Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Gospodarstvo

Svet ECB-ja petič zapored dvignil obrestne mere in za marec napovedal še eno zvišanje

Svet Evropske centralne banke (ECB) je petič zapored zvišal osrednje obrestne mere v evrskem območju. Skladno s pričakovanji jih je tokrat dvignil za 0,5 odstotne točke.

12

Letalski strokovnjak: Kot da bi letalski sektor v Sloveniji obravnavali petletni otroci

Zakon za zagotovitev večje letalske povezljivosti je slaba odločitev, meni hrvaški strokovnjak za civilno letalstvo Alen Šćuric. Slovenija bi morala skleniti dogovor z letalskim prevoznikom, ki bi vzpostavil predvsem povezave z destinacijami v regiji.

6

Energetski velikan Shell ustvaril največji dobiček v zadnjih 115 letih

Britanski energetski velikan Shell je lani, potem ko je ruska agresija na Ukrajino sprožila občutno rast cen nafte in plina, vknjižil 42,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je največ v njegovi 115-letni zgodovini.

24

Gen-I bo za privarčevano energijo gospodinjstvom namenil za skoraj milijon evrov popustov

Gospodinjski odjemalci Gen-I-ja so v prvih treh mesecih kampanje za varčevanje z energijo na letni ravni skupaj porabo električne energije zmanjšali za tri odstotke, zemeljskega plina pa za 22 odstotkov.

56

Fed ključno obrestno mero zvišal za 0,25 odstotne točke

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po pričakovanjih ključno obrestno mero zvišal za 0,25 odstotne točke. Ta je zdaj na ravni med 4,5 in 4,75 odstotka. Ob nadaljnji povišani inflaciji načrtujejo nove dvige.

8

Bruselj z zelenim načrtom za evropsko industrijo kot odgovor ZDA in Kitajski

Evropska komisija bo v okviru zelenega industrijskega načrta kot odgovor ZDA in Kitajski do sredine marca predstavila zakonodajna predloga na področjih do okolja prijaznih tehnologij in kritičnih surovin.

38

Več novic iz Gospodarstva

Gospodarstvo Stekla gradnja plinovoda med Bolgarijo in Srbijo

V Bolgariji so uradno začeli graditi 170 kilometrov dolg plinovod, ki bo Novi Iskar na zahodu države povezoval z Nišem v Srbiji.

Gospodarstvo Madžarska skupina dobila zeleno luč za prevzem Nove KBM – Slovenija bo dobila novo največjo banko

Madžarska bančna skupina OTP je po več kot letu in pol vendarle prejela soglasje agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. Prevzemu bo sledila združitev s SKB-jem, pri čemer bo nastala največja banka v Sloveniji po posojilih in denarnih vlogah.

55

Gospodarstvo Letna inflacija v območju evra januarja padla na 8,5 odstotka

Območje z evrom je imelo januarja na letni ravni 8,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta decembra pri 9,2 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so še naprej poganjale visoke cene energentov in hrane.

19

Gospodarstvo V Kočevju med občani različna mnenja o tem, kakšna naj bo prihodnost Melamina

Po nesreči v Melaminu, v kateri je maja lani umrlo sedem ljudi, so v Kočevju začeli iskati najboljšo rešitev za preselitev proizvodnje. Občanom in zainteresirani javnosti so predstavili preliminarno študijo o selitvi, a številni nad njo niso navdušeni.

2
Več

Borzni komentar

Največja januarska rast Krkinih delnic v zadnjih 13 letih

Evropske delnice so v januarju pridobile že skoraj polovico tistega, kar so izgubile lani. Za konec zelo optimističnega meseca je borznike pričakala še ena ugodna novica: evrsko območje se je v zadnjem četrtletju izognilo recesiji.

30

Umiritev energetskega sektorja po letu rekordnih dobičkov

Ko vlagatelji iščejo delnice, ki bodo blestele v bližnji prihodnosti, seveda pogledujejo tudi v preteklost, kar pa bi bila lahko tokrat napaka. Energetske delnice se namreč po sijajnem letu 2022 ne zdijo več tako zelo privlačne.

45

Tehnološka podjetja odpuščajo, delnice pa navzgor

Razpoloženje na borzah ostaja pozitivno, v New Yorku je opazna predvsem rast delnic, ki so bile lani "tepene". Nervoza tistih, ki v denarju čakajo na nov padec, je vse večja. Kaj pa, če je dno že za nami?

62

Izbor

Zveza potrošnikov: Poračuni za različne storitve so lahko pravi šok

Številna gospodinjstva so ob koncu leta prejele poračune za dodatne količine porabljenih energentov, katerih cena se je čez leto precej zvišala. Zveza potrošnikov zato svetuje, da predvsem odjemalci plina mesečno sporočajo porabljene količine.

43

Presenečenj letos ni; kriptomilijonarji so, a se bolj skrivajo

Kljub precejšnjim pocenitvam na delniških trgih je stoterica najbogatejših Slovencev premoženje povečala za povprečno 15 odstotkov. Na vrhu ostajata Iza in Samo Login, med športniki je Goran Dragić za zdaj še pred Lukom Dončićem.

126

Lahko Evropo s plinom zalaga Afrika? Lahko, a ne takoj v zadostnih količinah.

Ko Evropa mrzlično išče nadomestilo za plin iz Rusije, je za nekatere rešitev s plinom bogata Afrika, a tanzanijski strokovnjak Silas Olan'g za MMC opozarja, da evropskih potreb ni mogoče tako hitro v zadostnih količinah zadovoljiti z afriškim plinom.

138

Petrol: Evropa bo morala najti vso pamet, moč in soglasje za ukrepanje v energetski krizi

Kapica oziroma zamejitev cen elektrike in plina je nujna, če želimo, da glavnina evropskega gospodarstva zimo preživi, je prepričana Nada Drobne Popović: "Bom iskrena, to da bi države same reševale krizo, ne more biti ustrezen mehanizem znotraj EU-ja."

30

Cene peletov od začetka poletja zrasle za več kot 30 odstotkov

Oktobra 2021, ob začetku lanske kurilne sezone, je tona peletov v 15-kilogramskih vrečah stala približno 275 evrov, maja okoli 350 evrov, zdaj se cene za tono peletov gibljejo že okoli 600 evrov.

252

Kaj vse je treba plačati ob nakupu energentov ali električne energije?

Vlada zaradi ekstremno visokih cen goriv znova regulira cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Določila je najvišje marže trgovcev in začasno ukinila okoljske dajatve. Še vedno pa v proračun odteče velik delež maloprodajne cene.

127

Hribar: Nobene potrebe ni, da postanete finančni špekulant na ravni obrestnih mer

Evropska centralna banka je pripravljena na dvig obrestnih mer, kar bo prineslo tudi konec obdobja negativne obrestne mere. Kako bo ukrep ECB-ja vplival na delovanje slovenskih bank, kako na kreditojemalce in kakšne so napovedi za prihodnost?

48
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov