Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Okolje

Zaradi suše nevarnost požarov v naravi

Prvi letošnji vročinski val je poleg visokih temperatur in velike toplotne obremenitve prinesel tudi nevarnost požarov v naravi. Vročina bo sicer v prihodnjih dneh popustila.

Več novic

Ture avanture Če Benetke ne bodo prepovedale turističnih križark, jim grozi uvrstitev med ogroženo dediščino

Organizacija ZN-a za izobraževanje in kulturo (Unesco) je v iskanju rešitve za velike ladje za križarjenje v Benetkah okrepila pritisk na vlado in pozvala k čimprejšnji dolgoročni rešitvi, ki bo vključevala prepoved vplutja velikih ladij v laguno.

2

Novice Trije od šestih domnevnih krivcev za ekološko katastrofo v Pivoli v priporu 

Po odločitvi preiskovalnega sodnika mariborskega okrožnega sodišča so v priporu tri od šestih oseb, ki naj bi bile vpletene v nezakonito odlaganje skoraj 200 ton komunalnega blata v Pivoli. Tam so sicer doslej očistili spodnje odlagališče. 

6

Referendum 2021 SAB v referendumsko kampanjo vstopa z geslom Branimo vodo

Stranka SAB v kampanjo pred referendumom o noveli zakona o vodah vstopa s sloganom Branimo vodo. Z njo želijo ozaveščati o pasteh zakona in pozvati čim več ljudi h glasovanju proti "nepopravljivim posledicam za vodo", so sporočili iz stranke.

8

Vročinski val V Ravnah na Koroškem in Lendavi temperatura prvič letos nad 35 stopinj Celzija

Prvi uradni poletni dan je prinesel vrhunec vročinskega vala, V Ravnah na Koroškem in Lendavi se je ogrelo prek 35 stopinj Celzija. Visoke temperature bodo vztrajale še do srede, od četrtka naprej pa bo vročina malenkost popustila.

17
Več

Svet živali

Brejost ribe vrste koelakanti traja kar pet let

Francoski znanstveniki so ugotovili, da globokovodne ribe koelakanti – živi fosili lahko živijo tudi do 100 let. Njihova rast je izredno počasna, tudi spolno dozorevanje traja dalj časa, brejost teh živorodnih rib pa naj bi trajala kar pet let.

1

Izbor

#Epidemija Veliko embalaže, več bioloških odpadkov, "smetilo" pa se je tudi med gibanjem v naravi

Vsak prebivalec Slovenije v letu dni ustvari okoli 500 kilogramov odpadkov. Gre za odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih, mednje pa štejemo vse, kar prebivalci zmečemo v modre, rumene, rjave in črne zabojnike za smeti, ki stojijo pred našimi domovi.

52

#Epidemija Zrak – vrnitev v normalnost je kriza za kakovost zraka

Satelitski posnetki so v prvem valu pandemije covida-19 pokazali nepričakovano in navdušujoče zmanjšanje onesnaženosti zraka nad industrijskimi in prometnimi središči po svetu. V drugem valu tega navdušenja ni več.

54

Avstralija "Koale lahko izumrejo v času naših življenj"

Koale, drevesa objemajoči simbol Avstralije, v domovini ogroža vse več dejavnikov. Njihov naravni življenjski prostor se krči zaradi požarov in izsekavanja gozdov, populacijo pa ogrožajo tudi bolezen klamidija in avtomobilske nesreče.

24

Intervju Pretkan načrt Bruslja: Zelena Evropa bo vnesla tudi drugačen način življenja

Nov tip evropske hiše kot sončnica s streho iz solarnih celic, ki se obrača proti soncu, zbira deževnico in lovi veter. "Forma objektov mora slediti naravi," meni arhitekt Koichi Takada, čigar avstralski biro je zasnoval estetiko ogljično nevtralne hiše.

113

Afrika Veliki zeleni zid za izboljšanje življenja v Sahelu dobiva nov zagon

Veliki zeleni zid je ambiciozen projekt izboljšanja življenjskih razmer v Sahelu, vendar je po 14 letih izvajanja šele pri 18 odstotkih poti do cilja. Nove finančne spodbude in izjave afriških voditeljev zdaj dajejo občutek, da projekt dobiva nov zagon.

54

Mrzli luksuz Tritonski vozovi in kričanje sredi noči: kako so v Afriko drago prodajali led iz ledenih jam

Led iz ledenih jam v Trnovskem gozdu in na Nanosu so nekdaj s težkimi vozovi tovorili v Trst, od koder so ga z ladjami vozili vse do Afrike. Led, s katerim so nekoč hladili pijače in živila, iz njega pa izdelovali tudi sladoled, zadnja leta hitro izginja.

59
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov