Potem ko se je umaknila iz gradbeništva, turizma in dejavnosti zamrznjene hrane, zdaj prodaja še največjega proizvajalca soli na Hrvaškem Solano Pag in vinsko klet Mladina Plus.

Kot poroča spletni portal hrvaške javne radiotelevizije HRT, gre Solana Pag v roke neimenovanega investicijskega sklada, Mladino pa prevzema Pago Hrvatska, ki se med drugim ukvarja tudi z distribucijo vrhunskih svetovnih vin, šampanjcev in džinov. Posla naj bi bila že v sklepni fazi.

Na drugi strani je Fortenova te dni povečala lastniški delež v slovenskem trgovcu Mercator na 89,11 odstotka. Pred tem je bila lastnica 88,10-odstotnega deleža.

Medtem pa se napovedujejo tudi spremembe v lastništvu skupine. Trenutno imajo največje deleže v dveh ruskih bankah in vukovarskem energetskem koncernu Enna. Prodajo lastniškega deleža je za zdaj napovedal predsednik uprave ruske Sberbank Herman Gref. Ta banka je lastnik 44 odstotkov Fortenove.

Po Grefovih besedah je njihov cilj povečati vrednost Fortenove, tako da bi se iz nje v prihodnjih dveh letih umaknili brez izgube.

Analitiki ocenjujejo, da ti načrti banke, ki je bila največji upnik Agrokorja, predhodnika Fortenove, niso presenetljivi. Fortenova je sicer eden največjih poslovnih subjektov v jugovzhodni Evropi in v regiji zaposluje več kot 50.000 ljudi.

Po mnenju analitikov, ki jih povzema HRT, bi se lahko skupina po enem od scenarijev znašla na borzi. To naj vendarle ne bi bilo zelo verjetno, saj njeni poslovni rezultati še niso dovolj dobri. Več možnosti naj bi tako bilo, da se premoženje skupine proda po dejavnostih.