Marcelino z rojstnodnevno torto. Foto: Reuters
Marcelino z rojstnodnevno torto. Foto: Reuters

Tolentino naj bi bil rojen leta 1900, s čimer bi bil uradno najstarejši Zemljan – vseh časov.

"V spokojnosti flore in favne Huanuca je Marcelino 'Mashico' Abad Tolentino razvil zdrav življenjski slog in notranji mir, kar se odraža v njegovem dobrem zdravju in priljudni osebnosti," je zapisala perujska vlada v izjavi za javnost. "To mu je omogočilo, da s trdoživostjo in spretnostjo premaga 12 desetletij življenja in je 5. aprila pravkar upihnil 124 svečk."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Perujske oblasti so še dodale, da pomagajo Abadu pri prijavi za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. "Guinnessova knjiga svetovnih rekordov prejme ogromno prijav posameznikov, ki trdijo, da so najstarejši Zemljani," so sporočili iz Guinnessa za Reuters.

Preverjanje trditev o starosti zajema predložitev uradnih dokumentov in ostalih dokazov, ki jih nato natančno preuči strokovna ekipa, da bi tako "nedvoumno dokazali svoj dosežek".

Najstarejši vseh časov dočakal 122 let

V Guinnessovi knjigi rekordov je trenutno kot najstarejši še živeči Zemljan zapisan 111-letni Britanec, ki je naslov prejel ta mesec po smrti 114-letnega Venezuelca.

Najstarejša še živeča ženska je po Guinnessovi statistiki stara 117 let, medtem ko je kot najstarejša oseba vseh časov dočakala 122 let.

Za Abada, ki je bil rojen v mestecu Chaglla, širša javnost ni vedela, dokler ga ni leta 2019 identificirala perujska vlada in mu potem izdala osebne izkaznice in pokojnine.

Abad je ob praznovanju 124. rojstnega dne 5. aprila razkril skrivnost svoje visoke starosti in vitalnosti – drži se s sadjem bogate diete, uživa pa tudi veliko jagnjetine in redno žveči liste koke, kar je sicer običajno za perujske andske skupnosti.

Abad zdaj živi v domu za starejše občane, kjer so mu za rojstni dan priredili veliko praznovanje, skupaj z rojstnodnevno torto s figurico v njegovi podobi.