Ob vstopu Slovenije v EU 1. maja 2004 je bila med Novo Gorico in Gorico velika proslava. Foto: BoBo
Ob vstopu Slovenije v EU 1. maja 2004 je bila med Novo Gorico in Gorico velika proslava. Foto: BoBo
Nekdanji premier Anton Rop opozarja na napake, storjene v zadnjem desetletju. Foto: BoBo
Vstop v EU je Sloveniji omogočil večjo rast, je dejal Janez Potočnik. Foto: BoBo
Janez Janša je leta 2004 kot vodja glavne opozicijske stranke upal, da bo vstop v EU "razgradil monopole". Foto: BoBo

Prvega maja 2004 je država izpolnila poglavitni cilj, ki si ga je zadala ob osamosvojitvi, in kot najbolje pripravljena novinka postala del velike evropske družine, kot so se izražali tedaj. Pred 10 leti so bili tako rekoč vsi v pričakovanju nečesa novega, vrstile so se izjave o "zgodovinskosti" in podobne oznake dogajanja, je za Radio Slovenija poročala Nika Benedik.

Dan pred obletnico spomnimo, kaj je pričakoval in si želel tedanji politični vrh, poiskali pa smo tudi sveže odzive na prehojeno pot.

Tedanji premier Anton Rop je izpostavljal prost pretok: "Blago bo svobodno krožilo, kapital bo iskal najboljše pogoje, carine bodo ukinjene. A naj skupaj z blagom potuje tudi blaginja. Naj poleg kapitala brez meja krožijo tudi pravice, znanja in - zakaj ne - tudi sanje."

Preteklih deset let pa je minilo v znamenju napak, meni Rop. "Praktično že od vsega začetka, od 2004, vsaj kar se tiče ekonomske politike, je Slovenija delala resne napake in je šla neko svojo trmasto, čudaško pot. Čudaštvo v ekonomiji, v politiki se v Sloveniji nadaljuje. Kot da bi čital Cankarjev roman Hlapci ali kaj podobnega."

Slovenija v EU, plače gor?
Številne ljudi je ob vstopu skrbela usoda delavcev, realne so bile grožnje o izgubi delovnih mest. Takratni predsednik države Janez Drnovšek je takrat govoril, da je to težava vseh držav. "Seveda ni rešitev v zniževanju plač, ker toliko jih ne moremo znižati, da bi recimo lahko konkurirali tistim azijskim državam, ki imajo najnižje. Ampak iskati je treba bolj kvalitetne proizvodnje, tam, kjer je pač več dodane vrednosti."

Nekateri so enačili vstop v Unijo z večanjem plač. Janez Potočnik, takratni minister za evropske zadeve, pa je pojasnjeval: "Plače se zaradi samega dejstva, da vstopamo v EU, ne bodo povečale. Je pa res, da je v tendenci mogoče pričakovati, da je zaradi večjega trga, odprtosti, povezovanja, pritoka kapitala možnost hitrejše rasti, kot bi jo imeli."

Deset let po vstopu zdajšnji evropski komisar za okolje poudarja predvsem posledice krize. "Ponovno so se začeli razvijati stereotipi: premalo solidarnosti, razviti sever, jug, ki zaostaja," meni Potočnik.

Janša: EU bo razgradil monopole
Janez Janša je leta 2004 kot vodja opozicije videl drugačne prednosti vstopa v Unijo. "V prvih letih bo največji dosežek predvsem v tem, da bo ta prostor pomagal razgraditi domače monopole, ki niso samo gospodarski, ampak tudi medijski in politični." Svežega komentarja nam od Janše ni uspelo dobiti, je za Radio Slovenija še poročala Nika Benedik.

10 let v Evropski uniji
10 let v Evropski uniji