Mojmir Sepe velja za očeta slovenske popevke in šansona. Foto: BoBo
Mojmir Sepe velja za očeta slovenske popevke in šansona. Foto: BoBo

Večernemu odkritju spominske plošče bo sledil koncert Rajska ptica pevke Ajde Stine Turek in vibrafonista Vida Jamnika. V Žerjavu bodo po napovedih črnjanske županje Romane Lesjak ob spominski plošči v prihodnje postavili tudi kip s podobo Sepeta, ki je v starosti 90 let umrl 24. decembra 2020 v Ljubljani.

Občina Črna na Koroškem drevišnji dogodek, ki je del dogajanja ob 66. Koroškem turističnem tednu, pripravlja v sodelovanju s festivalom Jazz Ravne.

Lani so Mojmirju Sepetu na Koroškem posvetili tudi 17. festival slovenskega džeza, ki je v organizaciji festivala Jazz Ravne potekal na Ravnah na Koroškem.

Mojmir Sepe se je uveljavil kot oče slovenske popevke in šansona, v svoji dolgi karieri je izdal tudi eno prvih džezovskih plošč v Jugoslaviji ter se podpisal pod skupno več kot tisoč skladb. Na glasbeni poti je pogosto sodeloval s soprogo in šansonjerko Majdo Sepe.

Avtor številnih zimzelenih skladb

Sorodna novica 90 let velikana slovenske popevke in šansona Mojmirja Sepeta

Glasbeno izročilo slovenske popevke je obogatil z zimzelenimi skladbami, kot so Poletna noč, Zemlja pleše, Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Malokdaj se srečava, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Uspavanka za mrtve vagabunde, Ribič, ribič me je ujel, Ljubi, ljubi, ljubi in Pismo za Mary Brown.

Večkrat so njegove pesmi potovale tudi na izbor Evrovizije, prvič je kot avtor in dirigent na izboru s pesmijo Brez besed v izvedbi Berte Ambrož v Luksemburgu sodeloval že leta 1966, nazadnje pa je aranžiral pesem Naj bogovi slišijo, s katero je Vili Resnik Slovenijo na tekmovanju zastopal leta 1998.