Po neizglasovani konstruktivni nezaupnici so razmere v stranki DeSUS še naprej burne. Medtem ko prvak stranke Karl Erjavec vztraja pri tem, da je stranka v opoziciji, pa ravnanja njihovih poslancev kažejo drugačno sliko. Še vedno tudi ni jasno, kaj se bo zgodilo z ministrom za kmetijstvo Jožetom Podgorškom, ki navkljub odhodu DeSUS-a iz opozicije še naprej zaseda ministrski položaj iz kvote omenjene stranke.

Horvat: Lahko bi bili ponosni na Podgorška

Jožef Horvat (NSi). Foto: MMC RTV SLO
Jožef Horvat (NSi). Foto: MMC RTV SLO

Eno od vprašanj, ki še ni dobilo konkretnega odgovora, je tudi položaj Jožeta Podgorška, ki za zdaj še vedno ostaja minister za kmetijstvo. "Kar se tiče mojega dela, sem se praktično udeleževal vseh organov stranke, razen zadnjega, ki je sovpadal s sejo vlade," je minister razložil za oddajo in dodal, da osebno "v stilu sodelovanja s stranko" nima nobenih težav. Je pa res, da se z gospodom Erjavcem že dva meseca nista slišala. Podgoršek možnosti prestopa ni zanikal, ob tem pa dodal, da je "prezgodaj komunicirati razne informacije". Kaj pa ugibanja o tem, da naj bi prestopil v koalicijski NSi? "Teh razgovorov nismo videli," je voditeljici oddaje odvrnil vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat. "Lahko pa bi bili ponosni, gospod Podgoršek je dober minister, poslanska skupina Nova Slovenija izjemno dobro sodeluje s poslanci DeSUS-a." Horvat meni, da bo "v nekaj dneh moralo priti do nekega dogovora med poslanci DeSUS-a in vlado, da se preštejemo tudi v formalnem smislu".

Za kaj konkretneje gre v tej dilemi? Za osebne koristi, za preživetje, kako je pomembna kadrovska mreža, ki jo ima stranka v različnih državnih institucijah, podjetjih?

Mesec: Sedeti na dveh stolih ne bo šlo

"Nerad komentiram razmere v drugih strankah, ampak glede na to, da je bil DeSUS jeziček na tehtnici, ko smo se pogovarjali o tem, katero vlado bomo imeli, je treba o tem govoriti z vso resnostjo. Mislim, da ste že vse sami odgovorili na vprašanje, zakaj so se na nezaupnici odločili tako, kot so se, ko ste pokazali, kako široko kadrovsko mrežo imajo, da jim gre za neke lastne interese, ne pa za obči interes, interes upokojencev. Težko razumem, kako so lahko v politiki ljudje, ki ne razumejo, da tam niso zaradi samih sebe, ampak skupne, širše koristi," je trenutna nesoglasja znotraj vodstva DeSUS-a in njegovih poslancev komentiral koordinator Levice Luka Mesec.

Luka Mesec (Levica). Foto: MMC RTV SLO
Luka Mesec (Levica). Foto: MMC RTV SLO

Po njegovih besedah v primeru poslancev ne bo dovolj, da rečejo, da so opozicija, "potem pa bodo, tako kot zadnji mesec, ves čas glasovali z Janševo vlado". "Če so opozicija, bodo morali to pokazati tudi s svojimi dejanji in tej vladi odreči podporo. To je minimalni pogoj, da se sploh pogovarjamo o tem, da jih sprejmemo v opozicijske vrste. Sedeti na obeh stolih, kot so nameravali do zdaj, pa ne bo šlo," je bil jasen Mesec.

Perič: Nezaupnica je bila "resen fiasko"

Gregor Perič (SMC). Foto: MMC RTV SLO
Gregor Perič (SMC). Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju poslanca SMC-ja Gregorja Periča pa se je DeSUS znašel v nezavidljivem položaju, saj se je "še enkrat izkazalo, da na silo v politiki ne gre čisto nič". "Vsi pritiski, ki so bili izvedeni nad poslanci DeSUS-a, zagotovo niso nekaj, kar bi si želeli kot parlamentarci kadar koli ponovno videti, ker to ne pritiče neki razviti demokratični državi," je poudaril.

Trenutni potresi v stranki pomenijo, da je treba peljati dialog tako znotraj stranke kot koalicije. "Verjamem, da bo v zelo kratkem slika, kar zadeva opozicije in koalicije, jasnejša," je dodal.

Ko se je govorilo o konstruktivni nezaupnici, jo je Perič označil za "resen fiasko" glede na dejstvo, da jo je na koncu od napovedanih 46 podprlo le 40 poslancev in poslank, navkljub "zelo velikim trudom in naporu, tudi več medijskih pritiskov". Še vedno pa ni točno jasno, kaj se je zgodilo z glasovi SMC-ja – glede na to, da je bilo proti samo sedem poslancev. "Mi smo naredili tisto, kar nas je zavezoval sklep sveta stranke, to je, da Erjavcu nismo podelili mandata za vodenje vlade," je odvrnil Perič.

Fajon: Mi smo glasove zagotovili

Predsednica stranke SD Tanja Fajon pa je povedala, da so pri konstruktivni nezaupnici odigrali pomembno vlogo: "Obžalujem ne rezultata kot samo dejstvo, da nismo uspeli, mi smo zagotovili svoje glasove, v SD-ju smo bili ves čas zelo konstruktivni, tudi z alternativnimi predlogi, kako bi upravljali epidemijo in državo."

Tanja Fajon (SD). Foto: MMC RTV SLO
Tanja Fajon (SD). Foto: MMC RTV SLO

Glede Erjavca in njegovega notranjepolitičnega doganja v stranki, pa je dejala, da imajo trenutno zelo veliko težav in izzivov. "Odločiti se bodo morali, kje bodo, v večjem delu niso glasovali skupaj z opozicijo, tudi danes imam občutek, da z eno nogo želijo biti še vedno del koalicije, z eno opozicije. Čas bo pokazal, kjer zares so," je dodala.

Horvat pa je prepričan, da je povsem razumljivo in racionalno, da poslanci DeSUS-a, čeprav so volitve tajne, niso prispevali k "rušenju te vlade". "Tukaj so se držali načela, da smo tukaj zato, da delamo za skupno dobro. DeSUS je dosegel znotraj naše koalicije to, da smo za upokojence znatno popravili krivice za nazaj – vključno z letošnjim 11. januarjem in izplačili v lanskem letu so upokojenci dobili okoli 550 milijonov zraven rednih pokojnin," je poudaril Horvat.

Na drugi strani pa je Mesec opozoril na to, da je "ta predstava, kaj je ta vlada dala upokojencem ali kateri koli drugi družbeni skupini, povem napačna". "Treba se je zavedati, da lani ni bilo fiskalnih pravil, na voljo je bil evropski denar, državni proračun je imel na razpolago bistveno več denarja kot v prejšnjih letih, zato je vlada lahko razdeljevala, vsaka bi, to mahanje s tem, koliko so komu dali, je popolnoma brez zveze, ker to bi počela vsaka vlada," je poudaril.

Prav tako se ni strinjal s Horvatovo trditvijo, da so poslanci DeSUS-a prispevali k politični stabilnosti. "Če pogledate Slovenijo danes, kakšna družba je postala, mislim, da nas lahko vse skrbi – skrbi nas lahko to, da nimamo več pravil, ki bi bila trdna, stalna, vse se dnevno spreminja, ulice so postale militarizirane, policijo imamo na vsakem vogalu. Do zdaj so imele vlade, ne glede na politično barvo, trdno zavezo, da se ne poslužujejo policijskega nasilja," je dejal Mesec in dodal, da je predsednik vlade v svojem govoru ob konstruktivni nezaupnici še enkrat dokazal, da vse, kar mu v opoziciji očitamo, drži. "V bistvu je bila konstruktivna nezaupnica priložnost, da začnemo Slovenijo spravljati v neki red, DeSUS je Slovenijo potisnil še bolj v ta kaos, ki ga živimo," je še poudaril Mesec.

Še več podrobnosti nocojšnje debate med gosti oddaje Tarča pa si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Tarča