Foto:
Foto:
Volivci prihajajo na volišča.

Najvišjo udeležbo so imeli na območju volilne enote Kranj (31,28 %), najmanjšo pa na območju volilne enote Maribor (24,33 %).

Do 16. ure je glasovalo 328.629 oz. 20,24 odstotka volivcev, do 11. ure pa se je prvih volitev poslancev v Evropski parlament udeležilo 134.693 volilnih upravičencev.

3.395 volišč se je zaprlo ob 19. uri, prvi uradni izidi pa bodo znani nekaj po 22. uri, ko se volišča zaprejo povsod v Evropski uniji. Danes volitve potekajo v večini članic EU-ja.

Volitve v Evropski parlament so v Sloveniji potekale prvič, saj je država šele s 1. majem letos postala članica Evropske unije, s tem pa dobila tudi pravico do sedmih poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu.

Volitve po proporcionalnem sistemu z možnostjo preferenčnega glasu
Volitve v Evropski parlament so v članicah Unije v skladu z evropsko direktivo potekale po proporcionalnem volilnem sistemu, ki pa se v določenih delih med državami razlikuje.

Vsaka članica EU-ja ima določeno število sedežev v parlamentu, Slovenija, kot rečeno, sedem. V Sloveniji je vsak volivec lahko glasoval za eno kandidatno listo, in sicer tako, da je obkrožil zaporedno številko liste. Če je želel, je lahko na izbrani listi označil še kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi kandidati.

Niso pa mogli volivci izbrati ene od list ter obenem oddati prednostnega glasu enemu od kandidatov z druge liste. Tako je v primeru, da je volivec na glasovnici pravilno obkrožil zaporedno številko ene od list, preferenčni glas pa oddal kandidatu z druge, šel glas le listi, preferenčni glas pa se ni upošteval.