Zahod Kanade se sooča z rekordnimi vročinami. Foto: Reuters
Zahod Kanade se sooča z rekordnimi vročinami. Foto: Reuters

Rekordno temperaturo so izmerili v majhni vasi Lytton v Britanski Kolumbiji na zahodu države okoli 250 kilometrov vzhodno od Vancouvra. Prebivalka Meghan Fandrich je dejala, da je bilo v zadnjih dneh "skoraj nemogoče" oditi iz hiše. Vročino je opisala kot "neznosno".

Med petkom in ponedeljkom je na zahodni obali Kanade umrlo najmanj 233 ljudi, okoli 100 več od povprečja za štiridnevno obdobje, to število pa naj bi se še povečalo. Izpostavljenost vročini je lahko usodna predvsem za starejše ljudi, otroke in tiste s kroničnimi boleznimi.

Kot poroča BBC, številni domovi v tem delu države nimajo klimatskih naprav, saj so temperature poleti običajno precej nižje. Policija je zaznala več kot trikratno povečanje klicev o primerih nenadne smrti.

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo podnebne spremembe povečale pogostost ekstremnih vremenskih dogodkov, kot je vročinski val.

Z izjemnimi temperaturami se soočajo tudi na severozahodu ZDA. V Portlandu v Oregonu so v ponedeljek izmerili 46,1 stopinje, v Seattlu v Washingtonu pa 42,2 stopinje, kar je največ, odkar so začeli meriti temperature v štiridesetih letih 20. stoletja.

Okoli 10 smrti v teh dveh zveznih državah naj bi bilo povezanih z vročinskim valom. V Washingtonu se zaradi množične uporabe klimatskih naprav soočajo s pomanjkanjem elektrike.

Kot poroča Guardian, morajo delavci v Seattlu dvakrat na dan hladiti dvižne mostove, da se jeklo ne bi širilo v vročini in oviralo delovanje mehanizma za dvig in spust mostov.

Zahod ZDA se sooča z izjemno sušo in grožnjo velikih gozdnih požarov, ki so se ponekod že pojavili.

V Kanadi izmerili rekordnih 49,5 stopinj Celzija