Reportažno vozilo HD 1. Foto: RTV SLO
Reportažno vozilo HD 1. Foto: RTV SLO
false
Tomas Globočnik in Marjan Fortin bosta na TV SLO 2 komentirala smučarske teke v Planici. Foto: Sandi Fišer
false
Dare Rupar bo reporter Vala 202 v Planici in na Rogli. Foto: Žiga Culiberg
false
Komentator tekme na Rogli bo Leon Andrejka. Foto: Stane Sršen
false
Tomaž Hudomalj bo zadnji vikend v januarju na TV SLO 2 komentiral pohorsko Zlato lisico. Foto: Sandi Fišer
false
Aleš Smrekar - komentator Zlate lisice na Valu 202. Foto: Sandi Fišer
false
Andrej Stare bo komentiral svetovnos prvenstvo v poletih. Foto: Sandi Fišer
false
Jelko Gros - strokovni komentator tekem svetovnega prvenstva v poletih. Foto: Žiga Culiberg
false
Za spletni portal www.rtvslo.si bo dogodke na prizorišču svetovnega prvenstva v poletih pokrival Tilen Jamnik. Foto: Stane Sršen

Posebna pozornost je letos namenjena prvemu prenosu nordijskih tekov iz novega nordijskega centra v Planici, ki jih bodo gledalci, poslušalci in uporabniki spletnega portala www.rtvslo.si lahko spremljali ta vikend, in sicer 16. in 17. januarja 2016. Za televizijski prenos nordijskih tekov v Planici bomo uporabljali dve veliki reportažni vozili, ki delujeta v HD resoluciji (visoka ločljivost). Uporabili bomo kar 25 kamer in več kot 40 mikrofonov. Celotna proga bo pokrita z osemnajstimi kanali na strežnikih za predvajanje počasnih posnetkov (slow motion) in dvema kamerama za počasne posnetke (super slow motion). Njun signal je povezan s strežnikom za predvajanje počasnih posnetkov, tako da gledalcem ne bo ušel noben trenutek razburljivih sprintov za svetovni pokal.

Ob tem pa bo Televizija Slovenija pripravila tudi zanimiv studijski program v ciljnem izteku, od koder se bomo oglašali s sogovorniki in izjavami tekmovalcev po sami tekmi. Komentator tekov v Planici bo Marjan Fortin, ob njem pa bo strokovni sodelavec Tomas Globočnik. Prenos si boste lahko ogledali na TV SLO 2, mu prisluhnili na 2. programu Radia Slovenija – Valu 202 (reporter Dare Rupar) ter si ga v živo ogledali tudi na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija.

Čez teden dni, natančneje v soboto, 23. januarja 2016, bo na sporedu deskanje na snegu na Rogli. Tekmovalna proga na Rogli je od parkirišča reporterskih vozil oddaljena več kot kilometer, z višinsko razliko približno 300 metrov. Zaradi omenjenih naravnih omejitev je to tehnično izjemno zahteven projekt, saj je potrebno najprej položiti približno 1700 metrov »hrbteničnega« večžilnega optičnega kabla, šele nato pa na to hrbtenico priključevati posamezne aparature (kamere, komentatorsko mesto, zunanja grafika …).

Deskanje na snegu na Rogli bomo prenašali z devetimi kamerami in osmimi strežniki za predvajanje počasnih posnetkov (slow motion). Poleg večjega reportažnega vozila bomo imeli na prizorišču tudi manjše kombinirano vozilo, v katerem sta nameščena kamera za počasne posnetke (super slow motion)in strežnik za počasne posnetke (slow motion). Komentator deskanja na snegu na TV SLO 2 bo Leon Andrejka, studijski del na prizorišču bo vodila Antonija Ražen, tekmo si lahko v živo ogledate tudi na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija www.rtvslo.si ali pa ji prisluhnete na Valu 202, kjer bo reporter Dare Rupar.

Zadnji vikend v januarju (30. in 31. januar 2016) je rezerviran za tradicionalno pohorsko Zlato lisico. Prenos tekmovanja bomo pokrivali s približno petnajstimi kamerami. Poleg večjega reportažnega vozila bomo imeli na prizorišču tudi dve manjši kombinirani vozili, v katerih sta nameščeni kameri za počasne posnetke (super slow motion) in strežniki za počasne posnetke (slow motion). Mariborsko Zlato lisico bo na TV SLO 2 komentiral Tomaž Hudomalj, prav tako pa bomo tam imeli studijski program. Tekmi si lahko v živo ogledate tudi na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija www.rtvslo.si ter ji skupaj z reporterjem Alešem Smrekarjem prisluhnete na Valu 202.

13. in 14. februarja 2016 bomo proizvajalec mednarodnega televizijskega signala za ženske smučarske skoke z Ljubnega, tokrat s prenovljenega prizorišča, marec pa je tradicionalno rezerviran za Pokal Vitranc (5. in 6. marca 2016) ter za smučarske polete v Planici, ki so na sporedu med 17. in 20. marcem 2016. Planica pomeni v tehničnem smislu vrhunec sezone tudi za produkcijsko ekipo Televizije Slovenija, saj se prav na tem projektu zaradi razsežnosti in specifičnosti prireditve največkrat uporabi tehnične novosti (večinoma z najemom specialnih kamer) na področju kamer, meritev, virtualnih linij ...

Poleg vseh zgoraj omenjenih športnih dogodkov pa gledalce TV SLO 2, poslušalce Vala 202 ter uporabnike spletnega portala www.rtvslo.si vabimo v našo družbo že ta četrtek (14. januar 2016) ob 12.45, ko se začnejo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v poletih iz Kulma. Neposredni prenos na TV SLO 2 bosta pospremila Andrej Stare in Jelko Gros, za spletni portal www.rtvslo.si pa bo dogodke na prizorišču pokrival Tilen Jamnik. V petek in soboto bosta na sporedu posamični tekmi, ki se bosta za naslov svetovnega prvaka sešteli, v nedeljo pa sledi še ekipna tekma.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija