"Imamo priložnost, da večnacionalna podjetja pripravimo, da plačajo svoj pravičen delež," so za britanski časopis The Guardian v skupni kolumni zapisali finančni ministri Francije, Nemčije, Italije in Španije Bruno Le Maire, Olaf Scholz, Daniele Franco in Nadia Calvino.

V Londonu se bodo danes namreč sestali finančni ministri skupine največjih industrijskih držav G7. Britanski finančni minister Rishi Sunak se bo tako na dvodnevnem srečanju sestal s svojimi kolegi iz Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA. Prihodnji teden pa bo potekal vrh voditeljev te skupine, ki se ga bo udeležil tudi predsednik ZDA Joe Biden.

V središču pozornosti je dogovor o globalnem davku od dohodkov od pravnih oseb. Svetovne sile si namreč prizadevajo, da bi multinacionalke plačale svoj delež.

"Že več kot štiri leta si Francija, Nemčija, Italija in Španija prizadevajo ustvariti mednarodni davčni sistem, prilagojen za 21. stoletje," so zapisali štirje ministri.

ZDA si želijo najmanj 15-odstotni globalni davek od dohodkov od pravnih oseb.

Po mnenju ministrov je novi predlog ZDA o minimalni obdavčitvi pomemben korak v smeri predloga, ki so ga prvotno plasirale omenjene štiri države in ga je prevzela Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), poroča AFP.

"Zaveza za minimalno davčno stopnjo najmanj 15 odstotkov je obetaven začetek," so še zapisali.

Finančni ministri skupine G7 bodo na današnjem srečanju razpravljali tudi o gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, podnebnih spremembah in regulaciji digitalnih valut.