Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 28. maj. 2024

TV Slovenija 2 • Tor, 28. maj.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

V Avstraliji so Slovenci v preteklosti in tudi sedanjosti iskali svoje priložnosti. Že leta 1939 je tam živelo okoli 700 Slovencev. Pred časom se je z nekaterimi srečala tudi naša dopisnica Karmen Švegel.
Gostja oddaje Rojaki je Valentina Novak, ki od leta 2018, ko je začela poučevati in postala pedagoška svetovalka na Gornjem Seniku, je torej že šest let, vpeta v izobraževalno in kulturno delovanje Porabskih Slovencev.
Visoka pedagoška šola v Celovcu izobražuje učiteljice in učitelje za manjšinsko šolstvo na Koroškem, zato posveča veliko pozornosti večjezičnosti in medkulturnosti. Reportažo je pripravila Claudia Raspolić.
Vabljeni k ogledu.

V zadnji oddaji sezone bo joker gostil geografa Tomaža Primožiča z Blok. Dela v državni upravi na področju kmetijstva, sicer pa v prostem času ljubiteljsko izdeluje lesene predmete. Tudi v kuhinji se odlično znajde, njegova specialiteta pa je marmorni kolač. Ima štiri otroke in zares so aktivna družina. Pozimi tečejo na smučeh, poleti kolesarijo. Veliko tudi berejo in prirejajo družinska tekmovanja v branju. V jokerju mu je na pomoč priskočila sodelavka in prijateljica Nina Tomec.

V oddaji gostimo priljubljeni ansambel Braneta Klavžarja, ki je v narodno-zabavni glasbi aktiven že 43 let. Za prijetno vzdušje v Glasbenem pozdravu skrbijo tudi Veseli svatje, ansambel Roka Žlindre, Trio Vivere ter primorski ansambel Tik-Tak. Osrednja gosta, ki tekmujeta v igrah Je res ali ni res ter Prepoznaj pesem, sta Brane Klavžar in Anita Kadenšek. Voditelja: Andrej Hofer in Sandi Morel.

Družina Thielecke v nemškem sredogorju Harz redi redko pasmo višinskega goveda, ki je v preteklosti skoraj izumrlo. Ker se živali veliko gibajo, počasi rastejo in imajo bogato pašo, je njihovo meso zelo cenjeno. Na kmetiji iz njega pripravljajo odlične polnjene rulade in klobase za žar. Poleg tega iz njihovega mleka izdelujejo tudi harški sir, ki slovi po svojem izjemno močnem vonju. Gorski travniki pa niso namenjeni le paši, temveč so tudi prava zakladnica zelišč, iz katerih v kuhinji hitro nastane okusna solata ali omaka.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Hanna Leissner

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tokratni oddaji se že spogledujemo s poletnimi počitnicami. Poročamo, kako je potovati v Nemčijo z električnim peugeotom e-3008; to naj bi bil eden bolj avtocestnih električnih avtov. Prav tako električno - Nissanovo ariyo - smo zapeljali na krajši izlet na Obalo. Med drugim nas je tam navdušila tudi s samodejnim parkiranjem. Z Berlina pa poročamo o Volkswagnovem kombiju, ki je čez vikend tudi avtodom. Seveda govorimo o legendarni californiji. Pri Volkswagnu trdijo, da je z novo generacijo california postala 3-sobni počitniški apartma.

Mladinski film govori o 12-letni deklici, ki preboleva izgubo matere s humorjem – postati hoče stand-up komičarka. Sasha noče jokati za nedavno preminulo materjo, temveč si raje naredi seznam za preživetje – na njem je tudi cilj, da mora postati kraljica smeha. Pri tem ima veliko podporo strica, ki vodi stand-up klub, ter dolgoletne prijateljice Marte in novega prijatelja Johna. Uspe se ji prebiti na oder. Film o odraščanju, izgubi bližnjih, žalovanju.

Kristalni medved za najboljši film, Berlinale – Generation 2022.

Originalni naslov: THE COMEDY QUEEN
Leto produkcije: 2022
Država: Švedska
Žanr: mladinski film
Režija: Sanna Lenken
Scenarij: Linn Gottfridsson in Jenny Jägerfeld
Igrajo: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Frida Beckman, Ellen Taure

Janez Bratovž je eden najbolj znanih slovenskih kuharskih chefov; njegove specialitete so okušali številni domači in tuji pomembneži, leta 2010 se je celo kot prvi Slovenec uvrstil na San Pellegrinov seznam najboljših 100 restavracij na svetu. Kuharski mojster po 31 letih prepušča vodenje ljubljanske restavracije JB otrokoma Nini in Tomažu, ki sta sicer že več kot desetletje vpeta v družinski posel. Od očeta sta podedovala strast in predanost delu, od mame, ki v podjetju še vedno skrbi za finance, pa natančnost, pravita. Tomaž, ki je končal višjo šolo za gostinstvo, je v sedemčlanski ekipi redno zaposlenih prevzel vlogo chefa, Nina, po izobrazbi farmacevtka, pa v restavraciji skrbi za vinsko karto in strežbo. Prejšnji mesec je v Parizu prejela nagrado za evropsko somellierko leta in dokazala, da Slovenija ne premore le odličnih kuharjev, ampak tudi sommelierje.

V zadnji epizodi oddaje Kaj dogaja? letošnje sezone vam razložimo vse o novi fakulteti, ki jo dobijo Primorci, o največjem stolpu, ki ga dobijo v Rogaški Slatini, in sveži slovenski hrani, ki jo dobijo Hrvati. V rubriki (s)HIT tedna praznujemo svetovni dan čebel, znova pa nas obiščeta naša animirana prijatelja, divji svinji Vili in Krištof. Naš raziskovalni reporter Admir je samo za vas analiziral slogane vseh strank, ki nastopajo na evropskih volitvah, v politični telenoveli Palomar pa spremljamo, kako se nanje pripravljajta vodilni stranki. Naš gost bo vodja skupine The Stroj, tolkalec in filozof Primož Oberžan, gledalcem pa tokrat svetuje ena in edina Zvezdana. Na Malo teraso se bomo podali kar dvakrat; na koncu nam zapojejo Skvoter in Tanya, na začetku pa Kajsoni razložijo, zakaj se znova vidimo že čez tri tedne.

Ko je bil princ Charles star tri leta, je njegova mama postala kraljica Elizabeta II., on pa prestolonaslednik. Iz plahega otroka in mladeniča je zrasel v zadržanega, a toliko bolj zanimivega človeka. V kraljevi družini so se vrstili škandali, on pa je leto za letom potrpežljivo čakal, da zasede položaj, ki mu pripada. Da postane kralj. Čakal je sedemdeset let. Kakšna bo doba Karla III.? Kako bo mož neomajnih stališč, zagovornik okolja, ljubitelj arhitekture in tradicije, poslovnež in družinski človek vse te vloge povezal z vlogo kralja?

CHARLES III, THE NEW KING / Francija / 2023 / Režija: Maud Guillaumin

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov