Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Znanost in tehnologija

Zadnja večerja gorgozavra: dva manjša dinozavra s 'papagajevo glavo'

Znanstveniki so odkrili fosilizirane ostanke mladega gorgozavra. Presenetilo jih je, da so v njih našli tudi vsebino želodca, ki je razkrila zadnji obrok tega dinozavra.

5

Pred 100 leti je Nobelovo nagrado prejel znanstvenik slovenskega rodu Friderik Pregl

Zdravnik in kemik slovenskega rodu Friderik Pregl je na današnji dan pred 100 leti dobil Nobelovo nagrado za kemijo za odkritje originalne metode mikroanalize organske snovi. Pregl je edini slovenski znanstvenik, ki je samostojno prejel to nagrado.

6

Italijani izgubili kose rakete, Iran izstrelil biokapsulo, 25 let Mednarodne vesoljske postaje

Kitajci so ta teden izstrelili kar štiri rakete, sledi SpaceX s tremi izstrelitvami, italijanska družba Avio je izgubila rezervoarje za raketo Vega ... Vse to in še več v 170. Vesoljskem tedniku.

19

V EU-ju dosegli okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci in pravilih za njeno uporabo

Svet EU-ja in Evropski parlament sta v petek dosegla okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci, ki vsebuje pravila za njeno uporabo v Uniji. To je prva tovrstna zakonodaja na svetu.

57

Papič: Sredstva za znanost se povečujejo, v letu 2024 jih bo za 30 odstotkov več

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je predstavil ključne naloge na področju znanosti, inovacij in visokega šolstva v tem in prihodnjem letu. Poudaril je, da se sredstva za znanost povečujejo, ne nasprotno, kot krožijo informacije.

1

Slovenski študenti med poletom nad oceanom uspešno izvedli zobozdravstvene postopke

V projektu SpaceDent, ki pripravlja zobozdravstvo na misije v vesolju, so slovenski študenti med paraboličnim poletom nad Atlantskim oceanom izvedli prepariranje zob in izdelovanje zobnih zalivk. Cilj je bil preučiti, ali so posegi v takem okolju varni.

6

Razvili umetno inteligenco, ki lahko "okusi" vinske ponaredke

Švicarski znanstveniki so razvili umetno inteligenco, ki bo, so prepričani, poenostavila boj proti vinskim ponaredkom na evropskem trgu, obenem pa pomagala pri pridelavi še boljšega vina.

18
Več

Izbor

"Učenec pogleda v kamero in kosilo je plačano. To je grozljivo, to je noro!"

Šola na daljavo med koronakrizo se je močno naslonila na tehnologijo, rezultat je bil porazen. Na kakšen način bi morali vpeljati umetno inteligenco v šole? "Nisem čisto prepričan, da je to sploh smiselno!" je za MMC dejal profesor Wayne Holmes.

138

Kitajci prehiteli Muska, indijska misija na Luno, obletnica Jamesa Webba

Indija je izstrelila lunarno misijo Čandrajan-3, Kitajci so v vesolje spravili prvo raketo na metan, evropsko-ameriški načrt pridobitve vzorca Marsa na Zemljo je v škripcih ... Vse to in še več v 157. Vesoljskem tedniku.

4

Aidan White: Javnost ima pravico biti obveščena, če je informacije ustvarila umetna inteligenca

Dezinformacije, sovražni govor in spletno nadlegovanje so težave, ki potrebujejo širši etični kodeks in smernice, se je odločila Evropska komisija, ki financira najnovejši projekt priprave takšnega kodeksa.

92

Ljubljanski Sinergise v ameriške roke, začetek nove ere raziskovanja ekosplanetov

Vesoljski teleskop James Webb je izmeril temperaturo eksoplaneta v izjemno zanimivem sistemu, slovensko podjetje, ki se ukvarja s podatki satelitov, bo šlo pod okrilje ameriške družbe ... Vse to in še več v 152. Vesoljskem tedniku.

39

Anže Slosar razvija Nasin teleskop, ki bo postavljen na oddaljeni strani Lune

Polet prve pretežno 3D-natisnjene rakete je bil uspešen neuspeh, Nasa razvija radijski teleskop, ki bo postavljen na oddaljeno stran Meseca ... Vse to in še več v 151. Vesoljskem tedniku.

10

Nasa pokazala skafander, Bransonov Virgin Orbit v težavah in ognjeniški izbruh na Veneri

Znanstveniki so odkrili sledi ognjeniške dejavnosti na Veneri, Nasa je pokazala skafander za lunarne odprave Artemis, Kitajci so na področju vesolja vse bolj ambiciozni ... Vse to in še več v 150. Vesoljskem tedniku.

29

"Več Slovencev kot se prijavi, višjo možnost imamo, da bomo dobili prvega slovenskega astronavta"

Evropa bo kmalu predstavila nov letnik astronavtov stare celine. Bo med njimi Slovenec? Tega še ne vemo. Lahko pa vpogledamo v proces izbire, kot sta ga v pogovoru predstavila Slovenca, ki sta se prijavila, visoko uvrstila, a izpadla pred tretjim krogom.

31
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov