Kirk Douglas (1916–2020). Foto: Reuters
Kirk Douglas (1916–2020). Foto: Reuters

Novico o smrti je sporočil njegov sin Michael, prav tako slavni igralec, ki je zapisal: "Z brati z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil Kirk Douglas. Za ves svet je bil legenda, igralec iz zlate dobe filma. A zame in za moja brata Joela in Petra je bil preprosto oče. Naj ponovim besede, ki sem jih izrekel za njegov zadnji rojstni dan: Oče, rad te imam in ponosen sem, da sem tvoj sin."

Kirk Douglas se je rodil v New Yorku leta 1916, njegovo življenje pa je zaznamoval film, saj se je filmska kariera raztezala kar čez šest desetletij. Zaslovel pa v obdobju, ki se je v zgodovino filma zapisalo kot zlata doba Holyywooda in zdaj svet zapušča kot zadnja velika zvezda tega filmskega poglavja.

Prislužil si je tri nominacije za oskarja – za Šampiona leta 1949, Mesto iluzij (The Bad and the Beautiful) leta 1952 in za Slo po življenju (Lust for film Life) štiri leta pozneje, a kipec je v njegove roke prišel šele leta 1996, ko so ga za njegov 50-letni prispevek filmski industriji nagradili s častnim oskarjem.

V utemeljitvi nagrade so zapisali, da si jo je prislužil kot "kreativna in moralna avtoriteta v filmski skupnosti".

Ameriški filmski inštitut ga je uvrstili na 17. mesto med največjimi igralskimi legendami. Ob tem so zapisali, da je pogosto igral nasilneže in nemoralne povzpetnike ali s samim seboj obsedene grabežljivce, a mu je vseeno ostre robove svojih likov uspelo obarvati s sočutjem, bolečino, ponekod tudi z duhovitostjo.

Filmski in gledališki igralec je bil znan po široki paleti vlog – nastopal je tako v dramah kot vestrnih in vojnih filmih. Med številnimi upodobitvami pa je gotovo najbolj znana naslovna v filmski klasiki Stanleyja Kubricka Spartak iz leta 1960. V svojih vlogah, ki so krepko presegle številko devetdeset, je pogosto upodabljal like, ki so ponazarjali podkupljivost družbe in tudi posameznika, ki se te človeške hibe zaveda.

Kirk Douglas in Faye Dunaway v filmu Sporazum. Foto: Imdb
Kirk Douglas in Faye Dunaway v filmu Sporazum. Foto: Imdb
Kirk Douglas je dolgo časa spadal med najproduktivnejše hollywoodske igralce, v šest desetletij dolgi karieri pa ustvaril več kot 90 vlog. Foto: EPA
Kirk Douglas je dolgo časa spadal med najproduktivnejše hollywoodske igralce, v šest desetletij dolgi karieri pa ustvaril več kot 90 vlog. Foto: EPA
Kot oficir v enem najbolj cenjenih filmov svojega igralskega opusa, Steze slave. Foto: Imdb.
Kot oficir v enem najbolj cenjenih filmov svojega igralskega opusa, Steze slave. Foto: Imdb.

Rodil se je kot Issur Danielovitch Demsky v obubožani priseljenski ruski judovski družini. Nekoč je preštel, da je pred filmsko kariero opravljal kar 40 služb. Kot je pripovedoval, sta njegovo osebnost oblikovala trd boj in težko delo med odraščanjem. Tudi v dobro situiranem obdobju srednjih let, ko je že zaslovel kot igralec, je bil znan kot zahteven in neizprosen sodelavec. "Kariero sem si ustvaril z igranjem težakov," je nekoč dejal.

V tem se je tudi razlikoval od zanesljivih protagonistov filmov pred drugo svetovno vojno, saj podobno kot nekateri drugi predstavniki nove povojne igralske generacije (Marlon Brando in James Dean) ni nujno igral dobrih fantov, ampak je na veliko platno prinesel like, ki so mnogo bolj kompleksni in dvoumni.

Douglas je bil od začetka dovolj pameten, da se je izogibal pastem ponavljajoče se značajske vloge. Leta 1956 je kritike osvojil z upodobitvijo trpečega slikarja Vincenta Van Gogha v filmu Lust For Life Vincenta Minnellija. Njegov stanovski kolega John Wayne je bil zaprepaščen. "Kristus, Kirk, Kako lahko igraš takšno vlogo?" naj bi dejal. "Igrati moramo močne in žilave like, ne teh slabičev."

Douglas z Amy Irving v Furiji Briana De Palme.Foto: IMdB
Douglas z Amy Irving v Furiji Briana De Palme.Foto: IMdB

V filmu je prvič nastopil leta 1946 v drami The Strange Love of Martha Ivers, že leto pozneje pa ob Robertu Mitchumu in Jane Greer nase opozoril v zanj prelomni klasiki noir filma Out of the Past.

Če želimo v čem uspeti, moramo imeti dovolj poguma, da nam spodleti.

Kirk Douglas

Revija The Hollywood Reporter je ob igralčevi stoletnici pripravila izbor desetih filmov njegovega igralskega opusa, ki si ga je vredno ogledati. Med temi je Šampion (1949), ki mu je prinesel mednarodno slavo in prvo nominacijo za oskarja ter filme Fant s trobento (1950), Ace in the Hole (1951), Detektivska zgodba (1951) in Mesto iluzij (1952), ki mu je prinesla drugo nominacijo za igralskega oskarja.

Sorodna novica Pohabljeni bog: ob stoletnici Kirka Douglasa

Za nadaljnjih pet njegovih najboljših filmov je opredelila še eno klasiko, 20 000 milj pod morjem (1954) po istoimenski knjigi Julesa Verna, Slo po življenju (1956) Steze slave (1957), Spartaka in klasični vestern Osamljeni so hrabri (1962).

Kirk Douglas je bil zelo dejaven tudi v zakulisju. Vodil je produkcijsko hišo Bryna Productions, pod okriljem katere sta nastala dva filma, ki se danes cenita kot njegova najboljša – Spartak in Steze slave.

Ukvarjal se je tudi z režijo in se posvečal dobrodelnosti. V zadnjih letih se ni več pogosto pojavljal v javnosti, se je pa oglasil leta 2016 in opozoril na to, kakšne so lahko za ZDA posledice izvolitve Donalda Trumpa, predvsem v luči njegovih stališč do prebežnikov. V svojem življenju je videl marsikaj in spomnil, da je bil kot 16-letnik leta 1933 priča temu, da se je v Nemčiji na oblast povzpel človek, ki ga sprva nihče ni jemal resno. "Menili so, da gre za klovna, ki ne bo mogel zapeljati izobraženih in civiliziranih ljudi s svojimi nacionalističnimi, sovražnimi govori."

Kirk je imel dobro življenje, zapušča pa nam filmsko zapuščino, ki se bo prenašala na nove generacije, pa zgodbo uglednega človekoljuba, ki si je prizadeval pomagati ljudem in doseči mir na svetu.

Michael Douglas

103 leta na Zemlji. To zveni odlično!
Zvezdnikovi oboževalci se zbirajo ob igralčevi zvezdi na losangeleškem Pločniku slavnih, kamor polagajo cvetje in sveče. Po družabnih omrežjih pa se vrstijo zapisi v poklon igralski legendi. Mnogi v spomin na njegovo najbolj priljubljeno vlogo objavljajo zapis: "Jaz sem Spartak!"

Režiser Steven Spielberg je zapisal: "Kirk je do konca čudovitega življenja obdržal svojo zvezdniško karizmo, in počaščen sem, da sem bil majhen del njegovih zadnjih 45 let. Pogrešal bom njegove na roko zabeležene pripombe, pisma in očetovske nasvete. In ob vsem njegovem dih jemajočem opusu njegova modrost in pogum zadostujeta, da sta mi do konca v navdih."

Igralec Danny DeVito se je z zapisom spomnil na njuno sodelovanje pri pustolovskem vesternu Izgubljenec iz leta 1973, prvem filmu, ki ga je Kirk Douglas režiral. "103 leta na Zemlji. To zveni odlično! Krasno se je bilo družiti s teboj!" Igralec Jason Alexander je zapisal, da je bil Kirk Douglas absolutna legenda, kot zvezdnik in človek, oskarjevska akademija pa je tvitnila: "Na svidenje hollywoodski legendi." Igralec William Shatner je zapisal, da je bil Kirk Douglas neverjetna ikona filmske industrije.

Igralka Catherine Zeta Jones, žena Michaela Douglasa, je na Instagramu objavila fotografijo tasta in zapisala: "Mojemu dragemu Kirku, rada te bom imela do konca življenja. Že zdaj te pogrešam."

Kljub trem nominacijam oskarja za najboljšo vlogo ni nikoli dobil, je pa leta 1995 prejel častnega oskarja za 50 let delovanja v filmski sredini. Foto: EPA
Kljub trem nominacijam oskarja za najboljšo vlogo ni nikoli dobil, je pa leta 1995 prejel častnega oskarja za 50 let delovanja v filmski sredini. Foto: EPA

Imel je štiri sinove, poleg Michaela Douglasa se je v igralskih vodah znašel tudi Eric Douglas, ki pa je leta 2004 tragično umrl zaradi predoziranja z alkoholom in drogami. Sin Michael je za očetov 100. rojstni dan z ženo Catherine Zeta-Jones na Beverly Hillsu pripravil razkošno zabavo, ki se je je udeležilo 130 gostov, med katerimi so bile številne hollywoodske osebnosti.

Oče in sin sta v filmu prvič skupaj nastopila leta 2003 v avtobiografsko navdahnjeni komediji Vse ostane v družini. Njun odnos ni bil ves čas skladen, saj je imel nadobudni igralec Michael dolgo občutek, da odrašča v očetovi senci. Po omenjenem filmu se je njun odnos menda vendarle izboljšal.

Sin Michael Douglas je za očetov 100. rojstni dan z ženo Catherine Zeta-Jones na Beverly Hillsu pripravil razkošno zabavo, ki se je je udeležilo 130 gostov. Foto: Reuters
Sin Michael Douglas je za očetov 100. rojstni dan z ženo Catherine Zeta-Jones na Beverly Hillsu pripravil razkošno zabavo, ki se je je udeležilo 130 gostov. Foto: Reuters
Kirk Douglas z ženo Ann Buydens. Foto: Reuters
Kirk Douglas z ženo Ann Buydens. Foto: Reuters

Filmska zapuščina, iz katere bodo črpale nove generacije
V svojem dolgem in polnem življenju je Kirk Douglas preživel rane iz druge svetovne vojne, helikoptersko nesrečo, kap, operacijo srca, družinsko tragedijo (zaradi predoziranja z alkoholom in drogami je izgubil sina). Sin Michael, ki je sledil očetovim stopinjam, je ob žalostni novici še zapisal: "Kirk je imel dobro življenje, zapušča pa nam filmsko zapuščino, ki se bo prenašala na nove generacije, pa zgodbo uglednega človekoljuba, ki si je prizadeval pomagati ljudem in doseči mir na svetu."

O življenju Kirka Douglasa je mogoče prebirati v več biografijah – prva (pravzaprav gre za avtobiografijo) z naslovom The Ragman's Son je izšla leta 1988, sledilo pa ji je še deset naslovov. V prvi avtobiografiji je Kirk Douglas zapisal: "Pri delu sem se vselej držal teorije, da moraš med igranjem šibkega značaja najti trenutek, ko je močen. In če igraš človeka z močnim značajem, moraš najti trenutek njegove šibkosti."