Vaše spomine bodo sodelavci iz MMC objavili in predstavili na novem portalu 25let.si ter tako bralcem omogočili še dodaten vpogled v to pomembno obdobje slovenske zgodovine 25 let pozneje. Vašo pošto bodo zbirali na elektronskem naslovu: 25let@rtvslo.si. Vabljeni k sodelovanju! Foto:
Vaše spomine bodo sodelavci iz MMC objavili in predstavili na novem portalu 25let.si ter tako bralcem omogočili še dodaten vpogled v to pomembno obdobje slovenske zgodovine 25 let pozneje. Vašo pošto bodo zbirali na elektronskem naslovu: 25let@rtvslo.si. Vabljeni k sodelovanju! Foto:

V mesecu decembru bo minilo 25 let od plebiscita, ki je za Slovenijo pomenil ključni korak na poti k samostojnosti in neodvisnosti. To je bil čas, ko je kulturno, civilnodružbeno, pa tudi politično vrenje preteklih let doseglo vrhunec. Vzporedno z intenzivnim političnim dogajanjem je tekel naš vsakdan in prav preplet teh zgodovinskih dogodkov z našimi življenji, je tisti, ki stvari postavlja v pravi kontekst.

MMC in podportal 25 let

Ob tej priložnosti je MMC ustvaril posebni tematski podportal 25let.si, na katerem bodo obudili dogodke, poglede in spomine na ta prelomni čas v slovenski zgodovini. Predstavili bodo tudi gradivo, ki ga hrani dokumentacija RTV Slovenija. Ker pa se želijo odmakniti od izključno političnega pogleda, bi radi osvetlili do zdaj še neznane trenutke, ki so se dogajali vam, vašim bližnjim ali ljudem v vaši okolici. Vabijo vas, da jim posredujete svoje spomine na osamosvajanje Slovenije in na z osamosvojitvijo povezane dogodke ter fotografije (gradivo lahko fotografirate, preslikate z optičnim bralnikom - skenerjem) ali posnetke iz tistega časa.

Televizija Slovenija

V informativnem programu Televizije Slovenija bodo na 25-letnico plebiscita opozarjali tudi v dnevnoinformativnih oddajah. Tako bodo v Odmevih začeli v petek, 4. 12., z odštevanjem dni do plebiscita. Brskali bodo po njihovem bogatem arhivu in spomnili na vse pomembne dogodke, ki so tlakovali pot do plebiscita 23. decembra 1990 in do slavnostne razglasitve izidov. Spremljali bodo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, tega večera pa bosta Rosvita Pesek in Lidija Hren, novinarki in voditeljici, ki sta spremljali dogajanje že pred 25 leti, pripravili tudi posebno oddajo s ključnimi sogovorniki, ki so nastopali tudi na večer pred natanko 25-imi leti.

Radio Slovenija

Na Prvem programu Radia Slovenija se bodo petindvajseti obletnici plebiscita poklonili z nizom pogovorov, debatnih in dokumentarnih oddaj, s katerimi bodo spomnili na osrednja imena prelomnih dni ter pretresli četrt stoletja razvoja Slovenije. 23. december, dan ustavnosti, bo v celoti namenjen prazniku, obletnici in spominu: od dopoldanskega Intervjuja in Studia ob sedemnajstih do večernega prenosa državne proslave. Dan prej bodo v Intelekti kritični do razvoja demokracije v zadnjih desetletjih – ne le pri nas, ampak po vsem globaliziranem svetu. V božičnih dneh se bodo na Prvem pogovarjali z nosilci alternativnih sistemskih rešitev, ki so odmevale konec osemdesetih let po slovenskih medijih. Praznični konec tedna pa bo namenjen izboru najpomembnejših vsebin, globljemu pretresu doseženega v samostojni Sloveniji ter nekoliko bolj sproščenim spominom na leto 1990. Ključne posameznike osamosvojitvenega časa in posebne tematske oddaje, namenjene prelomnemu trenutku v zgodovini Slovenije, bodo na Prvem objavljali tudi v naslednjih mesecih, do dneva državnosti in še kasneje.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija