Na dan je v povprečju premalo izkoriščenih 12,3 odstotka vseh delovnih mest v pisarnah, medtem ko je bil ta delež leta 2019, pred izbruhom pandemije covida-19, pri 4,6 odstotka, ugotavlja raziskava münchenskega inštituta Ifo.

Pri tem obstajajo precejšnje razlike med različnimi gospodarskimi panogami. V storitvenem sektorju se je po podatkih inštituta delež neuporabljenih delovnih mest povečal s 6,2 odstotka na 16,8 odstotka in v predelovalnih dejavnostih s 3,1 odstotka na 9,6 odstotka. Rast deleža je bila medtem manj izrazita v trgovini (s 3,2 na 5,8 odstotka) in v gradbeništvu (z 1,7 na 2,5 odstotka).

Pisarne so se izpraznile zlasti v panogah informacijske tehnologije, oglaševanja in tržnih raziskav, vodstvenega svetovanja ter farmacevtske industrije, navajajo v Ifu.

Približno četrtina zaposlenih v Nemčiji redno dela od doma. Nekatera podjetja spreminjajo prazne pisarne v prostore za coworking, druga zmanjšujejo svoje prostorske zahteve. "To ima lahko posledice za nepremičninski trg, ki je že zdaj pod pritiskom zaradi višjih obrestnih mer in stroškov gradnje," je pojasnil Simon Krause iz Ifa.

Padec uporabe pisarn še posebej močno prizadene središča mest. Tam je nadpovprečno veliko pisarn, trgovine na teh območjih pa zaradi dela na daljavo trpijo zaradi manjše prodaje, je še poudaril.