Najnovejši podatki nakazujejo, da je najhujša rast cen življenjskih potrebščin minila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lani so se ameriška gospodinjstva spopadala z najvišjo inflacijo v desetletju, ob čemer je centralna banka Federal Reserve (Fed) osrednjo obrestno mero zviševala najhitreje od 80. let prejšnjega stoletja.

Padec decembrske inflacije je po podatkih ameriškega ministrstva za delo v veliki meri posledica padca cen bencina, kar je pretehtalo nad rastjo cen stanovanjskih stroškov.

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin znižale za 0,1 odstotka, kar je prvi mesečni padec v skoraj dveh letih, še poroča AFP.

Borze so se na poročilo o padanju inflacije odzvale presenetljivo mlačno, saj nižja inflacija napoveduje počasnejše višanje obrestnih mer centralne banke.

Fed je v boju proti inflaciji doslej ključno obrestno mero dvignil na 4,25 odstotka in analitiki pričakujejo, da jo bo zvišal do pet odstotkov ali celo malce više, preden se bo ustavil.

Zaradi ugodnega poročila o inflaciji se zdaj pričakuje, da bo Fedov odbor za odprti trg po zasedanju na začetku februarja ključno obrestno mero povišal morda le za 0,25 odstotka, potem ko jo je do decembra štirikrat zapored za 0,75 odstotka, decembra pa potem za 0,50 odstotka.

"Inflacija se hitro umirja. Očitno je še vedno boleče visoka, vendar pa gre hitro v pravo smer. V poročilu vidim le dobre novice, z izjemo tega, da je 6,5 odstotka še vedno preveč," je sporočil glavni ekonomist pri Moody's Analyticsu Mark Zandi.

Vlagatelji najverjetneje oklevajo, ker je inflacijo decembra pravzaprav oklestil le padec cen bencina, medtem ko se je hrana podražila, zvišali pa so se, kot omenjeno, tudi stanovanjski stroški.

Bencin se je na mesečni ravni pocenil za 9,4 odstotka, medletno pa za 1,5 odstotka. Sredi lanskega leta so se povprečne cene bencina v ZDA gibale okoli petih dolarjev na galono (3,8 litra), zdaj so padle na 3,3 dolarja.

Energija nasploh se je decembra na mesečni ravni pocenila za 4,5 odstotka, od tega kurilno olje za 16,6 odstotka. Po drugi strani pa se je hrana glede na november podražila za 0,3 odstotka, stanovanjski stroški pa so narasli za 0,8 odstotka, medletno pa so višji za 7,5 odstotka.

Letna osnovna inflacija brez upoštevanja cen energije je bila decembra 5,7-odstotna.

Za 2,5 odstotka so se decembra v mesečni primerjavi pocenili rabljeni avtomobili, medletno pa so bili cenejši za 8,8 odstotka. V primerjavi z novembrom so se za 1,3 odstotka pocenile letalske vozovnice, ki pa so bile glede na december 2021 še vedno dražje za 28,5 odstotka.

Poročila o inflaciji je bil vesel ameriški predsednik Joe Biden, ki ga je označil za posledico svoje gospodarske politike, in pozval republikance, naj še enkrat razmislijo o svoji ekonomski politiki od zgoraj navzdol s podporo bogatim na račun srednjega razreda.

"Današnje številke o inflaciji so dobra novica, dobra novica za naše gospodarstvo. Še precej dela je pred nami, a smo na pravi poti," je dejal Biden in pojasnil, da so pri zniževanju inflacije pomagali demokratski zakoni za davčne olajšave pri do okolja prijaznih nakupih, omejitev cen inzulina in vlaganje v predelovalno industrijo.

"Vse to zdaj kaže rezultate. Republikanci so šli na volitve z argumentom inflacije, vendar niso rekli, da jo želijo povečati," jih je zbodel Biden.