Da bi se lahko potegovala za enega od nazivov, morajo mesta pokazati svoje inovativne turistične prakse in prek spletnega obrazca oddati prijavo. Zbirajo jih do 31. maja letos.

Kot tretji največji ekosistem EU-ja ima turizem ključno vlogo pri gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest, so zapisali na evropskem sekretariatu za pametni turizem. Destinacije po vsej Evropi vabijo, da predstavijo svoje inovativne prakse pametnega in trajnostnega turizma in tako postanejo vodilni primer za evropski turizem.

Natečaj za evropsko prestolnico pametnega turizma je šesti po vrsti. Lani je bil izbran Dublin. Kot so zapisali na Evropski komisiji, bo evropska prestolnica pametnega turizma 2025 v tem letu med drugim deležna koristi pri komuniciranju in podpori blagovne znamke, s čimer se bo širil sloves o njenih izjemnih in inovativnih praksah, ki so jo odlikovale in prispevale k zmagi.

Natečaj za evropsko prestolnico pametnega turizma je odprt za mesta z več kot 100.000 prebivalci.

Evropski zeleni pionir pametnega turizma pa je naslednik natečaja evropska destinacija odličnosti, ki ga je Evropska komisija prvič predstavila leta 2007 za nagrajevanje novih netradicionalnih trajnostnih turističnih destinacij v Evropi.

Natečaj temelji na načelu spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na manjših destinacijah, kar zagotavlja novo vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem. Kot Evropski zeleni pionir pametnega turizma 2025 bo zmagovalno mesto postalo navdih za druge turistične destinacije po vsej Evropi, izboljšalo bo svoj profil mesta kot potovalne destinacije, privabilo obiskovalce in na trajnostni način ustvarilo gospodarsko rast, so prepričani.

Natečaj za zelenega pionirja je odprt za mesta, ki imajo od 25.000 do 100.000 prebivalcev.

Prijave bo najprej ocenila skupina neodvisnih strokovnjakov. V naslednjem koraku bodo mesta, ki so se prebila v ožji izbor, pozvana, da pred evropsko žirijo predstavijo svojo kandidaturo. Evropska žirija bo izbrala dva zmagovalca v kategorijah evropska prestolnica pametnega turizma 2025 in evropski zeleni pionir pametnega turizma 2025, ki bosta razglašena novembra letos.

Oba natečaja sta odprta za mesta po celotnem EU-ju, pa tudi za države, ki niso članice EU-ja in sodelujejo v programih za enotni trg.