Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 19. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Poletna tabora za otroke

Poleti smo obiskali dva poletna tabora za otroke. Člani Evangelijske krščanske cerkve v Radovljici so sklenili, da bodo lokalni skupnosti podarili svoj čas, svoje znanje in vero. Otrok je na poletnih taborih vsako leto več, letos jih je bilo že skoraj sto. Že tradicionalni otroški tabor pa je v zavetju Hrvaškega Zagorja pripravilo Društvo Vesela novica.

07:25
Glasbena matineja

V zgodovinskem ambientu Minoritskega samostana Ptuj smo posneli nastop izvrstnega irskega kvarteta Alan Kelly Gang. Sestavljajo ga vodja in virtuoz na klavirski harmoniki Alan Kelly, flavtistka in vokalistka Stephanie Geremia, violinist Sean Smyth in kitarist Tony Byrne. Izhodišče njihovega ustvarjanja izhaja iz glasbene tradicije Irske, celotnega Britanskega otočja ter Amerike. Predstavili so širok repertoar lastnih priredb teh glasbenih tradicij z značilnimi ritmičnimi oblikami, kot sta reel (2/2 ali 4/4 takt) in jig (12/8 ali 6/8 takt). Navdušil vas bo njihov ognjevit in sproščen nastop.

Posnetek koncerta Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija, ki deluje pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata, s pesmimi prekmurskega pesnika in pisatelja Ferija Lainščka. Zvočno podobo so sooblikovali člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in multiinstrumentalist Boštjan Gombač pod dirigentskim vodstvom in avtorskim oblikovanjem Lojzeta Krajnčana, ki je pesmi uglasbil.

Catherine ponudijo enkratno priložnost, kuhanje za ameriške senatorje. Zato izbere nekaj malce drugače pripravljenih irskih jedi. Za predjed pripravi lososa, nasoljenega v zmesi z rdečo peso. Ve, da z govejo enolončnico s temnim pivom ne more zgrešiti, in da bosta gostom všeč tudi njen krompir z nadevom po izbiri in majhni čokoladni kipniki. Toda tik pred prireditvijo se nekaj zaplete. Bo kljub temu lahko kuhala za veljake?

"Prodajaj ideje in se samo delaj, da delaš. Delajo naj cepci!" (Mitja)

V Blisk prihaja po nalogu novega lastnika gospodična, ki opravlja inženiring kakovosti delovnega okolja. Predvideva se, da se bo končno nedvomno razkrila Martina nesposobnost in neustreznost, ampak zaključna ocena je presenetljivo odlična. Marta ima same plus točke, medtem ko je Mitja zasačen pri neprimernem delovanju. Vse pa poteka v atmosferi predpriprav na Lilino poroko - skrivnostna je poročna obleka, prava kreacija iz slame povzroči tako rekoč galerijsko navdušenje poznavalcev in zbiralcev sodobnih modnih artefaktov. Mitja pa ljubosumno snuje majhno maščevanje...

"Kako je možno, da jaz, kot grafični urednik nimam pojma, da imamo novo grafično podobo!!" (Vili)

Marta zaupa Veroniki, da ji je Monika speljala Nejca, ker Vili v resnici hodi z Rudijem. Veronika je osredotočena predvsem na svoj nov shujševalni program: "bašem se in hujšam, ker vse pripravljam z ljubeznijo".Monika v resnici že končuje podlistek o potovanju po Amazoniju, kjer Vilija napade beli tiger. Novo grafično podobo Bliska so strogo zaupno oblikovali na tajnem sestanku v solariju - seveda brez Vilija, grafičnega urednika. V uredništvu nastopi piar-ovec Gregor, ki v obliki modulov uspešno predstavi nov projekt. Pred poroko ima uboga Lili še urgentno misijo: mafijca Ota mora ozdraviti nekontroliranih izbruhov agresivnosti. Kaj bo, če se ji posreči in kaj, če se ji ne?

"Komaj čakam, da odidem iz te moške luknje v širni svet:" (Monika)

Veronika ukine hujšanje zaradi donosne ideje: tožila bo delodajalca zaradi neprimernih delovnih pogojev, ki ji pridobivajo kilograme. A za uspeh tožbe ji manjka še precej kilogramov - zato se mirne vesti loti vsega sladkega. Marta je odpustila izdajalskega Nejca, vendar pa je ohranila njegov las. Postala je namreč članica nove sekte, ki spoštuje življenje v vseh njegovih oblikah. Monika zaloti Vilija in Rudija v nerodnem položaju. Dokaz več, da je vse o Viliju res...Na veleporoko nista povabljena ne Marta ne Tuhtar. Oba z razlogom! In oba sta trdno odločena, da bosta poroko spremljala za vsako ceno. Kar bi se jima tudi posrečilo, če ne bi bilo Veronikine ljubezni do sladkarij...

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

V zagrebški soseski Gajnice je sredi stanovanjskih blokov stala propadajoča hiša, v kateri je bila nekoč policijska postaja. Ta je bila že 30 let zapuščena in prepuščena zobu časa. Ko so hrvaški baptisti dobili dovoljenje za prenovo hiše, v kateri naj bi bil center za azilante, projekt lokalni skupnosti ni bil po volji. Prebivalci se sprašujejo, kako bi bilo, če bi azilanti živeli v njihovi soseščini, in skrbi jih varnost.
Po drugi strani so azilanti upali, da bodo lahko nekje prebivali, medtem ko si bodo prizadevali najeti stanovanje. Nekateri so na gradbišču tudi prostovoljno pomagali.
Hiša upanja, ki naj bi bila točka integracije, je povzročila spor. Prenovo so ustavili in prihodnost hiše je negotova.

V zadnjih desetletjih je Gruzija velikokrat opozarjala nase s slabimi novicami: rojstni kraj Stalina, vojna z Rusijo, korupcija in nestabilnost. A že prvi koraki po Tbilisiju pokažejo, da je država veliko več. Sploh na trenutke spominja na Slovenijo. Z gorami na severu in morjem na zahodu. Vmes pa termalni vrelci, kraške jame, vinogradi in v kotlini na sredini - prestolnica. Tudi sicer smo z Gruzijci veliko bolj povezani, kot bi si mislili: Ljubljana in Tbilisi sta že več kot 40 let pobrateni mesti, povezuje nas tudi mit o Argonavtih in številna sodelovanja med vinarji. Slovenci so v zadnjih letih odkrili starodaven način pridelave vina v lončenih posodah kot so ga že pred desetletji razvili na območju današnje Gruzije.

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.

Na vsakih olimpijskih igrah je otvoritvena slovesnost eden od vrhuncev in najbolj gledanih televizijskih prenosov. Odprtje iger v Riu naj bi bilo spet nekaj posebnega, namenjeno ne le državi prirediteljici iger, pač pa vsemu svetu. Glavni poudarek bo na ohranitvi narave in miru na Zemlji. Vsa glasba med dobre tri ure trajajočo slovesnostjo bo brazilska. Po napovedih bo dogajanje izredno živopisno in barvito, zato si ga bo nedvomno vredno ogledati.

V tej oddaji si bomo ogledali enega največjih gradbenih dosežkov 19. stoletja, 5000 km dolgo železniško progo, ki povezuje Atlantski in Tihi ocean. Razteza se čez štiri časovne pasove in 12 ameriških zveznih držav.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V Črni vasi smo obiskali mojstrico filmske in odrske igre, igralko Aleksandro Balmazović, ki ima zelo zanimivo življenjsko zgodbo: po spletu srečnih okoliščin je odraščala v različnih državah. Po številnih selitvah sta si na pragu štiridesetih z možem Sergejem in sinom Levom ustvarila prekrasen dom na obrobju Ljubljanskega barja.
V Sloveniji v grobem obstajata dva tipa stanovanjskega problema. Prvič, visoke cene za marsikaterega mladega kupca pomenijo več desetletno zadolžitev in s tem finančno tveganje. Drugi pa je tisti, s katerim se soočajo starejše generacije - naši starši in stari starši. Pogosto namreč živijo v prevelikih hišah. Mnogi se s težav spopadajo s številnimi obnovitvenimi deli, ki pritičejo približno pol stoletja starim nepremičninam, življenje v prazni hiši pa za marsikaterega upokojenca pomeni tudi socialno izolacijo.In to je trenutek, ko mora v igro vstopiti optimizem, skupaj z nekaj iznajdljivosti. Pred nami so posnemanja vredni primeri.
Stanovanje, ki ga vam razkažemo se nahaja v meščanski hiši v starem delu Ljubljane. Centralna lokacija in častitljiva arhitekturna dediščina pa sta imeli svojo ceno: v stanovanju je bilo potrebno reševati težave s pomanjkanjem shranjevalnega prostora in naravne svetlobe. Vendar izzivi niso uklonili optimizma mladega para, ki je vedel, da ima kljub težavam aduta v rokavu. S pomočjo arhitektkinih mestoma drznih rešitev so prišli do zavidljivega domačega raja.

Dokumentarec prikaže tri samostane prvotnih kristjanov Sirjakov na Bližnjem vzhodu in njihovo dragoceno versko in kulturno zapuščino.

Krščanstvo je pognalo svoje korenine na prostorih južne in jugovzhodne Turčije, Iraka in Sirije. Na tem ogromnem prostranstvu, velikokrat označenem za 'zibelko civilizacij' živijo tudi Asirci oziroma Sirjaki, ki spadajo med prvotne kristjane in ki še vedno govorijo aramejščino, sicer znano kot Jezusov jezik. Njihova predkrščanska in krščanska dediščina kakor tudi njihov narodni obstoj sta ogrožena zaradi medsektaških ter medetničnih vojn, ki zadnja leta razjedajo širši Bližnji vzhod. Različne islamistične vojske na čelu s samooklicano Islamsko državo sistematično uničujejo muzeje in starodavne cerkve ter samostane. Nazadnje so svetovni mediji poročali o popolnem opustošenju samostana Mar Elia (sv. Elije) blizu Mosula na severu Iraka. V Iraku, Siriji, pa tudi v Turčiji, kjer se je ponovno vnela vojna med turško vojsko in Kurdsko delavsko stranko, je ogroženih veliko samostanov s pripadajočimi cerkvami, ki so izjemnega pomena za samo zgodovino krščanstva in človeštva nasploh. V vsakem samostanu se ustvarjalci osredotočajo na specifičen zgodovinski in siceršnji pomen. Dva samostana sta iz severnega Iraka (Rabban Hormizd in Mar Mattai), eden pa iz jugovzhodne Turčije (Mor Gabriel). Samostani v Siriji v času produkcije niso bili dostopni zaradi vojnih razmer. Vsi trije samostani so danes resno ogroženi. Mar Mattai in Rabban Hormizd sta v času produkcije stala le nekaj kilometrov stran od bojnih položajev Islamske države. Zaenkrat ju varujejo pripadniki kurdske vojske in krščanskih obrambnih milic. Samostan Mor Gabriel medtem ne uživa nobene posebne zaščite s strani turške države, kvečjemu nasprotno. Turške oblasti so mu odvzele obdelovalno zemljo, ki je predstavljala pomemben vir za samostan. Tudi njegova prihodnost ostaja negotova.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Rudarju počasi zmanjkuje možnosti za prvo zmago v tej sezoni. V predzadnjem kolu bo v Velenju gostovalo Celje, ki se z Olimpijo bori za naslov državnega prvaka. Šaleško-savinjski derbiji so v preteklosti postregli že z zelo vročim dogajanjem, bomo pa vsaj za eno sezono za ta derbi prikrajšani, saj se Rudar seli v drugo ligo. Bodo knapi pred odhodom prekrižali načrte prav svojim največjim tekmecem?

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana se nocoj o ženskah pogovarja z - moškim! V studio prihaja Zvezdanin stari znanec, Zagrebčan Bruno Šimleša, sociolog, kolumnist in avtor knjižnih uspešnic za samopomoč. Bruno Šimleša Zvezdani razkriva najpogostejše zmote o ljubezni. Bruno je prepričan, da zmotno mislimo, da nas bo osrečila druga oseba, da bo otrok rešil zakon in da se nasprotja privlačijo.
Razmišljanje o ljubezni je lahko tudi zabavno in pozitivno!

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov