Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Znanost in tehnologija

Pozor: Prevare pri spletnih nakupih na portalih, ki se izdajajo za odmevne znamke

Tržni inšpektorat opozarja na možnost prevare pri spletnem nakupovanju. V zadnjem mesecu je prejel več prijav potrošnikov, ki so opravili nakupe na sumljivih spletnih straneh z obutvijo priznanih blagovnih znamk, plačanih izdelkov pa niso nikoli prejel.

7

Orion se vrača domov, raztrg zvezde pri črni luknji, prihodnost Novih obzorij

Vesoljska ladja Orion je začela postopek vrnitve proti Zemlji, astronomi so opazovali uničenje zvezde pri črni luknji, Nasa je izračunala, da bo sonda New Horizons bolj dolgoživa ... Vse to in še več v 143. Vesoljskem tedniku.

29

Med najuspešnejšimi znanstveniki na svetu tudi mariborski raziskovalci

Univerza Stanford je objavila seznam dveh odstotkov najboljših znanstvenikov na svetu. Na njem je tudi več mariborskih raziskovalcev, štirje med njimi so se uvrstili v sam vrh. Univerza Stanford je v študiji zajela več kot 10 milijonov znanstvenih del.

4

Preboj pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni? Lecanemab naj bi upočasnil napredovanje bolezni.

Eksperimentalno zdravilo za Alzheimerjevo bolezen podjetij Eisai in Biogen z imenom lecanemab je v klinični raziskavi doseglo dobre rezultate pri upočasnjevanju kognitivnega upada, vendar so zaznali tudi resne stranske učinke.

40

Izteka se čas za unovčitev digitalnih bonov

Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo le še danes. Na vladni službi za digitalno preobrazbo so do 25. novembra našteli 178.668 unovčitev digitalnih bonov v skupni vrednosti 25,87 milijona evrov.

Meti 265 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe osebnih podatkov

Irski organ za varstvo osebnih podatkov DPC je ameriški družbi Meta, krovnemu podjetju družbenega omrežja Facebook, naložil plačilo 265 milijonov evrov kazni, ker so podatke več kot 500 milijonov uporabnikov Facebooka zlorabili hekerji.

5

Rektor ljubljanske univerze: Znanost danes še vedno potrebujemo, tako kot v preteklosti

Ljubljanska univerza je v sklopu tedna univerze razglasila deset najodličnejših raziskovalnih dosežkov raziskovalk in raziskovalcev v letošnjem letu.

4
Več

Izbor

"Več Slovencev kot se prijavi, višjo možnost imamo, da bomo dobili prvega slovenskega astronavta"

Evropa bo kmalu predstavila nov letnik astronavtov stare celine. Bo med njimi Slovenec? Tega še ne vemo. Lahko pa vpogledamo v proces izbire, kot sta ga v pogovoru predstavila Slovenca, ki sta se prijavila, visoko uvrstila, a izpadla pred tretjim krogom.

30

Veliki SLS pripravljen na izstrelitev proti Luni, SpaceX izstreljuje kot po tekočem traku

Minuli teden je bil res bogat z raketnim dogajanjem. Veliki SLS je prestal serijo testov, Južna Koreja je dobila svojo orbitalno raketo, SpaceX izstreljuje kot po tekočem traku ... Vse to in še več v 126. Vesoljskem tedniku.

9

Kako laser stiska vodo – kot tubo zobne kreme

Mednarodna znanstvena skupina, v kateri sodeluje tudi slovenski znanstvenik, je naredila korak naprej pri razumevanju interakcije med svetlobo in snovjo. Z laserjem so posvetili v vodo in izmerili, kako svetloba stiska kapljevino proti osi žarka.

38

Sovjetski simboli v vesolju, James Webb poravnan, konec teleskopa SOFIA

SpaceX je vse zanesljivejši prevoznik astronavtov v orbito, kozmonavti so opravili vesoljski sprehod in pri tem ujezili marsikoga na zahodu, Nasa in DLR sta ukinila program teleskopa SOFIA ... Vse to in še več v 121. Vesoljskem tedniku.

20

Še večji razkol med Eso in Roskozmosom, težave SLS-a, napovedana Uranova sonda

Evropska vesoljska agencija je odpovedala številne skupne projekte z ruskim Roskozmosom, otepali naj bi ga se tudi Kitajci, Američanom ne gre pomemben preizkus rakete SLS ... Vse to in še več v 120. Vesoljskem tedniku.

37

Sklenjen megaraketni posel, SLS se na ogled postavi, Rusija trga vezi z Zahodom

Ameriška supertežka nosilna raketa SLS je prvič dosegla izstrelišče in se prebija skozi težave, Amazon je opravil ogromen nakup raket, ki spreminja svetovni trg ... Vse to in še več v 119. Vesoljskem tedniku.

46

Prihodnost Mednarodne vesoljske postaje zavita v temo

Kaj čaka Mednarodno vesoljsko postajo, skoraj 150 milijard evrov vreden mednarodni projekt? Njeni temelji se majejo, scenariji, ki so bili nekoč iracionalni, so zdaj na mizi zaradi vojne v Ukrajini. Vse možnosti so odprte.

39
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov