Pod predlog novele, ki je bil vložen v parlamentarni postopek, so podpisani poslanci DeSUS-a Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak. Foto: BoBo/Radio Slovenija
Pod predlog novele, ki je bil vložen v parlamentarni postopek, so podpisani poslanci DeSUS-a Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak. Foto: BoBo/Radio Slovenija

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša, so bili zaradi varčevalnih ukrepov od gospodarske krize naprej najbolj prizadeti upokojenci. Čeprav je gospodarska rast že od leta 2014 zelo visoka, pa še vedno niso v celoti odpravili posledic varčevalnih ukrepov, ki so udarili upokojence, medtem ko so se že odpravila varčevanja na drugih področjih, so opozorili poslanci DeSUS-a.

Kot so dodali, so bile sicer uskladitve pokojnin v preteklih letih od leta 2016 zaradi izvedenih izrednih uskladitev pokojnin, "dogovorjenih in doseženih izključno na podlagi prizadevanj poslancev DeSUS-a" bistveno višje, kot je predpisano s sistemskim zakonom. Kljub temu pa vse te dodatne uskladitve še niso popolnoma odpravile negativnih učinkov na pokojnine, ocenjen primanjkljaj pa še vedno znaša 3,5 odstotka, so dodali.

Ob pozitivnih ekonomskih in gospodarskih gibanjih od leta 2014 do vključno 2019 in znanih ugodnih makroekonomskih napovedih rasti bruto domačega proizvoda v prihodnje je po njihovem mnenju skrajni čas, da se upokojencem dokončno in v celoti povrne prikrajšanje, ki so ga občutili zaradi večletnega nerednega usklajevanja pokojnin. Za realizacijo odprave primanjkljaja upokojencem bo treba iz pokojninske blagajne za mesec december letos dodatno nameniti od 16 do 17 milijonov evrov.

Pod predlog novele, ki je bil vložen v parlamentarni postopek, so podpisani poslanci DeSUS-a Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak. Poslanski zakon je edina možnost, ki jim je ostala na voljo, da izpolnijo obljubo in zavezo upokojencem, so pojasnili. Tako od koalicijskih kot opozicijskih poslancev pričakujejo, da bodo predlog podprli. Jurša je še pojasnil, da se s koalicijskimi poslanskimi skupinami o tem še niso pogovarjali, so jih pa seznanili s predlogom.