Poudaril je, da je Indija pomembna strateška partnerica Slovenije in Evropske unije. "Indija je pomembna svetovna in strateška partnerica tako Slovenije kot celotnega EU-ja," je dejal Janša. Ob tem je spomnil na neuradni vrh EU-Indija maja lani, na katerem sta strani okrepili strateško partnerstvo, ki temelji na skupnih vrednotah demokracije, svobode, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Dogovorili so se, da bodo nadaljevali pogajanja o prosti trgovini in se začeli dogovarjati o dveh dodatnih trgovinskih sporazumih, so zapisali v prevodu intervjuja na spletni strani vlade.

Indija je po premierjevih besedah druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. V letu 2020 sta državi zabeležil 339,62 milijona evrov menjave storitev in blaga.

Kot eno najobetavnejših področij sodelovanja med državama je poudaril informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, predvsem na področjih elektronike in programske opreme. Ker so slovenska podjetja po Janševih besedah odlična na področju okoljskih tehnologij, lahko indijskemu gospodarstvu ponudijo rešitve in opremo za pripravo pitne in tehnološke vode, čiščenje odpadnih voda in zemlje.

Slovenija ima tudi bogate izkušnje na področju inženiringa hidroelektrarn, razvija pa tudi rešitve in opremo za proizvodnjo sončne energije, je navedel predsednik vlade. Slovenska podjetja lahko indijskemu okolju ponudijo tudi kmetijsko mehanizacijo, inženiring in opremo za proizvodne obrate ter skladišča kot tudi rešitve v logistiki, je glede na prevod na spletni strani vlade še povedal v intervjuju.

Premier je med drugim spregovoril o sodelovanju z Indijo v Luki Koper. Koprsko pristanišče je najsevernejše pristanišče na Jadranu, kar Slovenijo po Janševih besedah postavlja v samo središče Evrope in le lučaj od večjih mest EU, držav Zahodnega Balkana in drugih evropskih držav, ki skupaj tvorijo največji trg za indijsko blago, storitve in naložbe.

"Ker imamo dobro infrastrukturo, izkušnje na področju logistike ter varno in stabilno gospodarsko okolje, lahko postanemo ključni strateški partner Indije in vstopna točka za indijski izvoz na evropske trge," je poudaril Janša.