Sepe velja za očeta slovenske popevke, izdal je eno prvih džezovskih plošč v Jugoslaviji in se podpisal pod okoli tisoč pesmi. Foto: BoBo
Sepe velja za očeta slovenske popevke, izdal je eno prvih džezovskih plošč v Jugoslaviji in se podpisal pod okoli tisoč pesmi. Foto: BoBo

Tako so sporočili po današnji dopisni seji vlade.

Mojmir Sepe, rojen v Črni na Koroškem, je bil v krogu glasbenikov, skladateljev, pevcev in tekstopiscev, ki so ustvarjali začetke slovenske zabavne glasbe po drugi svetovni vojni.

Njegov skladateljski opus je zelo obsežen. Niz popevk in šansonov, ki jih je ustvaril v sodelovanju z najvidnejšimi pesniki in drugimi avtorji, se je že zdavnaj uvrstil med zimzelene melodije. Njegovo ime je nepozabno povezano s Slovensko popevko, ki jo je pomagal tudi ustanoviti (prvi festival je potekal leta 1962).

Letošnje poletje je Mojmir Sepe ob svojem 90. rojstnem dnevu dal svoj zadnji večji intervju pred kamero Televizije Slovenija. Našli ga boste na tej povezavi.

"Skladbe, ki jih je z navdihom poklanjal Slovencem, so plemenitile in bogatile slovenski zabavno-glasbeni svet ter ga polnile s tankočutnostjo in človečnostjo. S svojim pozitivnim in odločnim pogledom na svet je bil eden najzaslužnejših udeležencev razcveta slovenske zabavne glasbe," so zapisali v protokolu.

Sorodna novica Poslovil se je Mojzes: umrl skladatelj in dirigent Mojmir Sepe

V zakladnico slovenskih zimzelenih melodij je prispeval skladbe, kot so Poletna noč, Zemlja pleše, Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Malokdaj se srečava, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Uspavanka za mrtve vagabunde, Ribič, ribič me je ujel, Ljubi, ljubi, ljubi in Pismo za Mary Brown. Številne so bile nagrajene na festivalih, med drugim v Opatiji in na Slovenski popevki na Bledu, kjer je redno sodeloval kot dirigent in avtor.

V tej vlogi je tudi dvakrat zastopal Jugoslavijo na tekmovanju za pesem Evrovizije: leta 1966 v Luksemburgu s popevko Brez besed v izvedbi Berte Ambrož in leta 1970 v Amsterdamu s pesmijo Pridi, dala ti bom cvet, ki jo je odpela Eva Sršen.