Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 10. jun. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 10. jun.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtkovo oddajo Dobro jutro bomo začeli z idejo za zajtrk. Podali vam bomo nekaj predlogov za poletno branje in preverili mite in resnice o sadju. Svetovali bomo o prevzgoji psov, v studio pa prihajata tudi evropski prvakinji - slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Zanimive prispevke pripravljajo tudi naši primorski in štajerski kolegi.

Stoletje stara zgodba avtroogrskega mornariškega častnika, Ljubljančana Ivana Skuška in njegove žene, Japonke Tsuneko Kondo Kavase, spominja na opero Madama Butterfly.

Spoznala sta se med prvo svetovno vojno v Pekingu, kjer je bil Ivan Skušek konfiniran, potem, ko so njegovo ladjo, najuglednejšo cesarsko-kraljevo vojaško križarko »Cesarica Elizabeta«, med plovbo na Japonsko morali ob izbruhu prve svetovne vojne potopiti ob kitajski obali. Vojaško posadko so Japonci odpeljali v internacijo na Japonsko, oficirje pa so zadržali na Kitajskem. Mlada, lepa Japonka Tsuneko je imela v diplomatski četrti v Pekingu svojo vrtnarijo in cvetličarno. Zaljubila sta se in poročila.
Leta 1920 se je Ivan Skušek z ženo Tsuneko in njenima otrokoma po sedmih letih vrnil domov v Ljubljano. S seboj je pripeljal tudi zelo obsežno in dragoceno zbirko kitajskih starin in umetnin iz časa zadnje dinastije kitajskih cesarjev. Z oporoko je po smrti zbirko zapustil slovenskemu narodu. Danes jo hrani Slovenski etnografski muzej.
Scenaristka in režiserka dokumentarnega filma »Nebesni zmaj« Alma Lapajne je ustvarila avtorski projekt, ki na izjemno pretanjen način odpira mnoge razsežnosti zanimive zgodbe o Ivanu Skušku in Tsuneko Kondo Kavase (pozneje Mariji Skušek), ki se je nekateri še spomnijo, saj je v Ljubljani preživela več kot štiri desetletja.

Koncert Prifarskih muzikantov s prijatelji ob 30 letnici njihovega delovanja z naslovom Prifarci slavijo 30! nas v treh delih popelje skozi njihovo tridesetletno ustvarjanje. Njihovi gostje so številni znani in priljubljeni izvajalci slovenske glasbe in plesalci: Anja Bukovec, Andraž Hribar, Ženska vokalna skupina Lipa, Vokalni ansambel Reunion, Čuki, Akademska folklorna skupina France Marolt, harmonikarji Tonija Sotoška in drugi. Voditelj koncerta je Boštjan Romih…

Od 9. do 13. junija se bodo kolesarji na 27. dirki po Sloveniji potegovali za prestižno zeleno majico. V vlogi prvega favorita je zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar, odločilna pa bo najbrž sobotna, 4. etapa, ki se bo končala s strmim vzponom na Sveto goro nad Solkanom. Dirka se bo po tradiciji končala v Novem mestu.

Le dobrih sedem mesecev je minilo od lanske izvedbe Rolanda Garrosa, zelo okrnjene zaradi pandemije. Tudi letošnjo so organizatorji prestavili, a le za en teden, tako da vendarle ostaja v običajnem majsko-junijskem terminu. Odprto prvenstvo Francije je na sporedu že 125., kot turnir za grand slam 91.

*****

Gostja oddaje bo Mira Delavec Touhami, trikratna doktorica znanosti, literarna zgodovinarka, ki se že dve desetletji z vsem srcem in raziskovalno skrbnostjo posveča opusu Josipine Urbančič Turnograjske, prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice. Kot humanitarna delavka pa je tesno povezana s Tuaregi, nomadskim ljudstvom iz Sahare. Že vrsto leto potuje v Afriko in skuša Tuaregom olajšati težke življenjske razmere.

Voditeljica: Alenka Zor Simoniti

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Inženirka materialov Zoe Laughlin se loti izdelave predmetov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Športne copate, zobno ščetko in pasto ter slušalke v tej tridelni dokumentarni seriji najprej skrbno razstavi, razišče zgodovino njihovega nastanka in nato za svoj projekt izbere najustreznejše rešitve – pri materialih poseže tudi po vesoljski tehnologiji.

1. del: Kako izdelati: športno obutev
Skoraj vsak od nas ima doma vsaj en par športnih čevljev, o njihovi zgodovini, snovanju, sestavi in izdelavi pa ne razmišljamo. Zoe nam predstavi zanimivo zgodovino in razvoj športne obutve ter najnovejše materiale, tehniko in tehnologijo na tem področju. Na koncu izdela tudi svoj unikaten par.

HOW TO MAKE / Velika Britanija / 2020

V tokratni Avtomobilnosti bomo predstavili enega od načinov kako varno kupiti rabljen avto, testirali Škodo enyaq, Jeepa renegade in Land Roverja ter pogledali Peugeojeva električna 208 in 2008.

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je v okviru prireditve Generacije znanosti 27. maja letos že 27. leto zapored podelil nagrade za znanstvene dosežke v preteklem letu na področju družboslovja in humanistike. ZRC SAZU želi z Generacijami znanosti izpostaviti izjemne rezultate sicer nevidnih raziskovalk in raziskovalcev. S prireditvijo si na ZRC SAZU prizadevajo za promocijo znanstvenega dela in aktivno vlogo v družbi, poleg tega pa želijo ustvarjalno izraziti zavest ZRC SAZU, da je za raziskovalno delo treba spodbuditi interes širše javnosti.
Nagrade so prejeli: Amra Šabotić (modri znak ZRC SAZU), dr. Jernej Rihter (srebrni znak ZRC SAZU), izr. prof. dr. Matjaž Kuntner (zlati znak ZRC SAZU), dr. Janja Kogovšek (zaslužna raziskovalka ZRC SAZU) in univ. prof. mag. dr. Marija Wakounig (častna članica ZRC SAZU).

Generacije znanosti so bile leta 2021 posvečene tudi 40-letnici Muzikološkega inštituta ZRC SAZU, ki razkriva ter z besedo in zvokom oživlja staro glasbo. Ozavešča najširšo javnost o dragoceni glasbeni preteklosti in si z vedno novimi pogledi prizadeva za uveljavljanje humanistične misli danes in jutri.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Vedno znova se navdušujemo nad uspešnimi prenovami starih hiš ali stanovanj, kjer so lastniki uspeli ohraniti dušo ter plemenit značaj objekta. Pokažemo zapeljivo posestvo na Gorenjskem, ki diha po starem. Gospodarita mu mati in hči.
Stanovanje v koseških blokih je prenovila lastnica, ki je sicer uspešna ilustratorka. Posebno kreativna je bila pri prenovi kopalnice, tako glede idej kot uporabe novih materialov.
Če bi hoteli z eno besedo opisati vrt na Štajerskem, bi morda najbolj zadeli z besedo: sonaraven. Rastline se na njem bohotno razraščajo, kot bi imele modno revijo. Lastnika sta ustvarila nevsakdanjo zeleno okolje, ki bi ga pričakovali kje ob morju, ne pa na pobočju Slovenskih goric.

Film je nastal po baletni predstavi Simfonija otožnih pesmi, ki jo je Balet SNG Opera in balet Ljubljana posvetil spominu na slovenskega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja (1963–2016). Pogled televizijske kamere v filmu je pogled izza odra.Vstopamo v miselni koncept baleta Simfonija otožnih pesmi, v »pokrajino časa, v pokrajino življenja in smrti, v iskanje resnice«. Posnetki priprav se prepletajo z odlomki baleta v koreografiji Ronalda Savkoviča na glasbo Henrika Goreckega in z odlomki iz besedil Livije Pandur in Darka Lukiča, ki jih interpretira igralka Polona Juh.
Urednica je Danica Dolinar, direktor fotografije Jure Nemec, scenaristka in režiserka Jasna Hribernik.

Posnetek jazzovskega koncerta zasedbe Renato Chicco Trio, ki jo vodi svetovno priznani slovenski pianist Renato Chicco. Zasedbo sestavljajo Renato Chicco (klavir), Drago Gajo (bobni) in Philipp Zarfl (kontrabas). V novem ljubljanskem jazzovskem prizorišču Jazz Paradise – Jazz Club Gajo je trio predstavil slovenske ljudske in ponarodele pesmi v priredbah Renata Chicca. Renato Chicco (1962) je študiral na Univerzi za glasbo v Gradcu in na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Med bivanjem v New Yorku je nastopal in snemal z najznamenitejšimi jazzovskimi glasbeniki, kot sta Clark Terry in Wynton Marsallis.
Chicco je redni profesor za jazzovsko improvizacijo na Univerzi za glasbo v Gradcu in nastopa po vsem svetu. Režija Aleksander Šmuc, urednik Daniel Celarec.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov