Nagrada Sama Smerkolja za mezzosopranistko Boženo Glavak
Tokratna prejemnica nagrade Sama Smerkolja, edine nagrade za operne pevce pri nas, je mezzosopranistka Božena Glavak, ki je "s svojim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor".
Nagrado podeljujejo od leta 2008
Objavljeno: 20. januar 2020 ob 14:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mezzosopranistka Božena Glavak, ki je bila več kot 30 let redna članica SNG-ja Opera in balet Ljubljana, "tako kot že celo življenje še vedno strastno ljubi opero in ostaja zvesta obiskovalka mnogih glasbeno-gledaliških predstav, svoje bogate izkušnje pa z navdušenjem predaja številnim mladim umetniškim kolegom", so še zapisali v utemeljitvi nagrade.

Božena Glavak. Foto: Slovensko komorno glasbeno gledališče

O nagrajenki za leto 2019 je odločala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, Henrik Neubauer in Andrej Debevec, so sporočili s Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

Na ljubljanskem odru tudi po upokojitvi
Leta 1932 v Čakovcu na Hrvaškem rojena Božena Glavak je na srednji glasbeni šoli v Ljubljani študirala solopetje pri Kseniji Novak Kušej. Leta 1952 se je zaposlila kot članica opernega zbora SNG-ja Opera in balet Ljubljana, tri leta pozneje pa kot operna solistka. Postala je prvakinja ljubljanske Opere, na njenem odru pa je pela tudi še po upokojitvi decembra leta 1983.

"Na svoji izjemni, več kot petdesetletni profesionalni umetniški poti je z okrog 2600 nastopi poustvarila prek devetdeset glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 stranskih oziroma manjših opernih vlog. Predstavila se je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike," nadalje beremo v utemeljitvi nagrade.

Nagrada je poimenovana po baritonistu Samu Smerkolju (1921–1993), ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne samo odličen pevec, ampak prav tako dober in inteligenten igralec. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru. Foto: Wikimedia

Odlikovanji iz rok slovenskega in hrvaškega predsednika
Glavakova ima za seboj tudi veliko nastopov v tujini. Pela je pravzaprav povsod po nekdanji Jugoslaviji, pa tudi v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini. Prvi predsednik samostojne Hrvaške Franjo Tuđman jo je leta 1998 odlikoval z redom Danice hrvatske z likom Marka Marulića za zasluge na področju kulture.

Predsednik Milan Kučan pa jo je dve leti pozneje odlikoval s častnim znakom svobode Republike Slovenije za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti. Kot so med drugim zapisali v utemeljitvi za visoko odlikovanje, je Božena Glavak obdarjena s "srečno kombinacijo pevskih, muzikalnih in igralskih kvalitet".

Od leta 2008, ko podeljujejo nagrado Sama Smerkolja, so jo prejeli Andrej Debevec, Robert Vrčon, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin, Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Marko Kobal, Andreja Zakonjšek Krt, Marcos Fink, Branko Robinšak in Matjaž Stopinšek.

Boženo Glavak bodo ovenčali v četrtek, 30. januarja, ob 19. uri v Rdeči dvorani ljubljanskega magistrata.

Mezzosopranistka Božena Glavak: operne arije Verdija in samospevi

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj