Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Gospodarstvo

Najvišja inflacija zadnjih 13 let ni povzročila preplaha

Indeks S&P 500 je teden sklenil z drugim zaporednim rekordom, vlagateljev očitno ni prestrašila visoka ameriška majska inflacija. Drugače je pri kriptovalutah, kjer medved vse bolj prevzema oblast.

56

Slovenija ohranila bonitetno oceno s stabilnimi obeti

Agencija S&P Global je potrdila bonitetno oceno Slovenije pri AA- s stabilnimi obeti, agencija DBRS Morningstar pa pri A, prav tako s stabilnimi obeti.

2

Počivalšek vztraja pri novih bonih za gostinstvo, turizem in kulturo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po srečanju s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju spet napovedal, da bo novi interventni zakon med drugim vključeval nove bone za gostinstvo, turizem, šport in kulturo.

21

Vlada začasno prekinila obravnavo zakona za pomoč turizmu in sprejela uredbo o STA-ju

Vlada je na tokratni seji obravnavala predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu, potrdila naj bi ju na prihodnji seji. Sprejela pa je uredbo o opravljanju javne službe STA-ja.

103

Adient začenja odpuščati delavce - prvih 150 odpovedi konec junija ali začetek julija

Okoli 150 delavcev slovenjgraške družbe Adient bo odpovedi pogodb o zaposlitvi prejelo 30. junija ali 1. julija. Znan je tudi že okvirni načrt nadaljnjih odpuščanj. Zadnjih 18 od skupno 430 delavcev bo podjetje predvidoma zapustilo maja prihodnje leto.

18

Več novic iz Gospodarstva

Zelena generacija Prijatelja, ki sta ob pivu dobila podjetniško idejo: pivo.

Inovativen projekt proizvodnje piva iz starih sort sardinskih žit.

Gospodarstvo Huawei bo trge srednje in jugovzhodne Evrope oskrboval prek logističnega vozlišča v Sloveniji

Družba Huawei bo v Sloveniji vzpostavila osrednje regijsko logistično vozlišče za okoli 19 trgov srednje in JV Evrope. S tem bo povečala pretok lastnega blaga čez Luko Koper, v bližini brniškega letališča pa bodo zgradili nove skladiščne zmogljivosti.

37

Gospodarstvo "Če bi nadzorni organi pravočasno ukrepali, si delodajalci ne bi upali ne plačevati prispevkov"

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so trije delodajalci več let sistematično kršili temeljne pravice več kot 400 tujih delavcev. Na Fursu poudarjajo, da gre v omenjenih primerih za "značilno problematiko veriženj podjetij in prezaposlovanj".

157

Evropska unija ECB zvišal napoved gospodarske rasti. Višja naj bi bila tudi inflacija.

Evropska centralna banka (ECB) je zvišala napoved tako gospodarske rasti kot inflacije za letošnje in prihodnje leto. Nove projekcije ECB-ja segajo do leta 2023. Takrat se območju z evrom obeta 2,1-odstotna gospodarska rast in 1,4-odstotna rast cen.

36
Več novic

Borzni komentar

Borzna zabava bi se lahko preselila v Evropo

Če so zadnje desetletje evropski delniški trgi zaostajali za rastjo indeksov v New Yorku, se zdaj predvsem po zaslugi 750 milijard evrov vrednega svežnja evropskega sklada za okrevanje napoveduje drugačna dinamika.

32

Bitcoin: padec na 20 tisoč ali rast proti 100 tisoč?

Ravno pravšnje številke s trga dela so dale konec tedna delniškim indeksom lep pospešek, slabše pa so jo po novem nespodbudnem tvitu Elona Muska odnesle kriptovalute.

117

Nafta na dveletnem vrhu, bitcoin zasenčil nogomet

Pričakovanja, da bodo v drugi polovici leta zaloge nafte ob gospodarskem pospešku hitro kopnele, so povzročila, da je brent prvič po dveh letih dan končal nad 70 dolarji.

84

Izbor

"Ne bo šlo za hiperinflacijo jugoslovanskega sloga"

"Ne vidim niti prostora za eksplozivno rast, a tudi ne za večji popravek. Tudi če bo korekcija, to ne bo povzročilo neke travmatične izkušnje, ampak se bo prej ponudila nakupna priložnost," o trenutnih naložbenih priložnostih razmišlja Primož Cencelj.

62

Spletni nakupi, še posebej zunaj EU-ja, bodo po 1. juliju bolj zapleteni in lahko tudi dražji

S prvim julijem bodo na območju celotnega EU-ja vsi spletni nakupi do 150 evrov, v azijskih ali britanskih spletnih trgovinah, obdavčeni z DDV-jem. Le v Sloveniji bo morda prišlo do zamika, saj DZ še ni sprejel novele zakona o DDV-ju.

161

Noro leto gradenj v Sloveniji: zmanjkuje materiala, cene surovin v nebo

Obnove hiš, prenove stanovanj, novogradnje – gradbeništvo v Slovenijo cveti. Med razlogi so tudi presežna likvidna sredstva investitorjev, zaradi ustavitve proizvodnje med epidemijo pa so se surovine podražile, njihova dobava krepko zaostaja.

105

Turistične agencije v prvem valu odpovedale na tisoče potovanj ‒ bliža se rok za vračilo denarja

Potniki, ki so jim v prvem valu epidemije propadli že plačani potovalni paketi, so imeli na izbiro sprejetje vrednotnic ali vračilo denarja eno leto po preklicu epidemije. Rok za izplačilo se bliža, a številne agencije še vedno pestijo finančne težave.

32

"Kapital je v epidemiji odigral vlogo žrtve. Tudi delavci smo mu dali prednost pred solidarnostjo."

Epidemija covida-19 ni samo korenito spremenila družbenega vsakdanjika, posegla je tudi v pravice zaposlenih in vplivala na zmanjševanje socialne varnosti. "Delavski boj je v sistemu, v kateremu trenutno živimo, več kot nujen," opozarjajo sindikati.

61

Mar virus pozna razliko med zasebnim in poslovnim kosilom?

Pol leta so gostinci že zaprti, pol leta spremljajo, kako se odpira vse od depilacij do pasjih frizerjev, a oni ostajajo ne samo zaprti, vlada z njimi niti ne komunicira, kdaj in pod katerimi pogoji bi se lahko odprli. Izjema so – poslovna kosila.

280
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov