Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Gospodarstvo

Po dolgoletni sagi vendarle vrata odpira novo berlinsko letališče

Napovedali so polete na 45 sekund, a nekaj časa ne bo iz tega nič, odprtje bi moralo biti že pred devetimi leti, a iz tega ni bilo nič; bali so se, da bo premajhno, trenutno je preveliko. A novo letališče je vendarle končano, čeprav po astronomski ceni.

10

BDP po sprostitvi ukrepov strmo navzgor. Vasle: Napovedi so slabe.

V evroobmočju je BDP v tretjem četrtletju, ko so države sprostile stroge protikoronske ukrepe, v primerjavi s prejšnjim letom poskočil za 12,7, v celotnem EU-ju pa za 12,1 odstotka. Napovedi za naprej so, zaradi vračanja omejitvenih ukrepov, slabe.

26

Epidemija vpliva tudi na prodajo vinjet, 42 milijonov manj sredstev za Dars

Kot celotno gospodarstvo se z zmanjšanim dohodkom zaradi posledic epidemije sooča tudi avtocestna družba DARS. V prvih devetih mesecih so na račun prodaje vinjet zabeležili dobrih 42 milijonov evrov izpada.

18

Bo SŽ v navezi s Čehi oblikoval vodilno logistično družbo JV Evrope?

Nadzorni svet SŽ-ja je na predlog poslovodstva podal soglasje k strateškemu partnerstvu na področju tovornega prometa in logistike s češkim EP Holdingom iz Prage. Zeleno luč mora zdaj prižgati še Slovenski državni holding (SDH).

11

Svet ECB-ja naj bi monetarno politiko spremenil decembra

Svet Evropske centralne banke (ECB) se na današnji seji pričakovano ni odločil za spremembe monetarne politike. Se bo pa to zelo verjetno zgodilo decembra, ko bo na podlagi novih ocen gospodarskih razmer "ustrezno prilagodil svoje instrumente".

3

Poziv delodajalcev k zamrznitvi minimalne plače. Levica: Spregledali so življenjske potrebe delavcev

Združenje delodajalcev vlado poziva, naj v šesti protikoronski ukrep vključi najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače. V Levici, v kateri so novi zakon o minimalni plači pripravili, menijo, da so v združenju spregledali življenjske potrebe delavcev.

81

Več novic iz Gospodarstva

Borzni komentar Ali delniške trge neizogibno čaka kruta resničnost?

Naposled so se tudi delniški trgi začeli utapljati v bazenu ekstremne zaskrbljenosti, ki zaradi drugega vala epidemije preveva ves svet. Le bitcoin se ne pusti motiti, včeraj je poskočil do 13.745 dolarjev.

46

Letalska industrija na robu Pandemija covida-19 ogroža obstoj skoraj 200 letališč po Evropi

Združenje evropskih letaliških operaterjev opozarja, da bi zaradi upada letalskega prometa kot posledice pandemije novega koronavirusa v prihodnjih mesecih lahko propadlo skoraj 200 letališč po Evropi.

44

Gospodarstvo Kljub pomoči države po nekaterih ocenah ogroženih nekaj tisoč delovnih mest

Kljub veljavnim ukrepom za pomoč delodajalcem je do konca leta po oceni analitika z GZS-ja ogroženih okoli 5000 delovnih mest. Vsem tistim, ki ohranjajo svoje zaposlitve, pa naj delodajalci zagotovijo varno delovno okolje, poudarjajo na ZSSS-ju.

20

Gospodarstvo Dizel dražji, 95-oktanski bencin cenejši

Največja ponudnika pogonskih goriv, Petrol in OMV Slovenija, sta po popolni sprostitvi cen v povprečju nekoliko dvignila cene dizelskega goriva in znižala cene 95-oktanskega bencina zunaj hitrih cest in avtocest.

30
Več novic

Borzni komentar

PayPal z napovedjo vstopa na trg kriptovalut sprožil rast bitcoina

Sezona četrtletnih objav je v ZDA v polnem razmahu, opaziti pa je, da je spet več podjetij, ki si drznejo ocenjevati svoje prihodnje poslovanje. To je signal, da se nekatere korporacije prilagajajo pandemiji, ki se utegne zavleči globoko v leto 2021.

119

Če cepiva ne bo kmalu, se je bati razprodaje

Upanje, da bodo v ZDA še pred volitvami sprejeli nov sveženj fiskalnih spodbud, je v torek pomagalo tveganim naložbam, bitcoin pa prvič po dveh mesecih spet dvignilo nad 12 tisoč dolarjev.

67

Bolj kot realno stanje borze pokonci drži upanje

Kljub skrajno zaostrenim epidemiološkim razmeram se borze še naprej dobro držijo. Wall Street se lahko pohvali z rahlo pozitivnim tednom, potem ko je spet oživelo upanje, da bo kmalu na voljo cepivo proti covidu-19.

29

Izbor

Odpuščanje iz maščevanja: Nezavidljiv položaj delavcev, ki opozorijo na krivice v podjetju

Delavci, ki opozorijo na kršitve v podjetju, se nemalokrat znajdejo na udaru vodstva in pristanejo na cesti. Tudi v primerih, kjer obstaja upravičen sum, da so bili odpuščeni "kazensko", morajo na odločitev sodišča pogosto čakati brez ustrezne zaščite.

80

Luka Koper dobila izstavljen račun za izkoriščevalski poslovni model IPS 

Po večletnih opozorilih, da je poslovni model t.i. izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v koprskem pristanišču nezakonit, je temu zdaj pritrdilo še delovno sodišče, ki je presodilo, da so bili "zunanji" delavci dejansko v delovnem razmerju z Luko Koper.

59

Koronakriza odnesla že 8000 delovnih mest, kako bo pomagala država?

Naraščajoče številke novega koronavirusa v Sloveniji ne pomenijo nič dobrega tudi za panogo, ki se še vedno ni pobrala od udarca v prvem valu epidemije. A ker je nekatere gostince prizadelo bolj kot druge, zdaj sami predlagajo selektivno pomoč.

140

Sindikat poštnih delavcev: "Dovolj je zapiranja pošt, čas je za spremembe!"

Slovenija se je včasih ponašala z enim najbolj razvejanih poštnih sistemov, v zadnjih letih pa z zemljevida izginja vse več poštnih poslovalnic. Po večletnem opozarjanju na težave je Sindikat poštnih delavcev vložil pobudo za spremembo zakona.

119

Izkoriščanje državne pomoči: krizne razmere lahko predstavljajo zlate čase za goljufe

Protikoronski interventni ukrepi so številna podjetja rešili pred propadom, z njihovo pomočjo pa je več deset tisoč delavcev ohranilo zaposlitev. Ob tem se pojavljajo tudi delodajalci, ki krizne razmere izkoriščajo za nezakonito črpanje državne pomoči.

87

"Že nekaj kamionov poceni viškov iz drugih držav EU-ja zruši ceno našim lastnim produktom"

"Slovenija pridela dovolj hrane! A ne paradižnika med novembrom in aprilom," o samooskrbi pravi novi predsednik Zadružne zveze Borut Florjančič. Rešitev vidi v ureditvi odnosov v prehrambeni verigi in podpisih pogodb, ki pa se jih je treba tudi držati.

124
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov