Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 5. jun. 2020

TV Slovenija 2 • Pet, 5. jun.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Kaj ima Škofja Loka s slovenskim impresionizmom in zakaj je upodobljena na mnogih slikah v stalni zbirki naše Narodne galerije, kako so na razvoj mesta vplivale redovnice uršulinke in kaj imajo z zgodovino mesta škofje iz Freisinga na Bavarskem? To je samo nekaj vprašanj, na katere bo skušala odgovoriti oddaja o enem naših najlepših in najbolje ohranjenih srednjeveških mest. Voditelj se bo v oddaji pogovarjal z uršulinkama Lavrencijo Kržišnik in Marijo Jasno Kogoj, zgodovinarjem Francetom Štuklom in slikarko Doro Plestenjak.

Skupaj z mačjim degustatorjem Inetkom smo preverjali, kakšna je primerna in zdrava hrana za mačke. Predstavljamo pasmo psov – aljaški malamut. Oglasili smo se v CPU Ormož in dobili idejo, kako izdelati živalska ležišča iz odsluženih avtomobilskih pnevmatik, Spoznavamo malo uharico in svetujemo kako postopati, če naletimo na zapuščenega mladiča. Obeležili smo izpust risa Borisa v slovenske gozdove. Obiskali smo zavetišče za živali Zonzani in predstavili nekatere živali, ki iščejo svojega človeka in svoj dom. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

OSKRBA ŽIVIH MEJ
Sebastjan Lipar predstavi, kako neguje 7 različnih rastlin, ki jih uporablja za živo mejo. Med njimi so liguster oz. navadna kalina, mulenbekija in bršljan.
VRTIČKI V ZABOJČKIH
Irena si je vrtiček uredila v gajbicah in koritih. Zdaj ji že zorijo jagode, bolje kot presajene z vrta uspevajo nove sadike.
V primerjavi s solato v visoki gredi, je v gajbici slabše uspevala, cvetna glavica brokolija pa se dobro razvija.
VRTIČEK GLEDALKE MARIJE
Čeprav majhnem, pa na vrtu gledalke Marije z Dolenjskega raste vse, kar potrebujeta z možem. Tokrat je pobirala česen. Pri vrtnarjenju upošteva kolobarjenje. Škarpa je polepšana z okrasnimi cvetlicami.
RDEČI POLŽI NA VRTU
Znova se lotevamo teme, ki te dni pesti mnoge vrtičkarje: rdeči polži. Snedejo nam komaj posajemo solato, še blede jagode, liste teloha. Miša Pušenjak prisega na pozno večerno ali zgodnje jutranje pobiranje polžev, ob uporabi še drugih metod, da jih odženemo z vrtov.
RAZMNOŽEVANJE VODNIH RASTLIN
Zdaj ko vznika življenje v močvirjih in ribnikih, je pravi čas za razmnoževanje vodnih rastlin. Te vodnim živalim nudijo hrano in zavetje, obenem pa čistijo vodo. Med njimi so bičje, rogoz, lokvanji in lotosi, ki se kot naravni okras ogledujejo na gladini manjšega ribnika v Rifniku.

Alen Ožbolt je priznan slovenski umetnik in profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od sredine 80. do sredine 90. let je deloval v priznanem umetniškem dvojcu Veš slikar svoj dolg, ki je bil znan po prostorskih slikah – novosti na likovnem prizorišču.
Srečko Kosovel velja za velikega slovenskega avantgardnega pesnika z začetka 20. stoletja. Čeprav je umrl zelo mlad, star komaj 22 let, je zapustil izjemen pesniški opus. Obiskali smo njegovo domačijo na Krasu.
Škocjanske jame veljajo za zelo posebne kraške jame. Po več kot sto letih so v tem največjem slovenskem podzemnem kanjonu na svetu ponovno odprli pot, po kateri so nekoč hodili prvi obiskovalci jame – Hankejev kanal. Ta je primeren le za tiste, ki se ne bojijo višine in so fizično dovolj pripravljeni.
Bohinj velja za zeleno oazo Triglavskega narodnega parka. Tu se je ohranilo tudi veliko tradicionalnih veščin in značilnih izdelkov iz preteklosti. Nadeli so jim blagovno znamko Bohinjsko in jih tako predstavili širnemu svetu.
Smaragdna reka Soča je izjemen naravni biser slovenskega alpskega sveta, ki s svojo značilno zelenomodro barvo, brzicami in tolmuni navduši vsakogar. Obiskali smo znamenite zgodovinske mostove, ki prečkajo to prelepo reko.

