Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 21 glasov Ocenite to novico!
Šolsko, hišno pivo KULT316. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
VIDEO
Odprli prvo mikropivovarn...

Dodaj v

Foto: Odprli prvo šolsko mikropivovarno v Sloveniji

Pivovarna namenjena predvsem učenju
9. junij 2016 ob 21:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

Biotehniški izobraževalni center v Ljubljani je v novih prostorih Centra kulinarike in turizma KULT316 odprl prvo šolsko mikropivovarno v Sloveniji. Študentje in dijaki se bodo v njej lahko učili novih postopkov varjenja piva in preizkušanja novih receptov.

V šolski mikropivovarni v sklopu višješolskega študijskega programa živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana nastaja hišno pivo KULT316 (zvrst ale s petodstotno vsebnostjo alkohola).

"Pivo varimo za prikaz tehnoloških vaj, v raziskovalne namene in v sklopu obvezne 400-urne prakse, kjer študenti živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana osvojijo celosten tehnološki postopek izdelave piva," je pojasnila predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Marija Kostadinov.

V šolski mikropivovarni bodo po njenih navedbah poleg hišnega piva KULT316 varili še druga piva. Poleti bodo poskusili z varjenem lažjih in sadnih pivskih okusov, pozimi pa bodo razvijali letnemu času primerne zvrsti, denimo stout in porter.

"Nova šolska mikropivovarna študentom nedvomno prinaša kakovostno izobraževanje in raziskovanje na področju pivovarstva," je še ocenila Kostadinova.

Čeprav bo pivovarna namenjena predvsem učenju, po bodo del zvarjenega piva ponujali tudi v lokalih.

Obdobje craft piva je po pojasnilih Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana prineslo v pivovarstvo (tudi v Sloveniji) nove stile piva in obujanja starih. Tem trendom z novo 250-litrsko profesionalno brewiks mikropivovarno (pivovarska oprema slovenskega družinskega podjetja Mithraeum) sledijo tudi sami, so še navedli v Biotehniškem izobraževalnem centru.

D. S., foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Prijavi napako
Komentarji
Roberto
# 09.06.2016 ob 22:00
Končno kakšna pozitivna novica. Bravo! Tako se združi prijetno s koristnim. Veliko uspeha in znanja!
izo
# 10.06.2016 ob 01:55
faks, na katerem na vajah piješ craft pivo? kje so bli, ko sem jst gulil klopi, hehe..
kreden1
# 09.06.2016 ob 23:13
Čistilna naprava v centru kulinarike in turizma?
fantasycamp
# 10.06.2016 ob 01:18
Takim denar za ravoj in če pokažejo solidne prodajne rezultate, še več denarja za razvoj!

Investirajte v mlade!
Peroz
# 10.06.2016 ob 08:48


Sem velik ljubitelj piva, in pozdravljam takele projekte. Pitje pa JE problem, ne samo v Slo, ampak povsod. Vendar pa bi skoraj sklepal, da pirčki po 3€+ ne pripomorejo veliko k alkoholizmu. Prej Mercator pivo.
Pistorius
# 10.06.2016 ob 08:59
Končno! Tega je manjkalo! Heinekenu in drugim 1.000 znamkam piva, ki se prodajajo v SLO, se že šibijo kolena!
V nadaljevanju lahko pričakujemo šolsko mikrožganjekuho.
Peroz
# 10.06.2016 ob 08:49
Ne znam nalimat slikce:

https://barleysangelschicago.files.wordp
ress.com/2015/11/thank-you-craft-beer-breweries-for-making-my-drinking-problem-seem-like-a-neat-hobby-87409.png
mend055
# 10.06.2016 ob 09:24
Ampak zakaj pivo proizvodnja v srednje šole teh biotehniških šol? Saj bi se tovrstne procese lahko naučili na brezalkoholnih učnih napravah... Morda pa ne razumem sodobnih edukacijskih procesov...Upam da ne bodo kaj takega izumili na srednji zdravstveni kot na primer ''vzrejanje tobaka in njegovo produkcijo'', vse z namenom, da bodo preučevali škodljive učinke na pljuča na primer. Dobro vprašanje za šolske in družinske oblasti pa še za koga.
martink
# 10.06.2016 ob 07:29
Super ideja, upam da se bo uporabljala in da imajo tudi denar za upravljanje ne samo za postavitev! Mogoče bi lahko kaj sodelovali :)
evropa
# 09.06.2016 ob 23:33
kreden1, sistemc. (sistemski inžinir?) pač ni sposeben logičnega razmišljanja
izo
# 10.06.2016 ob 12:12
pa čestitke vizirju za njihove fermentorje, lepo se prijemljejo pri nas in v tujini.
izo
# 10.06.2016 ob 12:10
Pod pretvezo sledenja trendom bodo spodbujali 'kulturo pitja',

dejansko je kultura pitja, sigurno boljš kt nalivanjem iz piksn unionja ali laškega, pardon hainkena. dobra hrana, zraven dobro pivo, ni boljšega.
SHAPE
# 10.06.2016 ob 09:49
Odlicna novica, zakaj pa ne, to je trend prihodnosti. Pa obenem pozdrav in pohvala Bobo in Zigatu za odlicne fotke (Frenky)
tulumba
# 10.06.2016 ob 07:24
Dan odprtih vrat?! Mikro pivnica? Mogoče podvojimo?
what?
# 10.06.2016 ob 14:31
Pod pretvezo sledenja trendom bodo spodbujali 'kulturo pitja', ki je pri nas že sama po sebi velik problem

ne ravno NEKULTURA pitja je problem v sloveniji!!! nasekat se ga do amena ni kultuno pitje!

faks, na katerem na vajah piješ craft pivo? kje so bli, ko sem jst gulil klopi, hehe..

LOL, ravno to sem rvo pomislil, ob prebranju naslova :-)
Ribiič
# 10.06.2016 ob 14:00
Bravo, tako se to dela.
jezičnik
# 10.06.2016 ob 07:48
To je čisto preprosto rečeno pesek v oči. Pod pretvezo sledenja trendom bodo spodbujali 'kulturo pitja', ki je pri nas že sama po sebi velik problem (tretjina Slovencev neposredno ali posredno trpi zaradi alkohola). Naj poskusijo raje z naravnimi sokovi (brez umetnih sladil ali ogromnih količin sladkorja) iz starih vrst sadja (tudi to je, mimogrede, moderno - pa še zdravo).
josh k.
# 10.06.2016 ob 06:07
Pivovarna namenjena predvsem učenju !? Ja, ma učenju pitja. ; )
sistemc.
# 09.06.2016 ob 22:26
Zakaj pivovarna?

Naj odprejo in vzdržujejo bio čistilno napravo.
Gepard007
# 09.06.2016 ob 22:11
Eh amaterji...
Kazalo