Ture avanture
(9)
Umrl je Joel Robuchon, kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami na svetu. Foto: EPA
Za poklic kuharja se je odločil pri 15 letih. Foto: EPA

Dodaj v

Slovo Robuchona, kuharja z največ Michelinovimi zvezdicami

Imel je raka trebušne slinavke
6. avgust 2018 ob 13:46
Pariz - MMC RTV SLO

Francoski kuharski mojster Joël Robuchon, ki je bil znan kot kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami na svetu, je umrl v 74. letu starosti.

Umrl je eno leto za tem, ko so mu odkrili raka trebušne slinavke. Umrl je na svojem domu v Ženevi v Švici.

Najbolj znan je bil kot kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami, imel jih je 32, piše BBC.

V svoji bogati karieri je delal v več restavracijah na treh kontinentih, odskočna deska zanj pa je bila pariška restavracija Jamin v zgodnjih 80. letih. Leta 2003 je ustvaril nov koncept Atelje Joela Robuchona, za katerega je značilno, da gostje restavracije lahko opazujejo pripravo hrane. Prva ateljeja je odprl v Tokiu in Parizu, nato pa med drugim še v Las Vegasu, Londonu in Hongkongu.

O njegovi pomembnosti pa priča naslov, ki ga je dobil leta 1989 – priznani kulinarični vodnik Gault Millau ga je nagradil z nazivom "chef stoletja".

Svoje znanje je množici prenašal prek kuharskih oddaj, leta 2016 je bil uradni chef evropskega prvenstva v nogometu v Franciji. Bil je mentor kuharjema Gordonu Ramsayju in Ericu Ripertu.

Robuchon, ki se je rodil leta 1945 v mestu Poitiers na zahodu Francije, je v mladosti vstopil v semenišče. Med kuhanjem za svoje kolege pa je odkril svojo strast do kuhanja, zaradi česar se je pri 15 letih odločil za poklic kuharja.

Neizmerna zapuščina Robuchona
Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je Robuchona na Twitterju označil za kuharskega vizionarja. "Njegovo znanje je francosko gastronomijo poneslo od Pariza do Šanghaja, še vedno pa navdihuje mlade generacije chefov," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na njegovo smrt so se odzvali predvsem številni njegovi kuharski kolegi. "Njegova zapuščina je neizmerna," je zapisal Eric Frechon, ki ima tri Michelinove zvezdice.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
miro789
# 06.08.2018 ob 15:10
a zame te Michelinove zvezdice ne pomenijo nič.

V koliko gostilnah z M zvezdicami pa si bil?
as19
# 06.08.2018 ob 14:46
nekomu, ki je tako superioren na svojem področju in premika meje oz. postavlja nove, lahko rečemo samo "Hvala za vse".
pa ne glede na to na katerem področju/panogi/tekmovanju se udejstvuje oz. ali nas osebno to zanima ali ne.
Albatros
# 06.08.2018 ob 17:37
RIP

Omejenost duha pri nekaterih je neizmerna.

Stavim, da moja že kuha vsaj 5x bolje.
Ja zdaj pa najbrž res. Jaz pa stavim, da bolje tečem, kot Jesse Owens

a zame te Michelinove zvezdice ne pomenijo nič
Prav tako, kot v svetu ti ne pomeniš nič.
Extreme
# 06.08.2018 ob 15:21
A ma vezo? Njegova kuha bolš! Tko se je odloču :)
kajuli
# 07.08.2018 ob 09:23
Tisti, ki venomer trdite, kako "vaša kuha bolš", lahko to trdite samo v primeru, da:
- niste nikoli jedli v res dobri restavraciji;
- ne poznate nobene druge hrane kot slovenske klasike, to pomeni meso na 4 različne načine, krompir na 2 različna načina, makoron flajš in govejo uho. Pa občasno še filane paprike.
Nič ni narobe s to hrano, v kolikor je pripravljena okusno, je ravno tako dobra kot hrana z mišelinovimi zvezdicami - vendar po mojih izkušnjah, Slovenec, ki ikdar ne je v dobrih restavracijah, v resnici sploh ne pozna, kaj je to dober okus. Velikokrat sem jedla na obisku, kjer moški trdijo, da "njegova kuha najboljš", pa njihova goveja juha ni bila za nikamor, njihove filane paprike za nkamor. Njihovi šnicli so bili suhi in razpadli. Ker naše mame, od katerih se učimo kuhati, so bile bol ali manj revne, hrane ni bilo veliko na izbiro, tako da so bile zanič kuharice. IN potem, ko je hrane ratalo več, so se samo porcije povečale, okus je pa ostal reven. Okus je nekaj, kar se razvije v otroštvu in mladosti, in če nikdar ne ješ dobre in okusne hrane, se ti sanja ne, kako zelo je lahko okusna. Mišelinova zvezdica ne pomeni fensi šmensi hrane, pač pa pomeni odličen okus katerekoli hrane. Kuhar z mišelinovo zvezdico ti lahko skha najbolj preprosto hrano, tudi filano papriko ali sirove štruklje ali testan krompir, pa okoli padeš od odličnega okusa.
In če govorimo o "vaših" in "mojih", ki najbolše kuhajo", najboljše kuhajo tiste žene in mame, ki so veliko jedle po DOBRIH restavracijah, ker so dejansko razvile okus, ki ga samo ob doma skuhani hrani nikakor ne morejo.

Tako da, vsi tisti, ki se vedno ven mečete pod temi članki o hrani, kako je pri vas doma najboljše, vam povem, da mímate pojma in samo budale delate iz sebe.
dylan_dog
# 06.08.2018 ob 15:35
Na, zdaj je pa jezen, takoj ti je minus stisnil. Ne dvomim, da ga bo tudi meni :)
Jazst2
# 07.08.2018 ob 15:10
žebljico na glavico... bravo!
Trubadur
# 06.08.2018 ob 14:26
počivaj v miru, a zame te Michelinove zvezdice ne pomenijo nič...
2px_orbitala
# 06.08.2018 ob 14:19
Michelinove zvezdice gor ali dol. Stavim, da moja že kuha vsaj 5x bolje. Je prava mojstrica.
Kazalo