Z njim bo podprla potrebe Elesa po obratnem kapitalu po obdobju visokih cen električne energije v Evropi, ki so bile posledica ruske invazije v Ukrajini, so sporočili iz EBRD-ja.

Eles bo del posojila namenil za nakupe električne energije na promptnem trgu in kritje drugih svojih splošnih stroškov. Del sredstev pa mu bo omogočil nadaljnja vlaganja v elektroenergetsko omrežje za zagotavljanje ustreznih napetostnih razmer v celotnem slovenskem energetskem sistemu v skladu z merili Evropske mreže operaterjev prenosnih sistemov (ENTSO-E).

"Z veseljem smo podprli Eles s tem obratnim kapitalom in se veselimo, da bomo lahko zagotovili več financiranja za njegove naložbe v omrežje, ki so bistvene za razvoj sistema obnovljivih virov energije in zeleni energetski prehod v državi," je v sporočilu za javnost zapisal vodja energetike za Evropo pri EBRD-ju Grzegorz Zielinski.

Eles upravlja 2900 kilometrov visokonapetostnih daljnovodov in zaposluje 550 ljudi. Slovensko omrežje je povezano s sosednjimi državami Hrvaško, Italijo in Avstrijo, so spomnili v EBRD-ju.

Devetletni Elesov načrt razvoja omrežja predvideva novo osnovno infrastrukturo (nove medsebojne povezave, nove daljnovode in transformatorske postaje), kot tudi nove komponente pametnega omrežja za integracijo obnovljivih virov, vključno s sodobnimi baterijskimi hranilniki, so zapisali. Spomnili so še na načrte slovenske vlade glede spodbujanja proizvodnje električne energije iz sonca in vetra.

Transakcija je del okvira EBRD-ja za odpornost in preživetje, ki ga je upravni odbor te institucije potrdil 6. aprila lani za reševanje potreb držav, ki jih je prizadela ruska invazija v Ukrajini. Ena od prednostnih nalog okvira je prav energetska varnost.

EBRD je doslej v Sloveniji vložila 1,5 milijarde evrov v 106 projektov.