Hrana in pijača
(6)

Dodaj v

Italijani bi zaščitili tiramisu: "Jagode v njem nimajo česa iskati!"

Kava in malo alkohola za "dvig"
24. avgust 2013 ob 17:34,
zadnji poseg: 24. avgust 2013 ob 18:00
Benetke - MMC RTV SLO, STA

Vsak tiramisu ni enako dober, so prepričani Italijani, ki vihajo nos nad novodobnimi dodatki. Trdijo, da prvotno izhaja iz Trevisa, zato bodo pri EU-ju zahtevali zaščito porekla tiramisuja.

Po izročilu naj bi bilo ime 'tiramisu', ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot "dvigni me", prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu, sladico pa sta iznašla lastnica restavracije Ada Campeol in takrat 27-letni kuhar Roberto Linguanotto.

Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espresso in nekaj alkohola, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Poleg tega so ključne sestavine še biskvitni piškoti, namočeni v kavo, kakav v prahu, krema iz stepenih jajc in sladkorja ter sir mascarpone.

Deželni predsednik zgrožen nad dodatki
Ime tiramisu pa se je iz Trevisa hitro razširilo po vsem svetu in to sladico danes najdemo povsod, številni Italijani pa so zgroženi nad novi recepti za pripravo, ki so se pojavili.

"Pravi tiramisu želimo zaščititi pred številnimi različicami, ki so se razširile po svetu," je poudaril deželni predsednik Benečije Luca Zaia. "V pravem tiramisuju tako ni prostora za smetano ali jagode," je dodal. Zato naj bi izvorna različica tiramisuja pridobila zaščiteno geografsko oznako porekla pri EU-ju, Zaia pa želi Treviso uvrstiti na svetovni kulinarični zemljevid, podobno, kot se je nanj uvrstila neapeljska pica, ki je pridobila zaščiteno geografsko oznako.

"Oče" tiramisuja razume različne okuse
V nasprotju z Zaio pa je Linguanotto, ki se je podpisal pod prvi tiramisu, manj zgrožen ob misli na dodane jagode v tiramisuju. Pravi namreč, da je na lastne oči videl Nemce, ki so za pripravo namesto mascarponeja uporabili kar mlečni sirni namaz, nato pa dodali še ananas.

"Vsaka dežela ima pač svoj okus. Dokler te 'dvigne', poživi, je zame vse v redu," je dejal.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
SkodaOctavia
# 24.08.2013 ob 18:21
imajo prav... z jagodami ga že ne bi jedu!!!
divjejabolko
# 24.08.2013 ob 18:42
Pravi tiramisu je gor na sliki. Jaz jim dam prav.
passi
# 24.08.2013 ob 17:48
še dobro da imamo italjane! vi kar uživajte v mekdonalc hrani

@DirtTrials
prosim če nas razvesliš
stella10
# 24.08.2013 ob 21:21
Končno ena dobra novica danes. Se popolnoma strinjam z Italijani. Naj delajo takšne ali drugačne variante sam ne tega imenovat pol tiramisu. Pa še vrsta drugih takšnih slaščic se najde...
Vaati
# 24.08.2013 ob 21:11
Tako preprosta in božansko dobra sladica.
Hijena
# 24.08.2013 ob 19:26
Tako se dela!!! Pa tožit vsakega, ki mimo recepta peče in prodaja
Kazalo