Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 15. jun. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 15. jun.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in temo tedna, o kateri se trenutno največ govori - tokrat o nošenju mask. Niso obvezne, kje pa so priporočljive? Svetujemo o ponarejenih izdelkih, kako jih prepoznamo in zakaj je pomembno, da kupimo original? Drugo uro posvečamo zdravju, tokrat bo spet z nami dr. Štrukelj, ki bo pripravil oljni pripravek proti pikom insektom in klopom. Seveda bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Začenja se nova rubrika s priporočili za poletno branje, svoje najljubše knjige vam bodo predstavili knjižni blogerji. Ne bodo manjkali niti vrtni nasveti. Dobro jutro in vse bo dobro!

Sedem diakonov bo konec junija posvečenih v duhovnike. Kdo je diakon in kdo je duhovnik, poklica, mladi se za njih težko odločajo.

Sedem diakonov bo konec junija posvečenih v duhovnike. Kakšno poslanstvo ima diakon in kakšen je poklic duhovnika? Zakaj se mladi težko odločajo za duhovniški poklic in s katerimi vprašanji se ukvarjajo pred mašniškim posvečenjem – o tem v oddaji z diakoni, ki bodo naši gostje.
V župniji Videm ob Savi so letošnje leto posvetili Dragotinu Ferdinandu Ripšlu, duhovniku, kronistu, pesniku in sadjarju. Koronavirusna bolezen je močno prizadela ljudi v deželah v razvoju, kjer delujejo slovenski misijonarji in prostovoljci. Revija Magnificat z bogato vsebino, globokimi mislimi in molitvami skrbi za vsakdanjo versko poglobitev.

Dokumentarni portret, ki je nastal ob 80-obletnici Mira Cerarja, enega najboljših telovadcev na svetu.

Miro Cerar je eden najboljših telovadcev na svetu. Ob praznovanju njegove 80-letnice se bomo spomnili njegovih dosežkov. Njegovo paradno orodje je bil konj z ročaji, a ne želi, da bi se ga zapomnili le kot konjenika. Je dobitnik olimpijskih kolajn, večkratni svetovni in evropski prvak, predvsem pa velik človek, ki je ravnotežje z gimnastičnih orodij prenesel tudi v življenje. Po koncu športne poti je deloval kot pravnik, s svojo pravno pisarno. Tudi sicer ga v življenju vodi pravičnost, s svojo tenkočutnostjo pa skrbi za ranljive skupine. Miro Cerar je ambasador številnih projektov, ustanovitelj olimpijskega gibanja v Sloveniji, borec za pošteno igro, predvsem pa je predan športnim vrednotam.
V dokumentarnem feljtonu, ki ga je na podlagi scenarija Mihe Mišiča in Ivana Čuka režirala Alma Lapajne, boste Mira Cerarja spoznali v različnih vlogah. Kljub temu, da je od njegovega zadnjega gimnastičnega nastopa minilo že skoraj 50 let pa so spomini in vtisi še kako sveži.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Ekipa oddaje Na lepše je tokrat zbrala vtise o pričakovanjih za letošnjo poletno sezono od turističnih delavcev v Rogaški Slatini. V destinaciji Miren-Kras predstavljamo nov produkt čuječnosti, ki govori o novem dojemanju turističnih atrakcij in drugačnem občutenju le-teh. Preveri smo, kako leto dni po odprtju, funcionira center Expano ob Soboškem jezeru. Izpostavljamo novo investicijo Iztoka Podkrižnika v Forest glamping ob Blaguškem jezeru in razmišljanje termalnih ter hotelskih ponudnikov o pomurskem turizmu. Mudili smo se tudi v zdraviliškem kompleksu Term Krka v Strunjanu, vabimo pa tudi k obisku portala Taste Slovenija in Postojske jame, ki je zaradi izjemnega zanimanja za obisk, podaljšala svojo akcijo popustov.

Popeljali vas bomo po celotni Primorski, šli do Maribora, Ljubljane in v zamejstvo.
Najprej bomo spoznali lastnika gozda, ki je našel zanimiv in predvsem poceni način za čiščenje svojih zaraščenih hektarjev. Govorili bomo tudi o obnovi gozdov, spoznali novega predsednika Zadružne zveze Slovenije, šli na cerkljansko - idrijsko območje, podrobneje spoznali avtohtono sorto slovenskega fižola sivčka, obiskali dve zamejski kmetiji, pa istrske ekološke pridelovalce češenj in se obregnili ob istrsko divjo prodajno sceno, videli novo sušilno napravo za seno in na koncu lovili pobeglega zajca....

Po daljšem času se na spored TV Slovenija vrača ritmična gimnastika. V povzetku si bomo pogledali najzanimivejše trenutke lanskega svetovnega prvenstva mnogobojk v Bakuju v Azerbajdžanu.

V tretjem delu pregleda nekaterih nepozabnih tekem evropske lige se bomo spomnili dvobojev Salzburg – Lazio (2018), Werder Bremen – Valencia (2010) in Spartak – Porto (2011).

Po koncu druge svetovne vojne je kraje ob naši zahodni meji za dve leti zasedla zavezniška vojska. Mejni pas je postal znan kot Cona A.

Američani, Angleži, Novozelandci, celo Indijci so od Trsta čez Kras do Predela upravljali tako imenovano cono A Morganove linije, preden je mirovna konferenca v Londonu februarja 1947 določila pravo mejo med Italijo in Jugoslavijo. O srečanjih z razsipništvom in demokracijo, o kokakoli in žvečilcih, ki so skupaj z džezom zasedli soško dolino, pripoveduje dokumentarec Nočemo belega kruha! Govori o času prešernega rajanja pa tudi ostrih demonstracij za priključitev k Jugoslaviji in skozi pripovedovanja živih prič ter mladih zgodovinarjev obnovi tisti čas ob izteku druge svetovne vojne, ko so dekleta zvečer plesala swing, ponoči pa pisala po stenah hiš: TUJEGA NOČEMO, SVOJEGA NE DAMO! Dokumentarec Nočemo belega kruha v produkciji Televizije Slovenija in VPK so snemali leta 2009 v zgornji Soški dolini, poleg scenarista Zdravka Duše in režiserke Jasne Hribernik so mu vsebino dali mladi zgodovinarji in starejši pričevalci, ki se še spominjajo časa, ko je bil desni breg Soče pod angloameriško upravo. Razmeroma malo znana dejstva so zanimiva tako z narodnozgodovinskega kot s kulturnega vidika.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Nas določa konflikt med konformizmom in svobodo, ki ga izpostavlja Tavčarjeva Visoška kronika?
Četudi so avtorju očitali, da je svoje že povedal, so jo leta 1919, ko je prišla med bralce, proglasili za najbolje napisano knjigo tistega časa: Tavčarjevo Visoško kroniko. Ta veliki roman o razvoju osebnosti glavnega junaka Izidorja določajo tri zgodovinske teme - preganjanje čarovnic, protestantov in tridesetletna vojna - ki jih je Tavčar zlil v napeto in mnogplastno zgodbo, vredno sodobnikov, kot sta bila Thomas Mann ali Robert Musil. Na Visokem, kjer je bila knjiga napisana, smo iskali korenine Tavčarjeve bogate življenjske zgodbe, tako književne kot politične, z režiserjem Jernejem Lorencijem pa smo se pogovarjali o konfliktu med konformizmom in etično čistostjo, ki določata naracijo dramske uprizoritve. Ali pa je Visoška kronika predvsem pripoved o asimilaciji nemških naseljencev med Slovenci? Ali morda pripoved o preganjanju slovenskih žena, ki jih skozi svojo nedolžnost pooseblja Agata Schwarzkobler?

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Holly Morris začne potovanje po Nilu v Asuanu na skrajnem jugu. Prvi kos poti pluje s feluko, nato pa se vkrca na razkošni parnik Sudan, na katerem je še vse tako kot v zlatih časih potovanja po Nilu. Raziskovanje sklene v Luksorju oziroma dahabeji, napol jadrnici, napol čolnu na vesla.

5. novembra 1605 je štirinajst rimskokatoličanov načrtovalo atentat na protestantskega kralja Jakoba I. in člane parlamenta. Ob kraljevem sklicu parlamenta so nameravali razstreliti Westminstrsko palačo, s čimer bi uničili takratno protestantsko vladavino in jo nadomestili s katoliško.
Guy Fawkes, Robert Catesby in somišljeniki so pretihotapili 36 sodov smodnika v klet lordske zbornice. Tik preden naj bi prižgal eksploziv, so Fawksa zalotili stražarji, ki so zaradi anonimnega pisma pregledovali Westminstrsko palačo. Odpeljali so ga v londonsko trdnjavo, kjer so ga mučili, dokler ni izdal imen ostalih zarotnikov. Vse so obsodili na smrt.
V Združenem kraljestvu vsako leto 5. novembra prižgejo ognjemet in zakurijo kresove, na katerih zažgejo lutke iz slame v podobi Guya Fawkesa, pred letnim sklicem parlamenta pa se opravi temeljit pregled prostorov Westminstrske palače.


1. del:
Po smrti kraljice Elizabete I. leta 1603 angleški prestol zasede škotski kralj Jakob VI., ki je že dve desetletji v vojni s katoliško Španijo. Angleške katoličane v času njegove vladavine preganjajo, katoliške duhovnike, ki jih zalotijo pri vodenju maše, čaka smrt. Lejdi Dorothy v svojem dvorcu na angleškem podeželju daje zavetje trem jezuitom. Ko dvorec obkolijo kraljevi možje, jih v naglici poskrije v skrbno premišljena skrivališča po hiši. Vse že kaže, da bodo preiskovalci odšli praznih rok, toda njihov vodja noče odnehati …

scenarij: Ronan Bennett, Kit Harington, Daniel West
režija: J. Blakeson
v glavnih vlogah: Kit Harington, Liv Tyler, Edward Holcroft, Shaun Dooley, Mark Gatiss, Peter Mullan, Derek Riddell, Robert Emms, Tom Cullen

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.
Tudi danes vabljeni na koncert doma, koncert za neomejeno število publike na Valu 202 in TV SLO, kjer vam danes igra zasedba Lačni Franz. Legendarni Lačni Franz je na sceni že več kot 40 let, vztrajni Zoran Predin pa se je v zadnjih letih obdal z mlajšo zasedbo odličnih glasbenikov, ki jih poznamo tudi iz drugih skupin.

Tajni dokumenti razkrivajo, kako so veljaki katoliške cerkve od nekdaj varovali duhovnike, obtožene pedofilije. Prestavljali so jih iz države v državo, včasih so morali oditi celo v republiko Južno Afriko. Temu rečejo »geografska rešitev«. V tak način reševanja je vpleten tudi papež Frančišek. Ko je bil škof v Buenos Airesu, je poskušal vplivati na argentinsko sodstvo, da bi zaščitil obsojenega župnika. Avtorji oddaje od Kameruna do Argentine, od Amerike do Francije in Italije beležijo premeščanja pedofilov v vrstah župnikov.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov