Gospodarstvu je tako na voljo 670,6 milijona evrov razvojnih spodbud, kar je 29,9 milijona evrov več, kot je bilo načrtovano v začetku letošnjega leta, so sporočili z ministrstva.

"Veseli me, da bomo v gospodarstvo alocirali skoraj 30 milijonov evrov dodatnih razvojnih spodbud, ki jih podjetja v teh nepredvidljivih in izzivov polnih časih resnično potrebujejo," so v sporočilu za javnost na ministrstvu povzeli besede ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana.

Večina načrtovanih ukrepov je že objavljena, nekaj spodbud pa še pripravljajo za objavo. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo tako s svojimi izvajalskimi organizacijami v drugi polovici letošnjega leta na novo objavilo še pet ukrepov v skupni vrednosti 109,4 milijona evrov.

Za turizem bo na voljo javni razpis za trajnostni razvoj slovenske nastanitvene turistične ponudbe za dvig dodane vrednosti turizma z okvirno višino sredstev 69 milijonov evrov. Za uvajanje krožnega gospodarstva v mikro-, malih in srednje velikih podjetjih se obeta 12,8 milijona evrov.

Okoli 600.000 evrov bo na voljo za lesnopredelovalno industrijo, natančneje za kompetenčne centre za razvoj kadrov v lesarstvu 4.0. Na področju energetske učinkovitosti bo objavljen razpis za testni laboratorij za razvoj tehnoloških rešitev za povečanje energetske učinkovitosti podjetij z dvema milijonoma evrov sredstev.

Ne nazadnje pa lahko gospodarstvo računa tudi na ugodna posojila za omilitev posledic covida-19 za mikro-, mala in srednje velika podjetja v vrednosti 20 milijonov evrov.

Dodatno bodo prijavitelji lahko oddali projektni predlog na več načrtovanih rokih za oddajo vlog v okviru devetih že objavljenih javnih razpisov za nepovratno sofinanciranje, če bodo še na voljo razpoložljiva sredstva, so še dodali na ministrstvu.