Foto: EPA
Foto: EPA

Kot poroča BBC, je britanska agencija za civilno letalstvo (CAA) sporočila, da je agencija prenehala poslovati.

Izvršni direktor agencije Peter Fankhauser je izrazil "globoko obžalovanje" zaradi propada podjetja oz. začetka likvidacijskega postopka in se opravičil "milijonom strank in tisočim zaposlenim". "Kljub velikim naporom v zadnjih mesecih in intenzivnim pogajanjem v zadnjih dneh nismo mogli zagotoviti dogovora za rešitev poslovanja," je povedal vidno razočarani Fankhauser, ki je izrazil veliko razočaranje, da ni mogel rešiti podjetja.

V Sončku še nimajo podatkov

S Thomasom Cookom sodeluje tudi potovalna agencija Sonček. Na vprašanje, koliko njihov strank je v tujini prek britanske agencije, so nam odgovorili, da zaenkrat podatkov še nimajo.

Zaradi propada je ogroženih več kot 22.000 zaposlitev po vsem svetu, med njimi tudi 9.000 v Veliki Britaniji. Britanski premier Boris Johnson je že napovedal, da bodo pomagali turistom, ki so obtičali na različnih koncih sveta. "To je zelo težek položaj in naše misli so s strankami Thomasa Cooka, ki se zdaj spopadajo s težavami pri vrnitvi domov."

Kako se vrniti domov, je zdaj glavno vprašanje, s katerim se srečujejo številni turisti, ki so obtičali na različnih koncih sveta. Foto: EPA
Kako se vrniti domov, je zdaj glavno vprašanje, s katerim se srečujejo številni turisti, ki so obtičali na različnih koncih sveta. Foto: EPA

Operacija Matterhorn za vrnitev turistov
Minister za promet Grant Shapps je pojasnil, da sta vlada in CAA najela več deset letal, s katerimi bodo brezplačno pripeljali turiste domov. Operacijo so poimenovali Matterhorn. Tako so že v nedeljo prazna letala odletela na različne konce sveta. Potnike, ki bi se morali v prihodnjih dveh tednih vrniti domov, bodo skušali pripeljati čim bližje prvotno načrtovani vrnitvi. Tisti, ki se ne bodo vrnili s čarterskimi poleti, bodo lahko brezplačno rezervirali drug polet. Oblasti so pozivale počitnikarje, naj ne prekinjajo svojih počitnic predčasno, in jim zagotovile, da bo vlada pokrila stroške njihove namestitve.

Stečaj "potres sedme stopnje, cunami še prihaja"
Na počitnicah je zaradi stečaja obtičalo tudi 140.000 Nemcev. Danes in v torek naj bi jih domov poletelo 21.000, a jim povratka trenutno še ne morejo zagotoviti, so sporočili iz Thomas Cooka. Nemška vlada se še ni odzvala.

Razplet dogajanja je slaba novica tudi za turistične delavce. Po besedah predsednika združenja turističnih delavcev na Kreti Michalisa Vlatakisa gre za "potres sedme stopnje, pri čemer cunami še prihaja". V Grčiji naj bi bilo trenutno okoli 50.000 turistov, ki so tja prispeli prek Thomas Cooka. Turško ministrstvo za kulturo in turizem je podjetjem, ki jih bo prizadel stečaj Thomas Cooka, obljubilo "kreditno podporo". Ukrep naj bi začel veljati kmalu. V Turčiji je po podatkih ministrstva malo več kot 21.000 Thomas Cookovih turistov.

Thomas Cook razglasil stečaj