Kot so ocenili v elektrarni, je ta dosežek "rezultat profesionalnosti, strokovnosti in timskega dela vseh sodelavcev in poslovnih partnerjev". Ob tem so spomnili, da so se med 32. gorivnim ciklom spoprijemali s pandemijo covida-19, energetsko krizo in vročim ter sušnim poletjem. "NEK je vse to obdobje deloval na polni moči in s svojo stabilnostjo ter zanesljivostjo potrdil svojo pomembno vlogo za delovanje elektroenergetskega sistema tudi v zaostrenih razmerah," so še poudarili pri NeK-u.

NEK, ki proizvede blizu 40 odstotkov vse energije v državi, pokrije približno petino potreb po elektriki in z enakomernim stalnim delovanjem skrbi predvsem za osnovno pasovno energijo v sistemu, bo med 1. oktobrom in 2. novembrom izvedel svoj redni letni remont.

Kot so pretekli teden za STA pojasnili v sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles, se bo v tem obdobju povečala odvisnost Slovenije od uvoza električne energije in bo več kot 55-odstotna. Če bi zagnali vseh 11 plinskih blokov in po potrebi kot energent uporabljali kurilno olje, bi lahko uvozno odvisnost spustili na približno 30 odstotkov, so ocenili v družbi.