Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Znanost in tehnologija

Robert Repnik je novi direktor agencije za raziskovalno dejavnost

Vlada je na dopisni seji imenovala Roberta Repnika za direktorja javne agencije za raziskovalno dejavnost za petletni mandat. Na položaju bo nasledil vršilca dolžnosti Blaža Zmazka.

Na Luni več vode, kot so mislili do zdaj

Ameriška vesoljska agencija Nasa je potrdila, da je na površju Lune več vode, kot so menili do zdaj. Molekule vode so odkrili tudi v mineralnih zrncih, še več pa jo je verjetno v senčnih delih Lune.

27

Nasina sonda izgublja delce asteroida. Do zadnjega ne bo vedela, ali jih je dovolj.

Nasina sonda OSIRIS-REx je uspešno pobrala vzorec asteroida. A pojavil se je zaplet: delci uhajajo iz instrumenta. Zato bodo preskočili merjenje mase in vse do prihoda domov ne bodo zanesljivo vedeli, ali so pobrali dovolj.

18

Starship dobiva zobe, Kitajci raketoplan, Američani pa kamenje z asteroida

OSIRIS-REx je pobral vzorec 321 milijonov kilometrov oddaljenega asteroida, a ni šlo vse po načrtu. Vesoljska ladja Starship je dobila tri motorje in nos, Kitajska pa je napovedala razvoj raketoplana ... Vse to in še več v 64. Vesoljskem tedniku.

31

Nasina sonda uspešno pobrala vzorec z asteroida

Ameriška sonda Osiris Rex je v torek uspešno pobrala vzorec z asteroida. Ta zgodovinski podvig je trajal približno štiri ure in pol.

7

Arnesove učilnice zjutraj za nekaj časa ohromil DDoS-napad, drugega so odbili

Arnes je zjutraj zaznal DDoS-napad na spletne učilnice, ki zato kratek čas niso bile dostopne. Kot so sporočili z Arnesa, je šlo za 15-minutni izpad okoli 8. ure zjutraj, v času največjih obremenitev. Pozneje so odbili še en napad.

87
Več novic

Izbor

"Bilo je veliko presenečenje, da gre Slovenija v vesolje"

Naslednji teden bosta na raketi Vega v vesolje poletela prva slovenska satelita. MMC se je pred tem prelomnim dogodkom pogovarjal z vodjo ene od dveh ekip, Tomažom Rodičem, ki je prisoten na samem izstrelišču v Francoski Gvajani.

38

"Start-upom v Sloveniji in po Evropi je veliko težje, ker nimajo takega dostopa do kapitala kot mi"

"Računalniške igre so v resnici abstrakcija resničnega sveta, kjer je odstranjeno vse dolgočasno in ohranjeno samo tisto najzanimivejše," pravi Jernej Barbič. 

25

Red Dot: Smučarski čevelj, luksuzna prikolica – oblikovanje je med epidemijo reševalo tudi življenja

Kot je za MMC povedal direktor rdeče pike Peter Zec, bo vloga oblikovanja vse pomembnejša, v Vuhanu so tako s prstanom ugotavljali covid-19. Slovenci imamo letos osem nagrajenih proizvodov s to prestižno nagrado za kakovostno oblikovanje.

12

Rebecca Bresnik, vesoljska pravnica: Bi morala Luna imeti lastno vlado?

Rebecca Bresnik je glavna zastopnica Nase za pravna vprašanja, povezana z Mednarodno vesoljsko postajo, pa tudi žena astronavta slovenskega rodu, Randyja Bresnika.

56

Digitalizirana republika, kjer je obiskovanje uradov preteklost

V Estoniji lahko prek spleta urediš vse, razen treh stvari. Ne moreš se poročiti, ločiti ali kupiti nepremičnine. Estonci v šali trdijo, da jim je to uspelo, ker neradi govorijo z ljudmi, a za uspešno digitalizacijo stoji predvsem trdna vizija države.

182

Joe Dumoulin: Eksplozija globokega učenja še ne pomeni, da bomo premaknili možgane v računalnik

Strojno učenje se zelo hitro razvija in računalnik bo vedno boljši pomočnik pri številnih opravilih, toda delovanja človeških možganov v računalnik še dolgo ne bomo preselili, je prepričan strokovnjak za umetno inteligenco Joe Dumoulin.

27
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov