Foto: EPA
Foto: EPA

Vsi tisti, ki niso prejemniki otroškega dodatka, a so oddali vlogo za izplačilo, bodo solidarnostni dodatek prejeli do 31. marca, prav tako upravičenci do pomoči ob rojstvu otroka.

Do nedelje je predvideno tudi izplačilo dodatka za študente, ki so vlogo zanj oddali do 25. januarja. Tistim, ki so ali bodo vlogo oddali od 26. do 31. januarja, bo solidarnostni dodatek izplačan v februarju.

Otrokom do polnoletnosti s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji je sicer po sedmem protikoronskem svežnju namenjeno 50 evrov solidarnostnega dodatka, študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/21 izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih v Sloveniji, pa 150 evrov dodatka.

Solidarnostni dodatek za velike družine znaša 100 evrov za družine s tremi otroki in 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki.

Dodatek za nego otroka je za oktober, november in december 2020 višji za 100 evrov na mesec.

Za 2,5 odstotka višje pokojnine

Upokojenci, ki so decembra zaradi izredne uskladitve prejeli dva odstotka višje pokojnine, bodo danes, ko je zadnji delovni dan v mesecu, spet lahko veseli. Izplačane bodo namreč pokojnine za januar, ki pa bodo tokrat zaradi redne uskladitve višje za 2,5 odstotka.

Pokojninski zavod bo za izplačilo višjih zneskov na letni ravni namenil približno 143 milijonov evrov.

Odstotek tokratne uskladitve so sicer določili že proračunski dokumenti. 600 evrov pokojnine se bo povečalo za 15 evrov in bo tako znašala 615 evrov. Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za tiste z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, pa bo po novem po navedbah pokojninskega zavoda malenkost več kot 581 evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo decembra nekaj nad 623.800.

Sindikati dodatek za najbolj izpostavljene v epidemiji zahtevajo tudi za zaposlene v laboratorijih

Sindikati v zdravstvu Pergam skupaj s sindikatom laboratorijske medicine in Sindikatom kliničnega centra Ljubljana opozarjajo, da je nesprejemljivo, da zaposleni v laboratorijih, ki opravljajo tudi analize vzorcev okuženih z novim koronavirusom, niso upravičeni do dodatka, ki sicer med epidemijo pripada najbolj izpostavljenim v javnem sektorju.

Peti protikoronski zakon je predvidel poseben dodatek za zaposlene v mreži javne službe v zdravstvu in socialnem varstvu, ki neposredno delajo z bolniki oz. uporabniki socialnovarstvenih storitev, pri katerih obstaja sum na okužbo oz. je ta potrjena. S sedmim protikoronskim zakonom je bil tak dodatek predviden še za zaposlene v teh dveh dejavnostih iz plačne skupine J, ki so v času epidemije pri svojem delu nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oz. prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije.

Upravičenci dobili dodatke iz PKP 7