***

Alen Ožbolt is a prominent Slovenian artist and Professor at the Academy of Fine Arts and Design in Ljubljana. From the mid-1980s to the mid-1990s, he was part of the renowned duo of artists Veš slikar svoj dolg (or Painter, Do You Know Your Duty in English), which was famous for its spatial paintings – a novelty on the art scene of the time.
Srečko Kosovel is considered one of the greatest Slovenian avant-garde poets from the beginning of the 20th century. Although he died at a very young age, when he was only 22 years old, he left behind an outstanding body of work. We visited his place of birth in the Karst region.
The Škocjan Caves are considered to be a truly special Karst phenomenon. After more than a hundred years, the Hanke Canal was reopened in this largest underground canyon in the world. This is in fact the path that the first visitors to the caves once walked. The Canal is only suitable for those who are not afraid of heights and are physically fit enough to undertake such a task.
Bohinj is considered the green oasis of the Triglav National Park. In this area, many traditional skills and distinctive local products, which have been present here for centuries, continue to develop and are now advertised under the Bohinjsko or From Bohinj brand.
The emerald Soča river is an exceptional natural gem in the Alpine world of Slovenia, whose visitors are always amazed by the river’s characteristic green-blue hues, its rapids and its pools. We visited the famous historic bridges that stretch over this beautiful river.

V razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je priljubljena vseslovenska pevka Nuša Derenda obeležila 20 let samostojnega glasbenega delovanja in obiskovalce navdušila z glasom, plesnim šovom in bogatim naborom skladb, vse do največjih hitov, zabavnih vložkov ter njej zelo dragih gostov.
Tako je z odlično interpretacijo ob spremljavi Simfoničenga orkestra RTV Slovenija ter njene spremljevalne skupine predstavila skladbe svojih začetkov, narodno zabavne skladbe, se dotaknila kabareta ter zaključila skladbami, ki so zaznamovale njene nastope na Emi in nastop na Eurosongu. Predstavila pa je tudi dve novi skladbi – balado Naj mi dež napni dlan in aktualno pesem Usojena.
Na odru so se ji pridružili: sin Matevž Derenda v skladbi Unforgettable, Frenk Derenda v skladbi Sanjam o domovini, Mojmir Sepe, ki je za izvedbo skladbe Poletna noč za dirigentsko paličico zamenjal Patrika Grebla, mladinska pevska zbora O.Š. Artiče in Brežice, mešani pevski zbor Viva iz Brežic ter plesalci Pro dance Studia.
Posebno nadgradnjo pa je dodal tudi povezovalec koncerta Tilen Artač, ki je za to priložnost prevzel različne vloge voditeljev TV oddaj.

Zadnja magazinska oddaja evropske lige pred poletjem bo zgodovinsko obarvana. Med drugim se bomo spomnili serijskih uspehov klubov iz posameznih držav v prejšnjem stoletju: angleških in nemških v 70. in 80. ter italijanskih v poznih 80. in 90. letih. Drugi del bo namenjen začetku tega tisočletja, tretji pa od preimenovanja v evropsko ligo 2009. Iz tega obdobja sta zanimivi predvsem zgodbi Atletica iz Madrida in Seville.

Sezona formule E – dirka od doma se počasi bliža koncu. Mariborčan Kevin Siggy še naprej ostaja vodilni v tem tekmovanju.

Dokumentarna pripoved treh Slovenk, ki so odločno zakorakale v zgodovino svetovnega himalajizma.

Slovenski himalajizem je pričel pisati svojo bogato zgodbo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Moški so bili prvi, ki so vstopili na ta vlak, kot je eksplozijo himalajizma opisal Aleš Kunaver. Slovenke so v Himalajo vstopile kasneje, a s prav nič manjšim žarom in željo po osvajanju najvišjih vrhov in premagovanju težavnih smeri. Danes slovenske alpinistke povsem enakovredno vsem ostalim svetovnim alpinistkam beležijo uspehe v tej deželi – bivališču snega, kar pomeni Himalaja v sanskrtu. Dokumentarni feljton Himalajski vrhovi treh Slovenk je po scenariju Nuše Ekar režiral Božo Grlj.

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Zgodba o ljubezni, ljubosumju in izdaji; o človeku, ki se trudi, da bi bili dogodki iz preteklosti pojasnjeni in da bi ponovno zaživel; o očetu, ki se bori za svoja otroka.
Na zunaj idealna družina Collins je pred leti razpadla, ko je bil oče David obsojen na zaporno kazen zaradi umora žene Tare. Zakonca sta imela dva otroka, Rosie in Jacka, za katera je skrb prevzela Davidova svakinja Alice ter njen mož. David je predlagal, naj za otroka skrbi njegov brat Phil, a dobila jih je Alice in David je prepričan, da je do skrbništva prišla tudi zaradi laži. Zdaj, po sedmih letih, je David zaradi tehnične napake oproščen in vse napore usmeri v to, da bi dobil nazaj svoja otroka in začel na novo, istočasno pa želi pojasniti, kaj se je v resnici zgodilo. Tudi policija ponovno odpre preiskavo tega primera. David se naseli v hišo ob morju, ob strani mu stoji brat, a povratek v vsakdanje življenje ni enostaven, še manj prijeten.

1. del:
Davidu že tretjič sodijo zaradi domnevnega umora žene, vendar ga oprostijo, ker so bili forenzični dokazi kompromitirani. V sodni dvorani sta sestra umorjene Alice in njen mož, ki zdaj skrbita za Davidova otroka, in ko slišita novico, sta popolnoma obupana, saj sta pričala proti njemu in sta prepričana, da je kriv. Tako mislijo tudi vsi meščani, vključno z Davidovim najboljšim prijateljem, vsa ta leta pa je Davidu ob strani stal le brat Phil, ki mu zdaj ponudi, da lahko živi pri njem.

scenarij: Matthew Arlidge, Chris Lang
režija: Richard Clark
v glavnih vlogah: Hermione Norris, Lee Ingleby, Angel Coulby, Daniel Ryan

Zabavna črna komedija z Julie Delpy v glavni vlogi.

Violette je Parižanka v srednjih letih, mama samohranilka, deloholičarka s kariero v modni industriji. Na počitnicah ob Atlantiku spozna Jean-Renéja, čudaškega, a prisrčnega računalničarja. Zaljubita se in Jean-René se preseli v Pariz. Tam pa naleti na maminega sinka Loloja, samozvanega umetnika, ki se ne namerava kar tako odpovedati svojemu prestolu. Mamino srce (… in kreditna kartica) sta vendar samo njegova. Skuje nesramen načrt, s katerim poskusi maminega ljubimca poslovno uničiti.

Leto produkcije: 2015
Država: Francija
Žanr: komedija
Režija: Julie Delpy
Scenarij: Julie Delpy, Eugénie Grandval
Igrajo: Julie Delpy, Dany Boon, Vincent Lacoste, Karin Viard

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Neomejeni množici poslušalcev in gledalcev bo danes igrala novogoriška zasedba Avtomobili, ki je že skoraj štiri desetletja stalnica na slovenski glasbeni sceni. Z netrendovskim ustvarjanjem pa poleg zvestih poslušalcev vedno znova pridobiva na popularnosti tudi pri mlajših poslušalcih.

Voditelj Aleš Smrekar.

V vsaki kulturi je obredje tisto, ki določa, kaj pomeni biti človeški, ki sooblikuje osebnosti in omogoča lažjo pot skozi življenje. Štiridelna dokumentarna serija Nenavadni obredi, posneta s filmskimi snemalnimi tehnikami, gledalcu nazorno in od blizu prikaže očarljive in dih jemajoče obrede z vsega sveta, od japonskih mest do pragozdov Nove Gvineje.

3. del, Moč narave:
Tretji del serije s primeri iz Grenlandije, Japonske, Indonezije, Avstralije in Portugalske prikazuje, kako obredi oblikujejo človekov odnos do narave.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov