"Smo v kriznem trenutku," pravi Riccardo Muti. Foto: Reuters

"Smo v kriznem trenutku," je sloviti italijanski dirigent Riccardo Muti povedal novinarjem pred zaprtim chicaškim simfoničnim centrom. "Ves glasbeni svet opazuje, kaj se dogaja v Chicagu," je dodal.

Chicaški simfoniki obstajajo od leta 1891. Foto: Wikipedia
Chicaški simfoniki obstajajo od leta 1891. Foto: Wikipedia

Jabolko spora so pokojnine
Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je spor med chicaškimi simfoniki in vodstvom odprl vprašanje prihodnosti enega najbolj priznanih orkestrov na svetu, ob splošni zaskrbljenosti glede razmer v institucijah, ki se posvečajo klasični glasbi.

Pokojnine so tiste, ki so jabolko spora. Vodstvo želi namreč preiti iz tradicionalne pokojninske sheme na pokojninske varčevalne račune, kar je sicer močno razširjeno v zasebnem sektorju.

V vodstvu opozarjajo, da so stroški tradicionalnih pokojnin v zadnjih letih strmo naraščali, kar se bo po njihovi oceni dogajalo tudi v prihodnje. Obenem poudarjajo, da izplačujejo najvišje plače v panogi, in sicer povprečno 187 tisoč dolarjev za glasbenika na leto, še poroča AFP.

Glasbeniki vztrajajo pri tradicionalnih pokojninskih shemah in opozarjajo, da bodo pokojninske spremembe skupaj s plačami, ki ne bodo več konkurenčne s plačami v drugih orkestrih, pomenile upad kakovosti in izgubo največjih talentov.

Po Mutijevih besedah vodstvo nosi odgovornost za orkester, upad kakovosti pa ne bi bil tragedija le za člane orkestra, ampak za vse prihajajoče generacije.

Kot še piše AFP, naj bi se obe pogajalski strani znova srečali v petek.