Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 15 glasov Ocenite to novico!
Kuhanje
Bras je eden izmed 27 francoskih kuharskih mojstrov v Michelinovem vodiču. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Dodaj v

Kuharski mojster: Vzemite mi Michelinove zvezdice

"Svojemu življenju želim dati nov pomen"
22. september 2017 ob 13:51
Pariz - MMC RTV SLO

Priznani francoski kuhar Sébastien Bras je uredništvo Michelinovega vodnika zaprosil, naj mu vzamejo tri zvezdice, s katerimi je nagrajena njegova restavracija Le Suquet v kraju Laguiole.

Mnogo kuharjev bi naredilo vse, da bi se njihovo ime znašlo v kulinarični bibliji in da bi od gastronomskih strokovnjakov njihova restavracija dobila vsaj eno zvezdico, če že ne vseh treh. A 46-letnega Brasa ni med njimi. Francoz, ki spada med najbolj znane francoske kuharske mojstre, njegova restavracija pa se že 20 let ponaša s tremi Michelinovimi zvezdnicami, si tega priznanja ne želi več, piše Guardian.

Pri Michelinovem vodniku so sporočili, da so prvič dobili prošnjo, da naj nekoga ne omenjajo več na svojih straneh in naj mu odvzamejo zvezdice. Kaj je vodilo Brasa k tej odločitvi? Pojasnil je, da se želi znebiti "ogromnega pritiska, da ga ocenjujejo za vsako jed, ki jo postreže". "Želim še naprej pripravljati izvrstno hrano, a stran od norišnice, ki jo prinesejo Michelinove zvezdice in njihovi sodniki pod krinko, ki lahko v vsakem trenutku nenapovedano vstopijo v restavracijo." V videoposnetku, objavljenem na Facebooku, je bil njegov prvi stavek: "Star sem 46 let in svojemu življenju želim dati nov pomen in na novo zapisati, kar je pomembno." Nato je Michelin zaprosil, naj ga v izdaji najboljših restavracij za prihodnje leto izpusti s seznama.

"Dva- do trikrat na leto pridejo iz Michelinovega vodiča sodniki pod krinko. Nikoli ne veš, kdaj bo to. To pomeni, da lahko vsak dan ocenijo enega izmed 500 obrokov, ki jih pripravim. Morda bom zaradi te odločitve manj slaven, a to sprejemam."

Pri Michelinu restavraciji Le Suquet že več let pojejo same hvalnice, nedavno so tako zapisali, da je hrana tam tako dobra, da "človeka začara".

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
zzimba
# 22.09.2017 ob 14:13
Bravo, vsaj nekaterim delajo možgani!
mpudi
# 22.09.2017 ob 14:41
Zdravo razmišlja.
prim00z
# 22.09.2017 ob 15:56
...v bistvu s to potezo restavraciji dela še večjo reklamo.
ennui
# 22.09.2017 ob 15:35
Želim še naprej pripravljati izvrstno hrano, a stran od norišnice, ki jo prinesejo Michelinove zvezdice in njihovi sodniki pod krinko, ki lahko v vsakem trenutno nenapovedano vstopijo v restavracijo.

Mislim da je to zelo dober argument. Tako ali tako ima ugled in spoštovanje svojih gostov in končno se bo lahko sprostil (verjamem da to delo neverjetno psihično naporno).
josh k.
# 22.09.2017 ob 14:54
Ta vikend ( zečelo se je že včeraj ) je v sosednji Gorici kulinarična prirrditev Okusi meje ( Gusti di frontiera ).
Slick
# 22.09.2017 ob 21:37
RTV oz novinarji oz člankopisci, kaj je z vami in vašimi (simboličnimi) fotografijami?
Prav porazno v zadnjem času, porazno ...
h123
# 27.09.2017 ob 22:47
@vesna - ni nujno, da je velika porcija; nujno pa je, da je nepretenciozno. Kot sem rekel, ce je hrana vrhunska nimam nic proti dekoraciji. Ne more pa aranzma izboljsati vtisa, lahko ga le poslabsa.
vesna-gomboc
# 23.09.2017 ob 18:45
Dragi h123. Če si take sorte jedec, da rad ješ velikanske porcije, potem taka hrana in članki o njej niso zate. Ne želim te zafrkavati, ampak to dvoje ne gre skupaj.
h123
# 23.09.2017 ob 16:05
@Lublanski: Dekoracija hrane je totalna neumnost. Se najslabse od vsega pa je list kirstalke in paradiznik. Dekoracijo si hrana mora zasluziti in samo vrhunska hrana si jo zasluzi. Ce pa je hrana zgolj dobra, in ne vrhunska, jo pa dekoracija naredi povprecno.

Z veseljem grem v lokalno "mastno zlico" in pojem velikansko porcijo domace hrane. Bi pa nehal hoditi, ce bi mi domac vtis unicili z raznimi listici solate ali rezinami pomarance in podobnimi oslarijami.
vnk
# 22.09.2017 ob 17:32
Eh, spet prevajanje iz Guardiana...
Lublanski
# 22.09.2017 ob 16:57
al pa nej da normalne porcije, če se bo ocenjevalc najedu, bo zihr pogrnu ..
Lublanski
# 22.09.2017 ob 16:54
A je težko namesto dekoracije "laboda po parjenju" , dati poleg kolobar korenja, solatni list kristalke in paradajz?

Garant bi zaključu ...
Mitcho_Buchannon
# 22.09.2017 ob 16:28
Mogoče jih pa hoče zamenjati za Michelinove zimske gume, tiste so vsaj uporabne.
Simon_Marini
# 22.09.2017 ob 18:54
Sprosti se lahko že danes. Kdo pa pravi, da se moraš dokazovat, če si v vodiču? Pač se ne dokazuj, se ne obremenjuj z ocenjevalci, pa bodo tudi oni videli, da jih je j.... 5%. In te najbrž izbrisali.
KoRnholio8
# 22.09.2017 ob 15:09
Zanimivo razmišljanje - zgleda bolj kot, da ne bi prenesel slabe ocene in bi se rad bi se upokojil "na vrhuncu". Verjetno ni hotel povedati, da so ne-sodniki vredni manj kakovostnih obrokov?

S slavo ali brez bo imel enako zasedenost, torej 100%, in to ne more biti razlog za (višek) njegovega stresa.
Hrana in pijača
link
Grahove kroglice s feto in sezamom
3
22. oktober 2017 ob 09:32 Sestavine: 30 dag graha, 10 dag fete, jajce, žlica sezamovih semen, 2 žlici moke, olje za cvrenje, sol, poper. Grah skuhamo v osoljenem kropu in ga dobro odcedimo skozi cedilo.
Več novic ...
Kazalo