Ostanki pročelja 400 let stare zgradbe nekdanje danske borze, v kateri je bil od leta 1857 sedež danske gospodarske zbornice. Foto: EPA
Ostanki pročelja 400 let stare zgradbe nekdanje danske borze, v kateri je bil od leta 1857 sedež danske gospodarske zbornice. Foto: EPA
Sorodna novica Danski minister za kulturo: "Ognjeni zublji so pogoltnili 400 let danske kulturne dediščine"

Približno polovica stavbe je sicer bila rešena, a je nastala ogromna škoda, saj so jo gasilci zalili z ogromno vode. Na stavbi so sicer pravkar potekala obnovitvena dela, tako da so gradbeni odri okoli nje otežili dostop reševalnih služb do mest požara.

"Ostali so le zunanji zidovi, ostala je prazna lupina"
"Vse, kar je bilo nekoč del nadstropnih predelnih sten in gradbenih struktur v notranjosti, je zgorelo," je za Reuters povedal vodja operacij københavnskega gasilskega oddelka Frank Trier Mikkelsen, pri čemer je imel v mislih del stavbe, ki je bil najbolj prizadet. "Ostali so le zunanji zidovi, ostala je prazna lupina," je še dodal. Vzrok požara, v katerem ni bil nihče poškodovan, sicer še ni znan. Zaposleni, ki so bili v stavbi, ko jo je zajel požar, so se podvizali in pred ognjem rešili vsaj nekaj pomembnih zgodovinskih umetniških platen.

V požaru, ki je v torek zajel nekdanjo znamenito borzo v Koebenhavnu, je zgorela že polovica stavbe, uničena je streha, več zidov pa se je kljub prizadevanjem za njihovo stabilizacijo zrušilo, so sporočili gasilci, ki že tretji dan nadaljujejo gašenje požara.

V ostaline zgradbe nameščajo zabojnike, ki podpirajo poškodovane zidove, da se ne bi še ti zrušili. Foto: EPA
V ostaline zgradbe nameščajo zabojnike, ki podpirajo poškodovane zidove, da se ne bi še ti zrušili. Foto: EPA

Dolgotrajna žarišča na težko dostopnih mestih
Gašenje je trajalo dlje, kot je bilo sprva pričakovano, za kar so kriva dolgotrajna žarišča na nekaterih težko dostopnih mestih ruševin. V torek je sicer več kot 130 gasilcem, ki jim je pomagalo tudi približno 60 pripadnikov danske vojske, je po več urah uspelo obvladati požar. A glede na napovedi naj bi gašenje žarišč trajalo vsaj do četrtka zjutraj. Po Mikkelsenovih besedah so že čez noč začeli nameščati ogromne zabojnike, ki podpirajo poškodovane zidove in preprečujejo, da bi se zrušili še ti zgodovinski zidaki.

Nizozemski renesančni slog s 56-metrskim zvonikom
Stavba nekdanje danske borze je zgrajena v nizozemskem renesančnem slogu, dokončali so jo leta 1625. V požaru povsem uničen zvonik je bil oblikovan kot četverica prepletenih zmajskih repov. Od leta 1857 je bil v stavbi sedež danske gospodarske zbornice, pogosto pa so tam organizirali tudi slavnostne večerje, konference in druge dogodke. Z obnovitvenimi deli, ki so jih nedavno zagnali, so želeli popraviti posledice neustrezne prenove v 19. stoletju, tako da bi pročelju povrniti prvotno podobo, kot jo je imelo ob gradnji pod kraljem Kristijanom IV.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pet let in en dan po požaru katedrale Notre-Dame
Na požar sta se včeraj odzvala danski politični vrh in kraljeva družina s kraljem Frederikom X. na čelu, ki se je zahvalila vsem, ki sodelujejo pri obvladovanju ognja in so poskrbeli, da ni bil nihče poškodovan, ter so si prizadevali rešiti čim večji del tega zgodovinskega objekta in kulturnih dragocenosti iz njegove notranjosti. Premierka Mette Frederiksen je zapisala: "Prizori, ki jih gledamo, so grozljivi. Del danske zgodovine je v plamenih." Obrambni minister Troels Lund Poulsen pa je požar med drugim opisal z besedami: "Naš notredamski trenutek." Ognjeni zublji so pariško katedralo Notre-Dame zajeli pred petimi leti, in sicer 15. aprila.