Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Znanost in tehnologija

Najmočnejša raketa sveta odpovedala, luknja v vesoljski postaji in Izgubljena galaksija

Prihodnja najmočnejša raketa sveta je na prvem pravem preizkusu odpovedala, Falcon 9 je postavil dva rekorda ... Vse to in še več v 75. Vesoljskem tedniku.

24

Najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji ima trenutno Arnes

Arnes je razširil svojo superračunalniško gručo, s katero bo njihov sistem postal najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji.

12

Odkritje pod vodstvom slovenskih raziskovalcev v boju proti superbakterijam

Mednarodna skupina raziskovalcev pod vodstvom Marka Anderluha z ljubljanske fakultete za farmacijo in Nikole Minovskega s Kemijskega inštituta je sintetizirala molekule, ki pomenijo preboj pri zdravljenju okužb s superodpornimi bakterijami.

23

V iskanju superprevodnikov, tehnološkega svetega grala prihodnosti

Od superprevodnikov si veliko obetajo prihodnji kvantni računalniki, pospeševalniki delcev, fuzijski reaktorji, z njimi bi močno izboljšali prenos energije na daljavo in hiter transport.

13

Rusi na Luno do 2030, smrt marsovskega krta in najbolj vroče leto

Leto 2020 je uradno najbolj vroče leto v sodobni zgodovini skupaj z letom 2016, Nasa je upokojila marsovskega krta, Rusi pa se zavzemajo za pristanek na Luni leta 2030. ... Vse to in še več v 74. Vesoljskem tedniku.

36

EU želi novo generacijo sistema Galileo že leta 2024

Evropska unija želi novo generacijo evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo zagnati leta 2024, kar je prej, kot je bilo sprva predvideno, je na 13. evropski vesoljski konferenci v Bruslju dejal evropski komisar Thierry Breton.

10
Več novic

Izbor

Vesolje: polet vesoljske ladje, ki bi lahko spremenila svet

Večkratna uporabnost raket, zagon programa Artemis, neustavljiv napredek kitajskega vesoljskega programa, odkritje skrivnostnega fosfina na Veneri, temnenje Betelgeze, karta domače Galaksije ... Zanimivo leto. Kaj vse še sledi?

32

"Bilo je veliko presenečenje, da gre Slovenija v vesolje"

Naslednji teden bosta na raketi Vega v vesolje poletela prva slovenska satelita. MMC se je pred tem prelomnim dogodkom pogovarjal z vodjo ene od dveh ekip, Tomažom Rodičem, ki je prisoten na samem izstrelišču v Francoski Gvajani.

38

"Start-upom v Sloveniji in po Evropi je veliko težje, ker nimajo takega dostopa do kapitala kot mi"

"Računalniške igre so v resnici abstrakcija resničnega sveta, kjer je odstranjeno vse dolgočasno in ohranjeno samo tisto najzanimivejše," pravi Jernej Barbič. 

25

Red Dot: Smučarski čevelj, luksuzna prikolica – oblikovanje je med epidemijo reševalo tudi življenja

Kot je za MMC povedal direktor rdeče pike Peter Zec, bo vloga oblikovanja vse pomembnejša, v Vuhanu so tako s prstanom ugotavljali covid-19. Slovenci imamo letos osem nagrajenih proizvodov s to prestižno nagrado za kakovostno oblikovanje.

12

Rebecca Bresnik, vesoljska pravnica: Bi morala Luna imeti lastno vlado?

Rebecca Bresnik je glavna zastopnica Nase za pravna vprašanja, povezana z Mednarodno vesoljsko postajo, pa tudi žena astronavta slovenskega rodu, Randyja Bresnika.

56

Digitalizirana republika, kjer je obiskovanje uradov preteklost

V Estoniji lahko prek spleta urediš vse, razen treh stvari. Ne moreš se poročiti, ločiti ali kupiti nepremičnine. Estonci v šali trdijo, da jim je to uspelo, ker neradi govorijo z ljudmi, a za uspešno digitalizacijo stoji predvsem trdna vizija države.

182
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov