Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 26. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Od starega leta se poslavljamo z umetniškimi upodobitvami angelov Ane-Marije Horvat in Mateja Metlikoviča. V adventnem času pa smo obiskali sobotno bogoslužje v Krščanski adventistični cerkvi v Ljubljani.

Angeli že stoletja navdihujejo ljudi. Čeprav skoraj vse religije poznajo angele ali njim podobna bitja, ki niso »ne človek ne Bog«, o njih vemo zelo malo. Kako angele doživljata sodobna umetnika – diplomirana slikarka Ana-Marija Horvat in akademski slikar Matej Metlikovič?
V adventnem času smo obiskali tudi sobotno bogoslužje v Krščanski adventistični cerkvi v Ljubljani. V skupnosti prazničnih dni ne obeležujejo, saj verjamejo, da je za pristno versko življenje pomemben prav vsak dan posebej.

Dokumentarno izobraževalni film Krajinski park Radensko polje popelje na odkrivanje raznolikih obrazov majhnega in dragocenega pretočnega kraškega polja. Mokrišče še vedno osuplja s svojo botanično pestrostjo, dvoživkami in metulji ter kraško hidrološko podobo. Osem evropsko pomembnih življenjskih okolij je na Radenskem polju, tri pa še posebej varuje omrežje Natura 2000. A močvirske in travniške ptice kljub temu že močno občutijo vplive sodobnega urbanega in kmetijskega utripa. Bo ta izjemno lepi in pomembni mali prostor uspel ohraniti svoje zaklade?

Eno najbolj razveseljivih srečanj zvezd klasične glasbe se je zgodilo na praznovanju 25. obletnice festivala Verbier. Na odru so skupaj muzicirali tudi vrhunski virtuozi Evgeny Kissin, Daniil Trifonov, Andras Schiff, Yuja Wang, Renaud Capucon, Vilde Frang, Leonidas Kavakos, Daniel Lozakovich, Nobuko Imai, Tabei Zimmermann, Mischa Maisky in drugi. V orkestru so zaigrali pod taktirko Valeryja Gergieva.

Sveta maša iz mariborske stolnice.
Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

V duhoviti režiji Vita Tauferja zaživijo v tej igri vse značilnosti srednjeveške posvetne komedije.To je satira, ki ne pozna zlobe: njeni junaki so živi, oblikovani v bistrem opazovanju človekovih nravi, hitri zapleti so plod igrivega duha in duhovitega posmeha, premeteni prevarant, pa četudi grešnik in lump, je praviloma junak komedije, prevarani pa vselej zasluži svojo usodo, ker je neumen in lahkoveren. In prav v tem suverenem posmehu človeškim vrlinam in slabostim so junaki »Burke o jezičnem dohtarju« smešni, duhoviti in zabavni. Igrajo: Uroš Smolej, Robert Prebil, Matjaž Javšnik, Ivo Godnič.

Levison raziskuje Savdsko Arabijo, spoznava domačine in se seznanja s tamkajšnjo kulturo. Nato vstopi v veliko bolj sproščeno Jordanijo.

»Vaja zbora« je komedija o slovenski ambicioznosti, o zavisti in samozadostnosti. Na duhovit način razgalja odnos med umetnostjo in splošnim stanjem slovenskega duha. Je sodobna komedija, slovenska satira, ki svoj humor gradi na odnosih med različnimi protagonisti v majhnem, uspešnem slovenskem kraju.

Mlad, ambiciozen dirigent se na povabilo župana napoti v mali slovenski kraj, kjer naj bi vodil zbor in z njim promoviral lokalno kulturo tako v domačem okolju kot tudi v tujini. Kmalu se izkaže, da zadeve niso takšne, kot jih je pričakoval. Lokalni prepiri ga potegnejo v svoj krog. Profesionalnost trči ob amaterizem, umetnost ob ljubiteljstvo, ljubezen ob zavist ... Pevski zbor postane bojišče različnih vaških interesov. Vrh zborovske zagnanosti pa bi se moral zgoditi na predvečer dneva državnosti, kjer bi zbor moral pokazati svojo umetniško veličino. Na tem mestu se komedija značajev prelomi v trpko satiro.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V oddaji Ambienti pokažemo tri stanovanja, ki jih najdemo znotraj obsega dobrih 200 metrov v središču naše prestolnice. Vsa tri odražajo spoštljivost do preteklosti: garsonjera je v stavbi nad arheološkimi ostanki Emone, eno stanovanje je v Zoisovi palači, eno pa v hiši iz 19. stol na Bregu Ljubljanice.

Karel Destovnik - Kajuh je bil pesnik mehkega srca in izostrenega čuta za vse vrste krivic, predvsem pa svobodna ptica, kakršna je tudi kanja, po kateri je dobil vzdevek.

Karel Destovnik - Kajuh (1922–1944) je bil pesnik, prevajalec in narodni heroj. Socialno čuteč človek, upornik in že v rani mladosti preganjan zaradi širjenja komunističnih idej. Ob napadu na Jugoslavijo se je takoj pridružil narodnoosvobodilnemu boju. Prve ljubezenske pesmi je posvetil Mariji Medvedovi, svoji prvi veliki ljubezni, z njo sta si izmenjala čudovita ljubezenska pisma, ki so končno na voljo tudi bralcem. Pred odhodom k partizanom se je navezal na Silvo Ponikvar, njegove zadnje pesmi pa je po nareku in spominu, s strojem na kolenih natipkala Marta Paulin - Brina, še ena lepotica, ki je zaznamovala življenje tega izjemnega pesnika. Zadnja njegova zbirka pesmi je izšla v osemintridesetih izvodih, množične izdaje, ki so jo načrtovali v diviziji, pa Kajuh ni dočakal. Za njim je ostal blokec, v katerega je še ena ženska roka zapisala zadnjo njegovo pesem, a je žal ta stran iztrgana.
Avgusta 1943 je Kajuh iz Ljubljane odšel k partizanom, postal je vodja kulturniške skupine XIV. udarne divizije. 22. februarja 1943 zvečer je hišo, v katero so se zatekli partizani, napadla nemška patrulja. Kajuha so ubili prvi streli iz sovražnikovih pušk.

Dokumentarna oddaja je iskriva in humorna pripoved o tem, kako ljudje vsak dan stojimo v vrstah in bolj ali manj potrpežljivo čakamo, medtem pa nam dragoceni čas polzi med prsti. Vrste so, kot odraz enakopravnosti, izumili v času francoske revolucije. Koncept stanja v vrsti pa so najbolj ponotranjili Britanci, kar dokazujejo tudi fotografije tatov med neredi v Londonu leta 2011, ki pred razbito izložbo mirno čakajo na svoj trenutek. In še – zakaj se nam vedno zdi, da se sosednja vrsta hitreje pomika naprej?

Kako se z globalno krizo turizma spopadajo na naših ključnih trgih v Italiji in Nemčiji ter kako bomo potovali po koncu korona krize? Kaj vse se bo spremenilo z našimi potovanji ter kako bomo sploh potovali po koncu korona krize? Eno od rešitev nam ponuja mednarodna iniciativa #Tourism From Zero, ki postavlja v ospredje lokalno skupnost, raziskave in večjo digitalizacijo kulturne dediščine, ki se je v času korona pandemije izkazala za neverjetno uporabno. Obeležujemo pa tudi 30-letnico delovanja Kobariškega muzeja in pa 20-letnico Fundacije Poti miru. Gre za enega naših najbolj obiskanih muzejev, predstavlja osrednjo ustanovo, ki ohranja in varuje dediščino Soške fronte v nacionalnem in tudi v širšem prostoru. Prav tako Fundacija Poti miru povezuje ponudnike in dediščino velike vojne, ki je spremenila svet in življenje v Dolini Soče, v zgodbo evropske zgodovine.

Ob stoti obletnici olimpizma v Sloveniji nas bosta Tomaž Hudomalj in Aleš Potočnik popeljala skozi sodobnejšo zgodovino slovenskih uspehov na zimskih in letnih olimpijskih igrah. Od prvega samostojnega slovenskega nastopa na igrah v Albertvillu 1992, pa do Pjongčanga 2018 so naši športniki osvojili natančno 40 odličij. Prav vseh se bomo spomnili v tokratnem pregledu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V 3,8 milijarde let evolucije in naravne selekcije je narava vedno našla način, kako se prilagoditi. Biomimikrija je znanost, ki v naravi išče navdih za izvirne in trajnostne rešitve. Neverjetne zmožnosti živih bitij zdaj pomagajo vse večji skupnosti znanstvenikov, raziskovalcev, inženirjev, oblikovalcev in podjetnikov preoblikovati naš svet.

2.del: Gradnja
Kako bi lahko zmanjšali čezmerno porabo materiala in energije ter količino odpadkov in onesnaženje, ki ga povzroča gradnja mest? V milijonih let so živali in rastline razvile različne, vendar učinkovite rešitve tako, da so se čim bolje prilagodile okolju. Tudi človek bi se lahko pri razvoju novih gradbenih materialov in konstrukciji stavb zgledoval po naravi, ki zna izdelati čvrste in lahke lupine, premikati lopute brez tečajev in izkoriščati energijo sonca.

Adria Blues je zgodba o generaciji ljudi, ki so bili v začetku 90. dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a dovolj mladi, da jih je njihov pogled na svet zaznamoval do te mere, da so se temeljito razlikovali od pripadnikov prejšnjih in kasnejših generacij. Glavna lika grenko-melanholičnega filma Adria Blues sta nekdaj slavni roker in njegova žena, ki ne more sprejeti dejstva, da je z njenim možem danes vse drugače in da se je polnost življenja razlila v pustinjo rutinskega vsakdana brez prave perspektive.
Drugi glavni protagonisti filma so pripadniki generacije, ki je odraščala ob rokerjevi glasbi; srečujejo se s hipokrizijo nove meščanske elite, ki ji vedno bolj pripadajo tudi oni sami. Med reševanjem rokerjevega konflikta s stvarnostjo spoznavajo svoje lastne napake, ki so tragikomične narave.
Režija: Miroslav Mandić / Igrajo: Senad Bašić (Toni Riff), Mojca Funkl (Sonja), Peter Musevski (Maks), ...

Z oskarjem nagrajeni celovečerni dokumentarni film je resnično neverjetna zgodba o ameriškem glasbeniku Sixtu Rodriguezu, ki mu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja usoda in glasbena kariera nista bili ravno naklonjeni. Medtem ko se je mnogokrat tudi s težavo prebijal skozi življenje kot gradbeni delavec, je njegova glasba dajala krila gibanju proti aparthajdu v Južni Afriki. Tam so ga ves čas naravnost častili. Njegovi oboževalci, ki niso nasedli vesti o domnevnem glasbenikovem samomoru, so ga v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poiskali in mu končno prinesli zasluženo mednarodno priznanje.
Režija: Malik Bendjelloul

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.

V nedeljski popoldanski oddaji Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ostajajo stalnica zgovorni in zabavni komentatorji, ki bodo analizirali dogodke in teme preteklega tedna, čakajo pa jih tudi povsem novi izzivi in zabavne preizkušnje. Poleg aktualnega tedenskega dogajanja bodo po novem pod drobnogled vzeli tudi domače rumene novice in trače ter komentirali objave slavnih na družabnih omrežjih. K sproščenemu vzdušju bodo svojo energijo prispevali tudi zanimivi in vedno aktualni gosti pri Bernardi, ki se prav tako ne bodo mogli izogniti presenečenjem, ki jih zanje pripravljata voditelja.

Politično prizorišče pretresajo politične afere, v Kaj dogaja jim sledimo. Še vedno nas pesti korona in še vedno je to tudi čas, v katerem moramo poskrbeti tudi za to, da se nasmejimo. Priznani slovenski frizerski mojster Stevo bo poskrbel za nasvete glede striženja, medtem, ko so frizerski saloni zaprti. V goste prihaja s pomočjo sodobne tehnologije naš smučarski junak Žan Kranjec. Na Mali terasi pa Kaco Kaco s komadom Zloraba.

.......

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov