Naj bo nedeljska odločitev trezna. Foto: BoBo
Naj bo nedeljska odločitev trezna. Foto: BoBo

Delovanje v skupno dobro ter v interesu države je vtkano v bistvo delovnih obveznosti voljenih in imenovanih na javne funkcije. Težava tega želenega demokratičnega destilata je, da je polje javnega dovzetno za žveplanje z vnosom osebnih, lobističnih in drugih interesov.

Lan Dečman
Lan Dečman je urednik in novinar Multimedijskega centra RTV SLO. Foto: MMC RTV SLO

Naj mi navijači in državljani spodaj omenjenih držav oprostijo, navedbe ne bodo zlonamerne. Namenjene so hipnim, internim, slovenskim volilnim zadevam. Na koncu je vendarle pomembno le, da matična hvalnica ponos vzbudi v vas, ne v drugih. Tole pa so grobi povzetki pregleda himničnega opusa:

- poznamo militantne himne (Francija, Italija, Portugalska, Mehika ...),
- poznamo "turistične" himne, ki bolj ali manj taksativno naštevajo lepote dane države, od globin modrega oceana, rodnih polj, rek, vršacev, pa tja do sonca (Avstralija, Kostarika, Hrvaška ...),
- klasične povzdignice (ZDA, Nemčija, Rusija ...),
- poznamo kategorijo neuvrščenih (Nizozemska npr. v Wilhelmusu z naklonjenostjo govori o germanskih prednikih in španskem dvoru),
- poznamo pa tudi nekoliko ekscesne, a učinkovite (na primer argentinska orkestrada, slovenska napitnica in japonska neokolišarska Kimigajo, ki si jo zaradi dolžine lahko privoščimo navesti v prostem prevodu in v celoti, gre pa nekako takole: "Naj se tvoja era nadaljuje tisoč, osem tisoč generacij, vse dokler se kamenčki ne spremene v skalo, obraščeno z bujnim mahom." Pika.)

Lepo himno imamo, nanjo smo lahko upravičeno ponosni. Nagovarja domače in svetovno občestvo, poudarja, da lepota države leži v ljudeh (sploh je pa lepota naše države samoumevna, kajne), kri in krike pa nadomeščata vino in zdravice. In najpomembneje: kitice so v obliki kelihov.

Delovanje v skupno dobro ter v interesu države je vtkano v bistvo delovnih obveznosti voljenih in imenovanih na javne funkcije. Težava tega želenega demokratičnega destilata je, da je polje javnega dovzetno za žveplanje z vnosom osebnih, lobističnih in drugih interesov. Dobro vino ima ime, poreklo, tradicijo in splošno poznan nabor priporočenih gurmanskih pospremkov. Slabše vino pa je danes dosegljivo kot generična mešanica v tetrapak stočenega zvarka, le malo dražjega od ustekleničene vode, ki se ga praviloma žlampa vnemar.

Povprečni politični želodec v tej državi prenese marsikaj. Lahko sicer trdimo, da vemo, kaj kandidati na vsakokratnih volitvah pijejo, vemo pa tudi, da lahko plačajo. Uporabite razum, zahtevajte ...

Povprečni državljanski želodec na drugi strani nima izbire, ker ne ve, kaj pije. Račun neizogibno prejme, cena je pavšalna in praviloma visoka.

V vinu JE resnica. Pred molkom vam voščim trezen "Na zdravje!" in želim, da vas v ponedeljek vendarle ne bi preveč bolela glava. Čašo dvigujem tudi politiki. S skromno željo, da bi jo glava ob moralnem mačku vsaj malo bolela. In ne da dostojno plačane funkcije zasede opita od sladke zmage.
Iskreno opravičilo gre seveda vinogradnikom in enologom. Njihovo plemenito delo in poslanstvo sta zadnjič predmet grobe zlorabe.

Priporočilo: v volilni kabinici svojo izbiro obkrožite mrmraje eno izmed referenčnih Prešernovih kitic:

I.
Prijatlji! odrodile
so trte vince nam sladkó,
ki nam oživlja žile,
srce razjásni in oko,
ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!

VI.
Mladenči, zdaj se pije
zdravljica vaša, vi naš up;
ljubezni domačije
noben naj vam ne usmŕti strup;
ker zdaj vas
kakor nas,
jo sŕčno bránit kliče čas!

VIII.
Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbratli,
ker dobro v srcu mislimo;
dókaj dni
naj živí
vsak, kar nas dobrih je ljudi!

Delovanje v skupno dobro ter v interesu države je vtkano v bistvo delovnih obveznosti voljenih in imenovanih na javne funkcije. Težava tega želenega demokratičnega destilata je, da je polje javnega dovzetno za žveplanje z vnosom osebnih, lobističnih in drugih interesov.