentgen delal namesto 8 ur dnevno 24 ur oziroma non stop dokler je vrsta , to velja za vse storitve v zdravstvu. ampak zavarovalnice bremzajo
-----------------

Imamo eno samo državno zavarovalnico ZZZS, ki bremza. Poleg tega posluje z dobičkom, ki ga vlada noče prekanalizirat v skrajševanje čakalnih vrst. Javno zdravstvo v polnem sijaju.
democenzus
# 11.07.2018 ob 23:28
ce bi bila zelja po zmanjsanju cakalnih vrst, bi npr. rentgen delal namesto 8 ur dnevno 24 ur oziroma non stop dokler je vrsta , to velja za vse storitve v zdravstvu. ampak zavarovalnice bremzajo
Alchemist
# 11.07.2018 ob 23:11
Glavni problem našega zdravstva niso ne zdravniki, ne bolniki, ne čakalne vrste, ne javna naročila.

Glavni problem našega javnega zdravstva je upravljanje. Naše zdravstvo nima centralnega upravljalca, tisti, ki bi to vlogo lahko prevzeli, pa prelagajo odgovornost drug na drugega.

Bo šef v sistemu ministrstvo? Bo to ZZZS? Bo to kdo drug? Naj se že enkrat zmenijo in eni sami inštutciji dajo pooblastila in kadre, da bo lahko celotno zadevo koordinirala kot je treba.
pobrisan
# 12.07.2018 ob 08:12
vendar jim to onemogoča odlok DZ-ja, ki določa najvišji mogoči obseg izdatkov zdravstvene blagajne
-------------------------

Se pravi, da vlada ustvarja čakalne vrste.... In sedaj bi ta ista druščina v zdravstvo dala dodatnih 100 mio, teh 35 pa naj bi šlo kam?
Skippy
# 11.07.2018 ob 21:07
Javno zdravstvo pa to ... povsod isti problemi.
medo357
# 14.07.2018 ob 08:09
Odgovor je zelo preprost in jasen, vračilo preveč vplačanega zavarovancem. In ukinitev tega umotvora, dodatnega zdr. zav., ki je le nepotrebno pranje našega denarja v javnem zdr. sistemu - če že imamo tak sistem.
amigo
# 12.07.2018 ob 12:00
Zdravstvo vodijo sami lopovi, zato je kot je.
Guliarth
# 11.07.2018 ob 23:59
Znanka šla na pregled pred potrebno operacijo nosu zaradi dihanja. Po 7 min pregleda jo je dr. V UKC MB nadrl in jo okrivil, da je sama kriva za to ker kadi.
Popolnoma jo je prestrašil in seveda je šla na google preveriti izkušnje.
Za 50€ pregled pri zasebnem zdravniku jo je z slikami, svetovanjem, realistično predstavitvijo poteka operacije in zdravljenja popolnoma prepričal, da najame kredit 3000€ in si plača operacijo na Ptuju.
Zdravnikom smo dvignili plače, da je ona hitro (dihala) in učinkovito pregledana ter operirana. Ker jo je prestrašil je odšla, skrajšala torej čakalno dobo in za 3000€ kot pacientka dostojanstveno obravnavana.
A SE TAKO KRAJŠAJO ČAKALNE VRSTE POLITIKI???
Sramota za UKC MB in slovensko politiko!!!
galoper
# 11.07.2018 ob 19:08
Kakšen je program, če so že polno zasedeni? Želijo le delitev denarja?
kralj matjaž
# 15.07.2018 ob 14:55
Socializem deluje.
x1ijn
# 12.07.2018 ob 16:16
Kam pa bo šel ta denar, če ne bo porabljen? Javni zavod in varčevanje/rezervacije nista ravno kompatibilna pojma.
Bivši uporabnik
# 12.07.2018 ob 15:09
Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela.

Itak pričakujem, da se bo evropska direktiva o tej zadevi začela uveljavljati v Sloveniji z večletno zamudo, tako kot se dogaja s prepovedjo nadurnega dela čez 8 dodatnih ur tedensko za medicinski kader, me pa vseeno zanima: zakaj je, kakor pišete v prispevku, strošek dela za bele zalivke za skoraj tretjino višji?
QUENDI
# 12.07.2018 ob 13:41
....hahaha......kdo tu koga nateguje.......
prizemljen
# 12.07.2018 ob 12:00
Denarja še nimajo! Imeli ga bodo konec jeseni, če se bo ta trend nadaljeval.
Delili bi pa tega goloba na strehi kar takoj.