Delodajalci morajo v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom oziroma od napotitve delavca na začasno čakanje na delo elektronsko oddati vlogo pri zavodu za zaposlovanje. Kot so danes sporočili iz zavoda, je oddaja elektronskih vlog za oba ukrepa mogoča na portalu za delodajalce.

Tistim, ki bi morali vlogo oddati že v preteklih dneh, pa zaradi nedelovanja portala tega niso mogli storiti, bodo kot pravočasne šteli vloge, ki bodo oddane v 15 dneh od možnosti oddaje vlog, so zapisali.

Če delodajalci ob oddaji vloge ne bodo imeli na voljo vseh dokazil, ki so potrebna za uveljavljanje obeh ukrepov (predvsem dokazilo o izračunu pristojnega organa, to je agencije Spirit, o višini pomoči za gospodarstvo), na zavodu predlagajo, da vlogo kljub temu oddajo pravočasno. Ob obravnavi njihove vloge jih bodo pozneje pozvali k dopolnitvi.

Delo s skrajšanim delovnim časom se lahko odredi za obdobje od 1. januarja do 31. marca, medtem ko delavca na začasno čakanje na delo lahko napotijo od 1. januarja do 30. junija za največ 30 delovnih dni.

Če se delavec na zahtevo delodajalca vrne s čakanja spet na delo do sedem delovnih dni v tekočem mesecu, mora delodajalec o tem predhodno obvestiti zavod za zaposlovanje. Obvestilo naj pošlje po elektronski pošti na naslov gpzrsz@ess.gov.si, so še zapisali.