Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 8. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 8. okt.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Matija Malešič, rojen leta 1933 v Svečini pri Mariboru, je otroštvo preživljal v različnih krajih, saj se je družina veliko selila. Njegov oče je bil namreč visoki državni uradnik, okrajni glavar v več slovenskih krajih in tudi zelo bran pisatelj. Nazadnje je služboval v Škofji Loki, kjer ga je pri štiridesetih letih zadela kap. Tako je mama ostala sama s štirimi majhnimi otroki, ki jih je bilo treba spraviti do kruha. Vsi štirje so končali univerzo. Med drugo svetovno vojno so živeli med Mariborom in Svečino.
Tudi Matija Malešič je, tako kot oče, doštudiral pravo in pozneje opravljal številne pomembne naloge v Mariboru. Bil je direktor zavoda za socialno zavarovanje, direktor Splošne bolnišnice Maribor in nazadnje mariborski župan. Po osamosvojitvi je postal podpredsednik prve slovenske vlade, pozneje pa je bil imenovan za prvega slovenskega veleposlanika v Zagrebu. Njegova pripoved o življenju in delu je hkrati zanimiva freska preteklega stoletja na Slovenskem, v kateri so upodobljene številne osebnosti, ki so se vtisnile v čas, danes pa so od marsikoga pozabljene.

Škofija Murska Sobota pripravlja tradicionalno srečanje vernikov iz Slovenije in Hrvaške, ki se ga bodo letos prvič udeležili tudi verniki iz Madžarske. »Skupaj na poti vere in miru« je misel, ki bo povezovala vernike, somaševanje pa bo vodil msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof.

Toni dela razvaža kemična stranišča po golf igriščih. Tam srečuje tudi ljudi, s katerimi se je prej srečeval v drugačni vlogi. Wc pa se pokvari tudi doma, kar je priložnost za temeljito obnovo kopalnice. Da bi Toni prihranil denar, se loti prenove skupaj z Johhnyem. Seveda na skrivaj…

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Ekipa testnih voznikov iz vrst gledalcev Avtomobilnosti je spet začela s svojim testiranjem. Tokrat so na poligonu Ljubečna pri Celju primerjali novega citroëna C5X z legendarnimi hidravličnimi citroëni, s CX-om, GS-om in xantio activo, poskusili so se v slalomu. Rezultati so presenetili!
Dacia je pripravila izredno zaželjeno dodatno opremo: posteljo. Velika je za dva potnika, podnevi pa jo imata pospravljeno oziroma zloženo v prtljažniku.
Vozili pa smo se tudi z ljubljanskim zelencem, LPP-jevim avtobusom, ki pa je bil tokrat zelen zaradi pogonske energije. Pogonsko elektriko mu namreč zagotavlja vodik.

Prestolnica Uzbekistana Taškent gosti vrhunec letošnje sezone v judu – svetovno prvenstvo. Tretji dan bojev se bodo judoistke in judoisti pomerili v kategorijah, do 57 kilogramov pri ženskah in do 73 kilogramov pri moških. Po poškodbi in operaciji ramena se na velika tekmovanja vrača Kaja Kajzer, peta z zadnjih olimpijskih iger. To bo tudi nova priložnost za dokazovanje Martina Hojaka.

*****

*****

*****

To je zgodba o Alfredu Brežniku iz Šentjurja, ki je pustil velik pečat med avstralskimi Slovenci v Sydneyju in tudi v domovini.

V več kot 60-tih letih življenja »tam doli« je kot uspešen podjetnik in lastnik EMONE pomagal pri delu Slovenskega društva Sydney, pomoči pa ni praktično odrekel nikomur, ki ga je zanjo prosil. Poskrbel je za izdajo pomembnih knjig kot je bila monografija OD SANJ DO RESNIČNOSTI ob 20-letnici samostojne Slovenije za kar si je tudi sam prizadeval v letu 1991. Bil je delegat avstralske konference Svetovnega slovenskega kongresa ob proglasitvi samostojnosti v Ljubljani, pozneje je pomagal organizirati demonstracije v podporo nove RS in uspešno lobiral pri avstralski vladi, da na je Slovenijo priznala kot prva prekomorska država. Kot generalni častni konzul RS v Avstraliji je deloval kar 21 let, postal je ataše slovenske olimpijske reprezentance na OI 2000 v Sydneyju, vseskozi pa si je prizadeval za spravo med rojaki, čeprav ga je po drugi svetovni vojni doletelo marsikaj hudega. Skratka Alfred Brežnik je najboljši primer Slovenca z dušo in telesom v tujini.

Že njegov prapraprapraded je bil čevljar, Tomaš Bata pa je postal pravi svetovni podjetnik, ki je delo priskrbel milijonom ljudi. Tako je leta 1938 podjetje imelo kar 4300 trgovin s čevlji, 17 tovarn in 65.000 zaposlenih povsod po svetu. Bilo je prvo, ki je proizvodnjo selilo v kraje, kjer je bila delovna sila cenejša. Češko-francoski dokumentarni film razkrije presenetljivo in razburkano zgodbo članov družine in še danes pomembnega podjetja, ki ostaja sedmi največji proizvajalec čevljev na svetu.

BATASTORIES / Francija, Češka / 2019 / Režija: Peter Kerekes

Zgodovinska drama. Dunaj v letih 1937 in 1938. Franz, 17-letni pripravnik v trafiki, spozna življenje, poželenje in ljubezen, kot tudi bolečino, ki jo slednja prinaša. Pri tem mu pride prav, da se lahko posvetuje z redno stranko in strokovnjakom, 82-letnim Sigmundom Freudom. A tudi zanj ženski spol ni kaj manj skrivnosten. Franz, njegov novi prijatelj Sigmund Freud in mlada Čehinja Anežka, v katero je Franz zaljubljen, ter njegov delodajalec Otto, invalidni veteran iz prve svetovne vojne, se bodo znašli v vrtincu drame v času nacistične okupacije Dunaja.

DER TRAFIKANT / AUT, GER / 2018
Režija: Nikolaus Leytner / Scenarij: Klaus Richter in Nikolaus Leytner. Po istoimenskem romanu Roberta Seethalerja / Igrajo: Simon Morzé, Bruno Ganz, Johannes Krisch, Emma Drogunova in drugi …

Skupina Dan D je na koncertu 24. maja 2019 pred polnimi Križankami predstavila album Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago), del koncerta pa je posvetila tudi svojim največjim uspešnicam kot so Čas, Voda, Plešeš in Love Song ter akustičnemu nastopu Tiho. Na odru so se jim pridružili svetovno priznani trobentač in skladatelj Igor Matković, tolkalna orkestra Sherzer brigade in Muvaruvagruva, na klavirju pa jih je pospremila njihova dolgoletna sodelavka Emanuela Montanič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov