Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 30 glasov Ocenite to novico!
Patrick Friesen v Sydneyju vodi azijsko restavracijo Queen Chow. Foto: Instagram Patrick Friesen
V azijski kulinariki se določenim surovinam, kot sta čebula in omaka iz ostrig, skoraj težko ogneš. Foto: Reuters

Dodaj v

Kuharju je prekipelo in se je znesel nad gosti z lažnimi alergijami

Vse več jedcev s posebnimi zahtevami
25. julij 2017 ob 16:02
Sydney - MMC RTV SLO

Avstralski kuharski mojster se je na Instagramu znesel nad gosti, ki zaradi takih ali drugačnih modnih muh hlinijo alergije na hrano, češ da s tem življenjsko ogrožajo tiste, ki trpijo za pravimi alergijami.

Patrick Friesen iz restavracije Queen Chow v Sydneyju je s svojimi sledilci delil nekaj tipičnih zahtev, ki jih prejema ob strežbah. Kot je razvidno iz priloženih naročil, se mora kuhinja vsakodnevno spopasti s kupom posebnih zahtev in celo nasprotujočih si zahtev, a Friesen sumi, da mnogi jedci niso iskreni glede alergij.

"Bi lahko ljudje s posebnimi prehranjevalnimi zahtevami že končno vedeli, kaj lahko in česa ne smete jesti? Alergičen na školjke, a obožuje omako iz ostrig. Zahteva brezglutenski meni, a obožuje gluten, dokler ta ni v kosu kruha. Vegetarijanci, ki imajo radi piščančje perutničke. Ribojedci, ki jedo piščanca. Razčistite že to sranje in obvestite natakarja. Res otežujete stvari ljudem z dejanskimi alergijami, ki pridejo v restavracijo," se je razpisal Friesen na Instagramu.

Friesen je še posebej razburjen zaradi lažnih alergikov – njegova mama ima celiakijo, kar pomeni, da ne sme jesti žitaric. Zdi se mu, da bi število posebnih zahtevkov zaradi domnevnih alergij lahko pripeljalo do tega, da bi postali kuharji ravnodušni do tovrstnih zahtevkov, s tem pa bi ogrozili dejanske bolnike.

Ne bi čebule, ker je na zmenku
"Imate ljudi, ki pridejo v restavracijo na prvi zmenek in ti zatrdijo, da so alergični na čebulo, ker nočejo imeti čebulnega zadaha ob taki priložnosti," je pojasnil Friesen za Daily Telegraph.

"In mu odvrnemo – no, mi smo azijska restavracija, veste, da je čebula v praktično vsaki jedi ... Če ne čebula pa šalotka ali čebulni prah ali kar koli že. In potem rečejo: Ah, okej, v redu je. Bom pač vse pojedel. Tako da očitno ne gre za alergijo."

Odzivi na Friesenovo objavo so bili mešani – mnogi so mu zaploskali, spet drugi so se počutili užaljene. Tako so nekateri z alergijo na lupinarje poudarili, da proizvodni postopek za nekaj takega, kot je omaka iz ostrig, dejansko lahko uniči proteine, ki sprožijo alergije, zato jo lahko jedo tudi tisti z alergijo na morsko hrano.

Zdravniško potrdilo ob kosilu?
Ni prvi kuhar, ki se je javno razburil zaradi "lažnih" in "modnih" alergij. Veliko pozornosti je bil lani deležen tudi spletni zapis lastnika bistroja White Moose Café v Dublinu, ki je gostom zagrozil, da bo vsak, ki v njegovem bistroju zaprosi za brezglutensko hrano, moral predložiti zdravniško potrdilo, s katerim bo dokazal, da trpi za celiakijo.

Lani je najboljša kuharska mojstrica na svetu, Ana R iz Hiše Franko, svoj septembrski meni uvedla z opozorilom: "Kuhanje je kot umetnost. Manj barv sme slikar uporabiti, bolj monotone bodo njegove slike. Popolnoma enako velja za hrano. V dobro jed je vloženega veliko dela, veliko kuhanja. Vsaka nepotrebna dieta kuharju otežuje njegovo delo. Zato razen za zares bolne: sprostite se in uživajte!"

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bloodline
# 25.07.2017 ob 16:18
Aha, eden se je že prepoznal med temi gosti, ki si neki zmišlujejo.
Banban
# 25.07.2017 ob 16:21
Tao, uzami svojih kraljevskih 5€, in si jih vtakni kamor sonce ne sije.

Cist vsaka afna pac ni kraljicna na zrnu graha.
wiki
# 25.07.2017 ob 16:21
Tao3, ti nehej jamrat pa pojej, kar je na meniju!
dr. LeQuack
# 25.07.2017 ob 16:26
Tele kaprice in sledenje modnim muham, ki jih zapovedujejo razne Gwyneth Paltrow in Savina Atai postaja že nadležno tudi za ostale goste, ne samo za kuharje.
Ne dolgo nazaj sem bil na večerji v gostilni kjer prevladuje žar in je punca na vsak način hotela le steak, ker ne mara zelenjave. Ko je dobila krožnik z ogromnim zrezkom, na katerem je bil poleg tega, mali košček korenja v obliki cvetlice kot dekoracija, je naredila cel halo, da naj krožnik odnesejo, ker je rekla da ne mara zelenjave in jo noče imeti na krožniku. Kljub prigovarjanju natakarja, da je to le dekoracija, se ni dala in smo bili vsi ostali v bližini primorani poslušati njeno vpitje, dokler natakar ni popustil in odnesel vsega skupaj. Čez dobrih 5 minut je svojem fantu zmazala ves pomfrit. Ker krompir ni zelenjava.
monte
# 25.07.2017 ob 16:56
Tao3: "Gost je kralj!"

Kralj bo, ko bo PLAČAL KOT KRALJ!!!
monte
# 25.07.2017 ob 16:52
komur hrana v lokalu ni všeč, naj spoka domov, pa si sam skuha želeno "dietno" požrtijo.
srv
# 25.07.2017 ob 17:13
Chapeau !

Patrick, škoda, ker jim ne smeš dati še dve kepi okoli ušes. Primitivci razvajeni.

Tisti, ki imajo pa res alergije, pa itak ne hodijo v restavracije ali pa se na kulturen način dogovorijo ob naročilu. Tukaj pa gre za scrklano hordo bolnikov, ki so zaradi modnih muh postali občutljivi na alergene, ki jih itak dnevno dobivajo v telo izven restavracij ...
DLeagueStar
# 25.07.2017 ob 16:54
Tao3

Mi bi prišli na Telekom pa bi hotl met manjši televizijski paket (ker nočemo gledat RTV Kosovo in 200 drugih podobnih programov samo zato, da lahko rečejo, da imamo 400 programov na voljo) pa nam rečejo "Ne bo šlo".

Večina plačuje TV in internet za cca 20-30 programov in večjo hitrost interneta, dobimo pa počasen in preplačan paket z veliko programi katerih je 3/4 totalno neuporabnih. Če že se samo tukaj tvoj primer navezuje. Gostilna ponuja kar pač ponuja- če ti ni všeč kruh potem ne jej dunajskega šnicla z drobtinami ampak si naroči navaden zrezek v naravni omaki.
inženir
# 25.07.2017 ob 17:32
Tao3

Idi na Telekom pa reci, da hočeš imeti iPhone 7 s procesorjem snapdragon 835. Pa ga ne boš dobil.

Idi na koncert od nekega glasbenika, pa zahtevaj, da igra neko pesem.
K_ris
# 25.07.2017 ob 18:00
Gostilne imajo jedilni list, iz katerega zbereš, kar ti ustreza.

Z avtobusa lahko izstopiš na katerikoli postaji želiš.

Ampak ne moreš pa od šoferja avtobusa pričakovati, da te bo peljal po drugi poti. Če avtobus ne pelje v tvojo smer (nobena postaja na poti ti en ustreza), se pač z njim ne pelješ. In enako se mi zdi logično pri restavracijah. Če ti nobena jed z jedilnika ne ustreza, pač tja ne greš, ne pa da od kuharja pričakuješ/zahtevaš, da zate kuha nekaj posebnega.
srv
# 25.07.2017 ob 17:39
Ne gre se samo za alergije. Nekdo pač česa ne mara ali ne je.
--
Če nečesa ne maraš tega pač ne naročiš. Če ti ne morejo ponuditi kar želiš, greš v drugo restavracijo, Simpl ko pasulj.
Altair
# 25.07.2017 ob 17:58
prov ma kuhar.
Hallenbeck
# 25.07.2017 ob 22:45
Ko sem še delal v gostinstvu, smo imeli enkrat dneve dalmatinske kuhinje. Iz nekega dubrovniškega hotela je prišel šef kuhinje, sestavil menije in smo začeli delat. Že eno izmed prvih naročil je bilo, da bi ženska jedla nekaj, v čemer je bila čebula, ampak ona bi brez. Tip je hladnokrvno rekel natakarici, da on te jedi ne zna pripraviti brez čebule in da naj to pove gostji. Najprej se mi je zdelo to malo naduto in vzvišeno z njegove strani, ampak ko pa malo pomisliš, je pa precej logično. Čebula je v kuhinji zelo pomembna sestavina in v vsaki jedi, kjer se nahaja je z razlogom, ker da od sebe zelo veliko okusa. Če bi on izdal tisto jed brez čebule, bi imela precej osiromašen okus in gostja bi lahko rekla, da ji pač jed ni dobra ali da ni nič posebnega in smo že na dobri poti do "situacije", če me razumete.
Podobno je z drugimi sestavinami. Vse so v jedi z razlogom, ne zato, da bi zajebavali goste.
Aslan
# 25.07.2017 ob 18:28
Mah, danes več ljudje ne vejo, kaj bi si izmislili... Če nimaš alergij, pojej jed tako, kot je, če ti kaj ni prav, idi drugam. Kuhar je samostojen in ima pravico do samostojnega dela, jokice pa si izbirajte lokale, ki strežejo hrano primerno vašemu jokavemu okusu. In basta. In ne mečite telekomunikacijskih operaterjev tukaj zraven, ker ni primerno. Eni ljudje bi res morali iti delati v neko dejansko službo za par dni, da bi jim izbila aroganco. "Posebne snežinkice."
inteligenca
# 25.07.2017 ob 19:07
Sam delam kot natakar in lahko povem, da so te stvari res modne. Pred par leti so imeli vsi kandido zdaj pa je že vsak peti alergičen na gluten. Mu dam prav tudi, da stem delajo krivico res bolnim saj se kuharju vse skupaj zdi neumno in bo morda enkrat pri res bolnem si mislil, da je prevarant in mu dal zanj prepovedano jed.
SsDrag
# 25.07.2017 ob 17:23
S polno rit je lahko srat.
srv
# 25.07.2017 ob 17:40
^
pa ne pasulj brez alergenov !
E Komentator
# 25.07.2017 ob 19:36
O kuhanju so pa pametni vedno tisti ko še kuhalnice ne znajo v roki držati ali hrenovke in jajce spečti da ti so najbolj pametni in težaški.
E Komentator
# 25.07.2017 ob 19:35
Berem te vaše komentarje pa vsi še vedno prepričani da gost je kralj.Ti dnevi so odšli že zdavnoma dragi moji.Ded je čisto pravilno povedal.Vsak bi si namišljeval da je alergičen na nekaj.Z temi stvarmi se ni za igrati in jih tako izigravati.Ni problem v tem da oni nebi naredili jedi brez čebule gre se zato da si folk enosatvno izmišluje po ne potrebnem in po ne potrebnem črnijo tiste ki so res elergični na določeno stvar to je keč te zgodbe.Tudi jaz bi uvedel to zdravniško potrdilo in basta če pa ti kaj ne paše so tam vrata in nasvidenje nerkač.
kefa88
# 26.07.2017 ob 00:21
Kdor nikoli ni delal v kuhinji, ne ve kako zahtevno je delo. Kuhar ma v glavi za vsako jed kaj spada na krožnik, ko je gužva se dela avtomatsko. Za vsako jed, ki je izven standarda, more kuhar bit zelo pozoren da res ne da tistega na krožnik, kar gost ne želi ali ne sme. In valda da te razjezi, ko vidiš da tisti ki ima "alergijo na gluten", uživa ob svojem glutenskem pivu, in podobne druge situacije, kjer je jasno da si folk izmišljuje.
In seveda tudi to, da so sestavine bistvene za dobro jed.
izo
# 25.07.2017 ob 18:11
se strinjam glede izmišljenih alergij, ampak gelde čebule (jst jo ne mečem ven, da ne bo kdo nergal) ipd, pa ne vem, če se rabi tolk zgražat, dostikrat te recimo samo povprašajo, če imaš kakšno željo glede prilog ipd (če seveda govorimo o določenem tipu hrane).

mi pa osebno tudi dvigne tlak, ko slišim gluten free in podobne. že takoj veš, da gre za food nacija, lol..
evropa
# 25.07.2017 ob 22:41
Sem kuhar in je zoprno, ko pride do takih nasprotij in vidiš, da si le izmišljajo alergije.
Problem je seveda tudi v tem ker ti vzame vsako tako specialno naročilo več časa oz pozornosti.

Je razlika med tem, če človek česa ne mara in to omeni in med tem, če si nekdo izmišlja alergije.
por
# 25.07.2017 ob 20:49
nej dajo v ponudbo jed, z njeno spremembo pa se zaračuna dodatnih 20 % cene jedi. Ne zato, da bi obrali goste, ampak da bi se poplačala (sedaj že skoraj samoumevna) skrb kuharja in prilagajanje jedilnika.
Kirenenko
# 26.07.2017 ob 08:10
Točno vem kakšne misli. Ponavad kake mlade mamice, ki sledijo ponavadi najbolj neumnim zvezdnicam, ko pa ima priložnost pokaže vse kar je v zadnjih dveh mescih prebrala na fb bogemu natakarju. Če ne ješ morske hrane si ne naročit morske hrane, če ne bi rad jedel čebule si ne naroči jed, ki ji je osnova čebula. Ljudje nimajo več zdrave pameti. Razumem kuharja, ki s tem na nek način ohranja svojo integriteto. Ene jedi pač niso takšne kot bi morale biti, če jim manjkajo sestavine. Ni to kebab, ko rečeš brez čebule pa OK. Poznam ljudi s celiakijo in nobeden sploh ne komplicira, ker ve točno kaj lahko je in kaj ne sme jest.

Morate ločit, če si naročiš hamburger brez čebule, ga boš povsod brez problema dobil brez čebule, Če si naročiš golaž brez čebule si pa zaslužiš, da te pošljejo od kod si se vzel.
Pa vse skupaj je norčevanje in ogrožanje ljudi, ki imajo res alergije. K sreči nimam nobene, sem pa videl pred kratkim kako je enemu glavo napihnilo na 2x velikost, po tem ko je pojedel sladoled.
evropa
# 25.07.2017 ob 22:42
Kot je rekel nek natakar prej v komentarju gre resno za modno muho in se lahko le sprašuješ ali gre za življensko ogroženost ali novodobnega hipsterja.
josh k.
# 25.07.2017 ob 17:08
Reklamo si dela in to svetovno. Celo do Slovenije je prišla ta novica.
tomo_kugy
# 25.07.2017 ob 23:41
Klik
dralex
# 25.07.2017 ob 21:35
Gost je kralj svojih želja. To pa ne pomeni, da so vsi ostali njegovi podložniki.
por
# 25.07.2017 ob 21:14
(seveda bodo pametni gostinci tudi prilagodili določene jedi za določene skupine, da ne pride do diskriminacije. Vsega pa pač ne morejo... ali pač :) )
cene vols
# 25.07.2017 ob 19:17
V bistvu se folk na splošno dost zmišljuje, vsaka muha je danes že alergija al pa bolezen.
Kuhar je pa smotan, gost je kralj,naroča kar hoče, če mu kuhar tega ne bo hotel dat jih bo kmalu izgubil.
Jonson
# 25.07.2017 ob 16:59
Ne gre se samo za alergije. Nekdo pač česa ne mara ali ne je.
dadinho10
# 25.07.2017 ob 16:46
no, po eni strani lahko razumem kuharja, po drugi pa tudi ne...
zakaj? gledajoc stevilne kuharske oddaje, showe, tekmovanja, smo imeli priloznost videti da so casi dunajskega pa pomfrija mimo....da tudi nedeljsko kosilo, goveja juha, restan krompir, pecenaka zahteva visjo raven....tako je moderno na krozniku imeti ogromno okusov, pisano, hrustljavi element, omaka, sladko, kislo in predvsem te penice....tri pikice spinacine penice, zlicka brusnicne omake, dva krompircka cik cak zlozena in koscek fileja rie, piscanca itd.....
e, ce sefi za te kreacije, umetnine, penice, kasirajo po 50€ + na obrok, da o vechodnih menijih ne govorim, zakaj gost nima pravice reci, da ne zeli cebule, rakov, skoljk, popra.......???
kuhar naredi jed, za katero on predvideva da je dobra, odlicna....okusi pa so razlicni in imas pravico nekaj ne imeti rad....... a je treba za to ostati doma? ce se gremo to logiko, potem nic na svetu ne bi funkcioniralo....nas moti gneca na cestah? ostani doma...te moti gneca na busu? ostani doma....ce bi vsi tako razmisljali, bi vrhusnke in ine restavracije hitro ostale brez gostov....
tudi sam grem npr v pizzerijo in narocim pizzo to in to brez tega ali onega...zakaj? ker mi ne ponujajo taksno kot si jaz zelim,....na koncu, gost je ta ki placa.....
Tao3
# 25.07.2017 ob 16:33
Jaz bom jedel kar hočem, nimam sicer alergij in kuhar mi bo to skuhal, ker ga plačam, drugače pač grem drugam ;)

A vi bi pa prišli na Telekom in bi vam tam dali drug model telefona kot ste ga želeli ali pa drugo barvo telefona ali drug paket in bi vam rekli, da ne jamrajte. Barva je barva ... ahahaha
Tao3
# 25.07.2017 ob 16:11
Ne bi čebule, ker je na zmenku

In kaj te briga razlog zaradi česar gost nebi jedel čebule? Pač noče. Basta! Naredi mu brez čebule. Nehaj jamrat.
Tao3
# 25.07.2017 ob 16:10
Gost je kralj!

Ne jamraj in kuhaj kar hoče. Kaj misliš ti, da je prišel v restavracijo, da bo jedel kar boš ti želel ali tisto kar bo sam želel in plačal?

Keri cmeravi kuhar. Delo je delo, če ti pa ni za razmišljat zraven pa pejd kaj drugega delat.

Kako jamranje vsepovsod.
Kazalo