Luxembourg, 22. januarja - Upadel je tudi javni dolg, v območju z evrom z 90,3 na 89,9 odstotka BDP, v EU s 83 na 82,6 odstotka BDP, je danes objavil Eurostat.
Kot je zapisal evropski statistični urad, so ukrepi za blažitev visokih cen energije na javne finance vplivali tudi v tretjem četrtletju lani.

Javnofinančni primanjkljaj v območju z evrom je bil z 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) po sezonsko prilagojenih podatkih za 1,2 odstotne točke nižji kot v tretjem četrtletju predlani.

Javnofinančni izdatki so znašali 49,3 odstotka BDP, javnofinančni prihodki pa 46,5 odstotka BDP. Oboji so bili nekoliko višji kot v drugem četrtletju lani in nekoliko nižji kot v tretjem četrtletju predlani.

V EU je bil javnofinančni primanjkljaj v tretjem četrtletju z 2,8 odstotka za eno odstotno točko nižji kot v enakem obdobju leto prej. Javnofinančni izdatki so znašali 48,8 odstotka BDP, javnofinančni prihodki pa 46 odstotka BDP. Oboje je bilo nekoliko več v četrtletni in manj v medletni primerjavi.

Presežek v javnih financah je imelo sedem članic, najvišjega Danska (2,7 odstotka BDP), Poljska (2,5 odstotka) in Hrvaška (2,2 odstotka). Največji javnofinančni primanjkljaj pa so beležile Bolgarija (-6,6 odstotka BDP), Luksemburg (-5,7 odstotka) in Avstrija (-5,5 odstotka).

Slovenija je imela po sezonsko prilagojenih podatkih v tretjem četrtletju lani štiriodstotni javnofinančni primanjkljaj, potem ko je v drugem četrtletju ta znašal tri odstotke, v tretjem četrtletju predlani pa 3,3 odstotka BDP.

Javni dolg 20 članic območja z evrom je znašal 12,716 milijard evrov oz. 89,9 odstotka BDP, kar je 0,4 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju lani in 2,3 odstotne točke manj kot v tretjem četrtletju 2022.

Javni dolg držav EU je bil s 13.784 milijardami evrov pri 82,6 odstotka BDP, 0,4 odstotne točke manj v četrtletni in dve odstotni točki manj v medletni primerjavi.

V četrtletni primerjavi se je javni dolg zvišal v devetih, znižal pa v 18 članicah. Najvišjo rast so imele Belgija (+2,1 odstotne točke), Latvija (+1,9 odstotne točke) in Slovenija (+1,0 odstotne točke), največji padec pa Ciper (-5,6 odstotne točke), Luksemburg (-2,6 odstotne točke) in Portugalska (-2,2 odstotne točke).

V medletni primerjavi pa se je javni dolg povečal v osmih članicah in povečal v 19. Najbolj je porasel Belgiji (+2,5 odstotne točke), Estoniji (+2,3 odstotne točke) in Finski (+2,0 odstotne točke), najbolj upadel pa Grčiji (-12 odstotnih točk), Portugalski (-10,9 odstotne točke) in Cipru (-10,3 odstotka).

V Sloveniji je v tretjem četrtletju javni dolg znašal 71,4 odstotka BDP, kar je ena odstotna točka več kot v drugem četrtletju in tri odstotne točke manj kot v tretjem četrtletju predlani.